banner240
banner237
banner238

CORA SORUNLARI DİLE GETİRDİ

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali YILDIRIM’ın başkanlığında ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ’nin sunumları ile gerçekleşen toplantıda söz alarak Trabzon’daki hayvancılıkla uğraşan üreticilerin sorunlarını gündeme getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ, AK Partili milletvekillerini ve Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyelerini, tarımsal kuraklık, gıda arzı konusunda alınan tedbirler, orman yangınları, çiftçiye sağlanan destekler konusunda bilgilendirdi.

AK Parti Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Bakan PAKDEMİRLİ, bu yaz yaşanan tarımsal kuraklık, aşırı yağıştan zarar gören tarım alanları, küresel ısınmanın tarım ve hayvancılığa etkileri ile ülkenin tarım politikaları hakkında sunum yaptı.

Tarım ve hayvancılık konusunda kamuoyunun gündemine gelen iddialar hakkında da bilgilendirmeleri içeren bir kitapçık milletvekillerine dağıtılırken, milletvekillerinin de görüşleri alındı.

FINDIK İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Toplantıda söz alan Milletvekili CORA, Bakan PAKDEMİRLİ’ye fındık için teşekkür ederek, yaylalarda hayvancılıkla ilgili sorunu gündeme getirdi. CORA, “2 yıldır fındıkla ilgili çok güzel çalışma ortaya koyuyoruz. İlk kez üreticimiz bahçeye inmeden fiyatın fiyatını öğreniyor. TMO müdahale edecek mi etmeyecek mi endişesi, alan bazlı destekleme endişesine mahal vermiyoruz. Bu milletimizi oldukça memnun ediyor. Milletimiz adına bizlere verdiğiniz desteklerden dolayı size teşekkür ederim.” dedi. “YAYLA EVİ KAVRAMI MEVZUATA GİRMELİDİR”

Mera Kanunu mevcut uygulamasına göre yaylalarda hayvancılığın yapılamayacağını da ifade eden CORA, “Mera Kanunun mevcut uygulamasına göre Karadeniz yaylalarında büyükbaş hayvancılık yapılması hukuken ve fiilen mümkün olmamakta hatta zımnen bir yasaklama söz konusu. Bu yasağa uygun davranılması halinde büyükbaş hayvanların sabah kilometrelerce uzaklıktaki bir yayladaki otlak alana ulaştırılması akşam olunca da tekrar köye geri götürülmeleri gerekiyor. Bu durum hayatın olağan akışına uygun olmadığına göre mevcut şartlarda bölgemizde büyükbaş hayvancılık yapılması fiilen imkansız kılıyor.

Kanun kapsamında ilgili bakanlıklarımız ve resmi kurumlarız bir araya gelerek yaylak alanlarımızda ot verimi düşük alanlarda hayvancılık faaliyetlerini sürdürecek çiftçiler için belirli bir alanı planlayarak köy kanununda belirtilen imar standartları ile ilgili bakanlığın hazırlayacağı yönetmeliğe göre yöresel mimariye ve geleneksel yapım

sistemlerine uygun (taş ve ahşap) tip projelerle, ahır ve ahır eklentisi (yayla evi) yapıların yapılması için izin verilmeli.” ifadelerini kullandı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber