Çocuklar İçin Yeni Nesil Tehlike “Sosyal Medya Fenomenliği”

Trabzon Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kurt son günlerde bir çocuğun sosyal medyada felsefi açıklamaları ile dikkatleri üzerine toplaması üzerine çocuklar için yeni nesil bir tehlike olarak yorumladığı Sosyal Medya Fenomenliği üzerine açıklamalarda bulundu.

İl Müdürü Kurt: “Her şeyden önce son günlerde bir çocuğun sosyal medyada tartışma konusu olması bizi fazlasıyla üzmektedir. Bu sebeple konuyu bireysel olarak ele almaktan ziyade bütüncül bakış açısı ile yorumlamak isteriz. Daha önce, Başta video paylaşım siteleri olmak üzere sosyal medya platformlarını aktif kullanan ve yüz binlerce takipçileri olan fenomenlerin milli kültürümüzden uzak yaşam tarzlarını özendirici paylaşımlarının gençleri olumsuz etkilediğinden bahisle ailelere bir takım önerilerde bulunmuş ve bu doğrultuda kurumsal olarak aile eğitim programlarımıza yön vermiştik.

Gelişen teknoloji ile birlikte çocuklar çok erken yaşta akıllı telefon, tablet bilgisayar vs. ile tanışıyor. Özellikle sosyal medyada da çok fazla vakit geçiriyor. Sosyal medya; paylaşımları beğeni ve yorumları ile kullanıcılarını bir bakıma diğer kullanıcılar ile sosyal açıdan beğeniler ile ödüllendirilip olumsuz yorumlar ile cezalandırılabildiği bir platformdur. Bu kadar rağbet görmesinin sırrı da bence burada bizi bize övdürüp; bizi bize yerdirmesidir. Kişilik gelişimini tamamlamamış olan çocukların bu beğeni ve tenkitlerin üstesinden yetişkin kadar kolay gelebilmesi düşünülemez. Kaldı ki bir çok yetişkinin de bu başetmede zorlandığına şahit oluyoruz.

Çocuklukta özellikle ergenlik döneminde kimlik kargaşası yaşarlar. Bu dönemde çocuklar farklı davranışlar sergileyerek kendilerine kimlik oluşturmaya çalışırlar. Duygusal coşku ve taşkınlık yaşayabilirler. İlişkilerde bir denge yoktur, ilişkileri çok kolay gelişip kolay bozulur, kolay etkilenme, , ilgi çekme, rol sahibi olma gibi çabaları içeren davranışlar mevcuttur. Çocuklar ‘Ben kimim? Seviliyor muyum ? gibi sorulara cevap ararlar. Beğenilmek ve onaylanmak onlar için büyük öneme sahiptir. Bu dönemde başkaları tarafından beğenilip, herkes tarafından onaylanabilecek sahte kimlikler görülebilir. Oluşturulan bu sahte kimlikler takdir gördükçe, kendi öz kimliklerinden uzaklaşma vakaları ortaya çıkabilir. Sürekli dikkatlerin üzerinde olmasına alışmış bir çocuğun ilerleyen yıllarda dikkatlerin üzerinde olmaması bir felaket olarak algılanır hayatlarında anlamsızlık ve büyük bir boşluk oluşur. Öyle ki bu boşluk ağır ruhsal belirtiler ile kendini gösterebilir.

Biz çocukların her şeyiyle çocukluklarını yaşasın istiyoruz. Toplum olarak bu tip tekil vakaları yoğun ilgi göstermek suretiyle sosyal ödülle pekiştirmememiz ya da yorumla ile tenkit de etmememiz gerekir. Bu durumda verilebilecek en iyi toplumsal tepki tarafsız kalmaktır. Bunun yanında aileler medyanın ilgi gösterdiği vakalardaki çocuklar ile kendi çocuklarını mukayeseye kalkışmamalıdır.

Eskiden ebeveynler çocukları için en güvenli yerin ev olduğunu düşünür ve çocukları evde olduğu için kendilerini güvende hissederdi. Gelişen teknoloji ile birlikte yeterli kontrolün sağlanmadığı durumlarda, çocuğun telefonu ile tableti ile denetimsiz biçimde saatlerini geçirmesi halinde kendi odası mahallenin ücra köşesinden daha tehlikeli bir durum alabilir.” Dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber