Hayallerinizin peşinden koşun..

Trabzon’un genç, girişimci ve başarılı iş kadınlarından Seyyare Sungur Kanuni Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya gelerek, hayallerinin peşinden koşmalarını, asla pes etmemelerini ve bunun için de çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Trabzon Kanuni Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından, Erasmus+ Öğrenme Hareketliliği “Girişimci Eğitimle Hayallerden Geleceğe” isimli proje kapsamında Girişimcilik Kulübü’nün organize ettiği ‘İlham Veren Rolmodeller’ etkinliğine katılan Fındık Ocağı Genel Müdürü Seyyare Sungur, hayallerini, başarısını ve geleceğe dair düşüncelerini öğrencilerle paylaştı.

Fındık Ocağı’nın doğuşunu, fındıkla çikolatayı buluşturmalarını, pazarlamayı ve gelecekteki planlarını öğrencilere aktaran Sungur şöyle konuştu:

“Çikolata için bir yıl eğitim aldım. Zaten bir işi çok istiyorsanız birkaç ayda onun ustası olabiliyorsunuz.  Ama yıllar size onun kaptanı olmanız gerektiğini söylüyor. Bir yere kadar herkes usta olabiliyor. Üç yıl içinde biz çikolatayla fındığı bir araya getirerek devam ettirdiğimiz bir ocağımız var. Trabzon’da farklı olmamızın sebebi; bir kere genciz. Çalışmaktan yılmayacak, enerjisi yüksek ve işi çok iyi bilen 4 kardeşiz.  Ayrıca farklı olmanız ve işi çok iyi bilmeniz lazım. Ben fındığı çok iyi biliyordum ve bu yolda yürüdüm. Birçok zorluklardan geçmemize rağmen üç yılımızı doldurduk ve daha da güçlenerek gidiyoruz. Yaptığım workshoplarla birçok kişiye ulaşmaya ve onlara işi öğretmeye başladım. Ustalar asla çıraklara işini tam olarak öğretmezler. Ama benim için paylaşmak başarmanın temellerinden bir tanesi. Herkes bana rahatlıkla ulaşabiliyor ve her sorulan soruya da cevap bulabiliyor. Siz bir şeyi çok iyi biliyorsanız ve yolunuzu buna göre çizeceksiniz öncelikle çok çalışmanız gerekiyor. Kendinizdeki bir şeyi fark edip ona göre yürümeniz ve her zaman farklı olmanız lazım. Eğer farklı olursanız inanın bir şekilde sizi buluyorlar ve işinizde başarılı olmuş oluyorsunuz. Önemli olan kendinizi tanımanız, bilmeniz ve çok çalışmanız.”

Bir dünya markası olma hedefinde yürüyoruz..

En büyük hayalinin bir Türk firması olarak dünyada anılmak olduğunu belirten Seyyare Sungur kısa hayalleri için yürüdüğünü ama çok büyük bir hayalinin de adeta rüyalarını süslediğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Fındıkla ilgili Türk firmaları adına bir dünyası markası olmadı. 4 kız kardeş ve bir Anadolu firması olarak dünyanın her yerinde anılacak bir firma yaratmak istiyorum. En büyük hayalim bu. Ama onun altında gerçekleştirdiğim kısa hayallerimde var. Çünkü siz önünüze bir hayal koymazsanız, ilerleyemezsiniz. Temel hayaliniz başta dursun kısa vadeli hayallerle adım adım ilerlemeniz gerekiyor.

Trabzon’da parayla fındık toplatan tek kişiyim..

Daha sonra öğrencilerin sorularını cevaplayan Sungur, bir öğrencinin sorduğu “Bizim de fındığımız var. Fındık lafını duyunca aklıma toplamadaki zorlukları geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Güzel bir soru. Biz bu yıl fındık hasat şenliği yaptık. Bilmiyorum duydunuz mu? Trabzon’da fındık toplatarak para kazanan tek Trabzonluyum bu arada. Katılımcılarım bana para ödeyerek fındık topladılar. Tarım, bizim üretimlerimizin başında gelecek olan şeylerden bir tanesi. Trabzon’da tarım fındıkla adlandırılıyor. Fındık toplamak biliyorsunuz işkence. Bu yıl bir hasat şenliği düzenleyeceğimi kendi instagram sayfamdan bir duyuru yaptım. ‘Fındığı dalından toplayıp çikolata yapmaya var mısınız’ dedim. Birçok insan başvurdu. Aralarından 10 kişi seçtim.   Karadeniz kültüründen, yöresel yemeklerinden ve kıyafetlerinden başladık. Fındığı dalından topladık, harmana serdik, ayıkladık ve çikolataya dönüştürdük. Bu aslında bir inovasyon. Yani yenilenmek. Biz fındıkocağı kurduk fındık kavurup satıyoruz. Bu ne kadar iş yapar sizce. İnovasyon bizim dükkanı besleyen kavram. Sizde sizi destekleyen bir kavram bulun ve devam edin. Diye konuştu.

Söyleşinin ardından Sungur’a, Kanuni Anadolu Lisesi Öğretmenlerinden proje sorumlusu Hatice Sağlam tarafından günün anısına plaket ve çiçek takdim edildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber