En değerli ESERİMİZ

Ak Parti Trabzon Milletvekili Cora, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin önemini şu sözlerle vurguladı:

 

Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin Ak Parti döneminde yapılan en değerli eser olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin Türk siyasi tarihinde yerini almasının 2. yıl dönümü için açıklamalarda bulunan Cora, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile bulaşıcı hastalık, deprem, sel felaketi, terör gibi ülkelerin içinde bulunduğu zor durumlarda ortaya çıkan yeni krizler, erken seçim kararları, koalisyonlarla oluşan belirsizliklerin önüne geçildiğine vurgu yaptı.

PARLAMENTER SİSTEM DARBE ÜRETTİ

“Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin kabulüne ilişkin süreci iyice hatırlamak gerekir.” diyen Milletvekili Cora, parlamenter sistemin Türkiye’ye getirdiği zararlara dikkat çekti. Cora, “Türk demokrasisi tarihi çok sayıda darbelerle, muhtıralarla, vesayet girişimleriyle kesintiye uğramış, yapısal sorunlar nedeniyle ortaya çıkan hükûmet krizleriyle siyasal istikrar sağlanamamıştır. Eski parlamenter sistem, sürekli darbe üretmiş, sistemi tıkayan unsurları Demokles'in kılıcı gibi hükümetlerin ensesinden indirmemiştir.” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminde parlamenter sistemle mesafe alınamayacağının anlaşıldığını dile getiren Cora, “FETÖ'nün hain darbe girişimi, eski sistemle artık yürüyemeyeceğimizi, bu sistemle mesafe alamayacağımızı tüm gerçekliğiyle ortaya koymuştur. Aziz milletimiz 16 Nisan 2017 halk oylamasıyla Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine ‘evet’ demiş, 24 Haziran 2018 seçimleriyle de bu karar teyit edilmiştir. 24 Haziran seçimlerinde, millî irade güçlü şekilde teşekkül etmiş, yürütme erki yüzde 53 oyla iktidara gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

SİSTEMİN REFERANSI MİLLETİMİZDİR

“Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin referansı milletimizdir. Türk siyasi tarihinin oluşturduğu kültürdür. Bu sisteme konjektürel bir yaklaşım ile değil tarihsel bir zaruret neticesinde geçilmiştir ve bu sistem dört ana ilke üzerine inşa edilmiştir; Yönetimde istikrar, Temsilde adalet, Demokratik uzlaşma, Siyasi istikrardır.” şeklinde konuşan Trabzon Milletvekili Cora, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye Büyük Millet Meclisi tarihin en yüksek temsil oranına kavuşmuştur. Yani oy kullananların yüzde 95 oranla en yüksek temsiliyete kavuşmuştur. Gazi meclisimiz de 11 parti, 5 grup ve 7 bağımsız milletvekiliyle çoğulcu bir yapıya kavuşmuştur.”

KRİZLERİ BERTARAF ETTİK

“Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin iki yıllık kariyerine baktığımızda önemli işler başardığı görülmektedir. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi millî güvenlik, dış politika ve ekonomiyle ilgili etkin, hızlı, uyumlu ve isabetli kararların alınmasını kolaylaştırmıştır. Birçok kriz bertaraf edilmiştir. Şiddetli ekonomik saldırılara karşı aldığı hızlı etkin kararlar ile cevap vermiş ekonomik manipülasyonları geri püskürtmüştür.”

İSTİKRAR ZEMİNİ OLUŞTURDUK

Milletvekili Salih Cora, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ile oluşabilecek krizlerin önüne geçtiklerine dikkat çekti. Dış politikada etkin bir tavır sergilediklerini de sözlerine ekleyen Salih Cora, şu ifadelere yer verdi: “Türkiye terörle mücadelede de en başarılı dönemini yaşamaktadır. Diğer yandan Irak’ta, Suriye’de, Akdeniz’de ve Libya’da ulusal egemenliğini tehdit eden meselelerde etkin bir dış politika yürütmüştür.

En son COVİD-19 salgınına karşı devlet ve millet el ele vererek dünyada takdir toplayan bir mücadele ortaya koymuştur. Eğer bu yaşananlar eski parlamenter sistemde gerçeklemiş olsa idi ne olurdu? Belirtmek isterim ki çoktan yeni krizler doğar, erken seçim kararları alınır, koalisyonlarla belirsizliklere mahkûm edilirdik. Büyük bir zaman kaybı yaşardık. Çok şükür bu sistem aynı zamanda büyük bir istikrar zemini oluşturmuştur.”

CUMHUR İTTİFAKI, SİSTEM İTTİFAKIDIR

“Cumhurbaşkanlığını hükûmet sistemi aynı zamanda Cumhur İttifakı’nın bir eseridir.” diyen Cora, sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhur İttifakı, ne seçim ittifakıdır ne iktidar koalisyonudur. Cumhur İttifakı, bir sistem ittifakıdır; Türkiye ve Türk milleti ortak paydasında bir ideal ve değer birlikteliği, millî mutabakat zeminidir. Değerler zeminine dayalı, ilkeli, tutarlı, şeffaf, dürüst, kalıcı ve kurucu bir ittifaktır. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin doğru bir sistem olduğuna, Ak Parti dönemindeki en önemli eserimiz olduğuna o gün olduğu gibi bugün de yürekten inanıyor ve bu sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi için sonuna kadar gayret göstereceğimizi ifade ediyoruz.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber