GELECEĞİN SANATÇILARI BUGÜNDEN YETİŞİYOR

Tamamen Türk müziği temelli bir eğitim modeli uygulayan Palet Türk Müziği İlkokulu’nun resmi açılışı ise 5 Kasım Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve iş insanı Kazım Türker’in katılımıyla gerçekleşti.

Sanat eğitimi kapsamında özel olarak tasarlanan ve geleneksel mimarinin izlerini taşıyan Palet Türk Müziği İlkokulu, 2019-2020 Eğitim Öğretim Dönemi’nden bu yana hizmet veriyor. Palet Türk Müziği İlkokulu’nun resmi açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okul girişinde kendisini selamlayan çocuklarla sohbet etti ve Türk müziği enstrümanlarının olduğu bölüm ile ilgili bilgi aldı. Uluslararası Caribou Matematik Yarışması’nda dünya birincisi olan öğrenciler; Yusuf Siraç, Yusuf Emir ve Sıddık Ali’yi de tebrik etti. 

“İLKOKUL VE ÜNİVERSİTE ARASINDA KURULACAK BAĞLANTIYLA, BU İŞİ ÇOK DAHA BİLİMSEL OLARAK GELİŞTİRME FIRSATINI YAKALAMIŞ OLACAĞIZ”

Neyzen Niyazi Sayın 1’inci sınıf öğrencilerinin sınıfını da ziyaret eden Erdoğan, “Gerçekten çok mutluyum. Böyle bir müzik okulunun yapılmasında emeği geçen Kazım Bey ve Bilal Bey’e, bu boş alanı doldurmuş olmaları sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Tabii bu arada Ankara’da bu işin, bir üniversitesi var. İnşallah Palet Türk Müziği İlkokulu ve üniversite arasında kurulacak bağlantıyla, bu işi çok daha bilimsel olarak geliştirme fırsatını yakalamış olacağız” açıklamasında bulundu.

ÖĞRENCİLERE MÜZİK VE SANATA DAİR PEK ÇOK İMKAN SUNULUYOR

Törende konuşan hayırsever iş insanı Kazım Türker ise; “Türkiye’nin ilk müzik ilkokulu olan Palet Türk Müziği İlkokulu’nda tam donanımlı konser salonu, tematik Türk müziği müzesi, ses kayıt stüdyosu, enstrüman yapım atölyesi, dijital ses arvişi, akustik avlu gibi müziğe ve sanata dair pek çok imkan bulunuyor” dedi.

YENİ ÖĞRENCİLER, MAYIS 2021’DE YAPILACAK YETENEK SINAVIYLA SEÇİLECEK

Palet Türk Müziği İlkokulu; alanında uzman akademisyenler, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarından oluşan güçlü eğitim kadrosu ile öğrencilere çok farklı bir bakış açısı aşılıyor. Sınırlı kontenjanı ve çeşitli burs oranlarıyla Türkiye’de ilk defa böylesine bir eğitiminverildiği Palet Türk Müziği İlkokulu, yeni öğrencileriniise Mayıs 2021’de yapılacak yetenek sınavı ile seçecek.Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucu Temsilcisi Yüce Gümüş, gelecek projeksiyonlarını ise şu şekilde özetledi:“Okulumuz, Türkiye’yi uluslararası ölçekte temsil edecek sanatçıların küçük yaşlarda yetiştirilmesi gerektiği vizyonuna yatırım yaparak ilerliyor. İlerleyen yıllardaki stratejik hedefimiz ise bu yapıyı ortaokul ve lise öğrencilerinin katılımıyla daha da güçlendirmek.” 

MEB İLKOKUL MÜFREDATI; MÜZİK BRANŞ DERSLERİYLE FARKLILAŞIYOR

Geleneğin, gelecek ile buluştuğu bir eğitim anlayışını; müziğin beraberinde getirdiği edep, nezaket ve asalet ile buluşturduklarını dile getiren Gümüş, “Palet Türk Müziği İlkokulu; bu duygulara sahip, tam donanımlıgerçek sanatçıları yetiştirmek için yola çıktı. Milli EğitimBakanlığı’nın ilkokul müfredatının tamamen uygulandığıokulumuzda, ders programına özel olarak hazırlanmışmüzik branş dersleri ilave ediliyor. Entelektüeldonanımlarının mesleki yetkinliklerine katkıdabulunması hedeflenerek dengeli bir ders dağılımıtasarlandı. Unutulmuş pek çok geleneksel kaynak, öğrenciler için tekrar çalışıldı. Üstatlarımızın yıllaravaran tecrübeleriyle hazırladıkları henüz basılmamış dersnotaları okulumuz için yeniden revize edildi. Hiçbiryerde baskısı olmayan bu türden kıymetli eserlerilerleyen yıllarda ‘Palet’ markasıyla yayın hayatınakazandırılacak. Çocuk ve sanat literatürü kapsamındakiyeni eserler Palet çatısı altında geliştirilecek” yorumunda bulundu.

DERSLER; ÖZEL MATERYAL VE TEKNİKLERLE YENİDEN YORUMLANIYOR

Bu kapsamda; ud, kanun, keman, ney, tanbur, klâsikkemençe, kabak kemâne, mey, kaval, balaban, ritimsazlar (kudüm/ bendir/ daire), bağlama gibienstrümanların yer aldığı meslek sazı dersleri, müziğinilmi detaylarını bulacakları solfej-nazariyat, usûl (ritim) uygulama dersleri, ses eğitimi-repertuvar, oyunlu müziktarihi, müzik edebiyatı gibi detayları içeren toplu meşkdersleri, çocuklar için klasik (geleneksel) sanatlar dersigibi sanat eğitiminde önem taşıyan dersler, ilkokulöğrencileri için özel materyal ve teknikler ile yenidenyorumlanıyor. Kadim olanla günümüz teknoloji veihtiyaçlarının harmanlandığı okul binası dört kattanoluşuyor. Orta avlu ve dış bahçe olmak üzere iki açıkalanı bulunuyor. Tüm çatılar ise bahçe olarakkullanılabilecek donanıma sahip.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber