HERKES İÇİN ADALET

CHP Kadın Kolları olarak yaklaşık üç ay gibi bir süre için de Trabzon merkez ağırlıkta olmak üzere (Akçaabat ta 2 mahalle dahil) bir çok ev ziyaretin de bulunduk. Amacımız düzenli geliri olmayan yada yeterli devlet yardımı alamayan kadınlarımızın sorunlarını dinlemek, “Aile Destek Sigortasını” anlatmak ve mümkün olduğunca çözüm üretmekti. Muhtarlarımız, mahalle temsilcilerimiz ve ilçe kadın kollarımız  aracılığı ile ulaştığımız ihtiyaç sahibi kadınlarımız en çok düzenli bir gelirleri olmadığını ve devlet desteğini yeterince göremediklerini dile getirmişlerdir. Gözlemlerimiz doğrultusunda şunu da gördük ki emeğe dayalı, temizlik işçisi kadınlarımızın sayısı çok artmıştır. Pandemi nedeniyle bu tür işleri dahi bulamadıklarını, bu sürecin çok zorlu geçtiğini belirtmişlerdir. Aile bireyleri arasında ki işsiz eşler, üniversite mezunu işsiz gençler aile için de ekonomik, psikolojik çatışmalara neden olduğunu da  dile getirmişlerdir.

Toplum olarak kendilerinin bu kadar sorunları yaşarken, Suriye ve diğer Ortadoğu dan gelen insanlara, tüm devlet imkanlarının sağlanmasını hoş görmediklerini, yaşadıkları değersizlik ve adaletsizlikten dolayı isyan ettiklerini belirtmişlerdir.

Bir diğer konu ekonomik zorlukların getirdiği sorunlar nedeniyle aile bütünlüğünün bozulduğu ve bu yüzden boşanmaların arttığı yönünde. Bunun kanıtı olarak Muhtarlıklar da yığın haline gelmiş icra ve boşanma bildirimlerini gösterebiliriz. Pandemi ve gelir Adaletsizliği nin yarattığı sorunlar yumağın da düzensiz ve yetersiz beslenen hasta çocuklar, rutubetli, bakımsız, sağlıksız mekanlar da yaşayan mücadeleci ama umutsuzluğa sürüklenen kadınlar  önemsenmediklerini düşünmekteler. Çocuklarının da aynı yoksulluğu, itilmişliği yaşadıklarını özellikle bu yıl aldıkları eğitimin! "yok hükmün de" sayılması görüşündeler. Okul sonrasında da çocukların sosyal faaliyet alanı olmadığını, dar  sokak aralarında, trafiğinin olduğu yerler de, can güvenliğini tehlikeye atarak oyun oynaya bildiklerinden şikayet ettiler. Devletin isterse ücretsiz olarak bu tesisleri oluşturabileceklerini dile getirmişlerdir. Devlet in kaynaklarını bu ülkenin çocukları için harcanması konusunda hemfikir diler.

Ziyaretimiz sırasında yoksul mahalleler de yaşayan bir çok kadınlarımızın ise çocukları ile ilgili başka korkuları, endişeleri vardı. Trabzon da hızla artan madde bağımlılığı ile ilgili büyük kaygılar taşıyorlardı. Madde ye ulaşımın kolay ama tedavisinin çok zor olduğunu belirttiler. Kısa süreli bir tedavi sonrası bu çocukların sokağa salındığını, yalnız bırakıldığını işsizlik, kötü çevre faktörü, çocukları olumlu yönde motive edecek sosyal alan eksikliği gibi olumsuz etkenler aileleri çaresiz bıraktığını, sorunların katlanarak arttığı yönünde görüş belirttiler.

Kadınlarımız ile sohbetimiz de İstanbul sözleşmesinin neden mutlaka uygulanması gerektiği sonucuna vardığımız görüşmelerimiz de oldu. Kadına yönelik suçlar yada çocuk istismarına dayalı suçlar konusunda hukuki süreç hızla gerçekleşmelidir. Ekonomik adaletsizliğin yanında kadınların, çocukların şiddete uğradığında, cinsel tacize maruz kaldığında hukuk yönünden mağdur duruma düşürülmemelidir. Kadınlar, babalarının cinsel tacizine uğrayan üç kız kardeşi ve  diğer baba tacizine uğrayan 11 yaşında ki kızın babalarını tahliye eden yargıya  öfkeliler. Adalet duygusu zedelenmiş, güven azalmış durumdadır. Geç yargı, hak ihlalidir. Şiddet mağduru kadınlar, çocuklar ücretsiz Hukuki, psikolojik yardım almaları ve bu sürecin kolaylaştırılması, çabuk ulaşılır olması sağlanmalıdır. Bedenen, ruhen ve psikolojik olarak sağlam kadın ve çocuklar toplumun dinamiğidir. Bu nedenle CHP'in  Yaşam hak projesi çaresiz kadınlara  umut projesidir. Refah seviyesinin neden bu denli düştüğünün, küçük bir azınlığın süper lüks bir hayat yaşarken kendilerinin tek amacının akşam ki tencere de ne kaynayacak endişesi yaşadıklarını, iki hayat arasında ki ekonomik uçurumun bilincin de olduklarını bunun değişeceği umudunu taşıdıklarını dile getirmişlerdir. CHP  Hak, Hukuk, Adalet diyen cesur kadınların yanın da olacaktır. Kadınlar bu haksızlıklar bitecek diyorlarsa bitecektir.

Ayşenil BEKTAŞ

   CHP TRABZON İL KADIN KOLLARI BAŞKANI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber