ERZURUM BÖREKTE MARKA OLDU

İSMET KÖSOĞLU

ERZURUM-Özel yapım tekniği ve şehrin geleneğinin bir parçası olduğu gerekçesiyle Su Böreği için Erzurum’a Coğrafi İşaret verildi. Erzurumlu börekçilerden Serkan Akköse’ ’Coğrafi İşaret almasıyla Su Böreğinin anavatanı artık Erzurum’dur, Erzurumlular damak tadına uygun ve sağlıklı Su Böreği Erzurum markasıdır’’ dedi.

Erzurum Ticaret Borsası ve Anadolu Su Böreği iş birliği ile su böreğinin coğrafi işareti Erzurum adına tescillendi. Önceki yıllarda da tescil başvuruları yapılmış olsa da, su böreğinin bütün Türkiye’ye yayılmış olması coğrafi işaret alımını neredeyse imkânsız hale getirmişti. İnceleme sürecinin 2 yıl sürdüğü son başvuruda sunulan önemli detaylar ülkemizden ve diğer ülkelerden başvuruya itiraz gelmesini engellemiştir. Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakan Oral, ETB’nin gıda mühendisleri ve Anadolu Su Böreği kurucusu Serkan Akköse süreci başlatıp, 2 yıl boyunca takip ederek olumlu sonuçlanmasını sağlamıştır.

Erzurum Su Böreğinin farkı ne

Anadolu Su Böreği kurucusu Serkan Akköse’’ Erzurum’un geleneksel su böreği şehrimizin en önemli yemeklerinden biridir ve geleneksel olarak Erzurum yemek kültürünün önemli bir parçası olması ile ayırt edilir. Su böreği birçok ilde yapılsa da içindeki malzemeler ve pişirme tekniği bakımından Erzurum’a özel bir lezzettir. Uzun yıllar yapılan başvuruların reddinden sonra aşağıdaki belirtilen ayırt edici özelliklerin derlenip noksansız sunulması coğrafi işaret tescili için önemli bir adım olmuştur.

Böreğimize Erzurumlu kimliğini veren en önemli malzeme, böreğin iç malzemesi olarak kullanılan Civil peyniridir. Erzurum’un tescilli ürünlerinden biri olan peynirimiz kendine has tadı ve özel yapısıyla su böreğine farklı bir tat kazandırır. Peynirin yağsız yapısı sayesinde börek soğuduktan sonra tekrar ısıtıldığında da tadında bir değişiklik olmaz.

Su böreğinin lezzeti için tereyağı çok önemlidir. Erzurum’un geleneksel tarifinde yağ olarak sadece tereyağı kullanılır. Tereyağının kalitesi ve saflığı da böreğin lezzetini belirleyen önemli bir etkendir. Tereyağı önce eritilerek tortusundan ayırt edilir, böylece yağın lezzeti ve kokusu böreğe daha iyi aktarılmış olur.

30 dakika pişmeli

Su böreği pişirilirken fırın kullanılmaz. Artık evlerimizde tepsileri besleyecek büyüklükte ocakların olmaması, soba veya tandır gibi geleneksel pişirme ocaklarının kullanılmaması sebebiyle elektrikli fırınlar kullanılmaktadır. Ancak su böreği gerçek lezzetini, ocakta, kısık ateşte, her iki tarafı da yavaş yavaş kızartılarak alır. En az 30 dakika her iki yüzü de kızartmak gerekir.

Su böreği 13 yufkadan yapılır ve bu haliyle bile börek asla çok kalın olmaz. Hamuru tutmak için sadece yumurta kullanılır ve en az 40 dakika yoğrulur. Daha sonra bu hamurdan çok ince yufkalar yapılır. Diğer su böreklerine kıyasla içerisinde en çok yumurta miktarı Erzurum geleneksel su böreğinde bulunur. İçerisine su katılmaması, yoğurma süresi ve yumurta miktarı da böreğimizi farklı kılan etkenlerdir. Ayrıca hamur yoğrulmadan önce kırılan yumurtaların üzerine sıkılan limon suyu yumurtaların kararmasını önlemekte ve su böreğinin katmanlarındaki hamurların açık renkli kalmasını sağlar.

Yufkalar hazırlandıktan sonra tepsiye dizilmeden önce haşlanır ve soğuk banyodan geçer. Burada önemli bir teknik de tepsiye dizilen yufkaların düz katmanlar olarak değil, içerisinde hava tutacak şekilde dalgalı olarak dizilmesidir. İçeride kalan hava bütün katmanların pişmesini sağlayarak böreğin hamur olmasını engellemektedir. Ayrıca son yufka haşlanmadan kapatılır.

Coğrafi İşaretin Faydaları

Coğrafi işaret tesciliyle artık bütün su böreği ürünlerinde Erzurum ibaresi de yer alacak. Şehrimizin geleneksel lezzetini Türkiye’ye tanıtırken coğrafi işaret logosunu kullanabiliyor olacağız. Türk Patent Enstitüsü’ne göre: “Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. En önemlisi ise artık su böreğinin ana vatanı Erzurum olarak anılacak. Ülkemiz genelinde cağ kebap, civil peynir gibi Erzurum denince ilk akla gelen gıdalar arasında yerini alabilecek. Önemini bütün Erzurumluların bildiği su böreğini artık ülkemizde ve bütün dünyada tanıtmak için coğrafi işaret tescili ile önemli bir adım atılmıştır’’ dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber