İKİZDEREDE TAŞ OCAĞINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR

İKİZDERE-İkizdere Vadilerinden İşkencidere de yapılmak istenen Taş Ocağına tepki gösteren yöre halkı vadide taş ocağı için planlanan alanda 5 bin Bayrak asarak 24 saat nöbet tutuyor.

İyidere Lojistiğe değil Taş Ocağı açılmasını istemiyoruz diye arazide 24 saat nöbet tutan yöre insanı 1 Nisan’da geniş kapsamlı bir yürüyüş yapacak. Vadide kesilmesi planlanmış ağaçlara 5 bin Bayrak astıklarını söyleyen yöre insanı Taş Ocağını yaptırmamakta kararlı. İkizdere Dernekler Federasyonunda destek verdiği yöre insanının tepkisine Ulaştırma Bakanlığı tarafından olumlu tepki vermesi bekleniyor. Hazırladıkları broşürlerde’ doğaseverler, İkizdere Cevizlik köyü ve Gürdere köyü arasında bulunan İşkence dere vadisinde yılda 100.000 metreküp malzeme almak için taş ocağı açılmasını istemiyoruz. İşletilen başka taş ocakları var oradan taş alınsın vadimize dokunmasınlar. Yatırıma hayır değil Taş Ocağına hayır diyoruz. Bu vadide iş makinesi görmek istemiyoruz. Başka yeşil vadimiz yok Projenin ömrü 75 yıl olacaktır. Toplam rezerv 20 milyon ton. Yani iki köyün su alanları, ormanlık alanları doğası, yabani hayvanları, florası endemik bitki yapısının yok olmasıdır. İlçemiz İskence dere vadisinde taş ocağı yapılması isteniyor ve İkizdere’nin 28 köyü buna karşı çıkıyor.

İçme Suyumuz yok olacak

Vadimize deremize her hangi bir dozer girse bizler evlerimizde su içemeyeceğiz. Su kaynağımız o vadi. Suyumuzu mahvetmek istiyorlar. Taş ocağı bir yatırım değildir, kuracakları Liman inşasına karşı değiliz. Taş ihtiyacını çok yakınlarda var olan ocaklardan temin edebilir. Ama yok, taş bulamamışlar bir tek bizim vadimizi bulmuşlar. Kıymak istiyorlar güzelim doğamıza. Projelerinde Ağaç olmayan fotoğraflar kullanılmış. Yılda 16 milyon ton taş çıkarmak istiyorlar. Ağır kamyonların istiap haddi 30 tondur. Yani 533.000 kamyon her yıl taşınacak. Günde 1.460 kamyon seferi demek. Bu kamyonların 24 saat çalıştığını var sayar isek günde en fazla 8 sefer yapabilecekler. 185 kamyon en azından olması gerekir. Her zaman çalışma olamayacak.Her gün olmasa da gündüz gece her an yollarımızda trafiğimizde bunların 100 -150 tanesini göreceğiz. Bu rakam çok yüksek. Yollarımız bu trafiği kaldıramayacak. Yollar delik deşik olacak. Havamız Gri olacak.

Ağaçlarımıza 5 bin Bayrak astık

Taş Ocağı yapılacak bölgede kesmeyi planladıkları ağaçlarımızın tepelerine bayrağımızı asmaya başladık.5 Bayrağı asma çalışması devam ediyor. Bayrağımızın indirilmesini istemiyoruz. Buradaki temel amaç birlikteliğimizi göstermek, dayanışmamızı göstermek, sesimizi duyurabilmek. Bayraklar asılmış ağaçlarımızı vadimizi görselleyerek tüm Dünya’ya duyurmak istiyoruz. Bu doğanın kaybolmaması için tüm Dünya insanlarından talebimiz olacak’ denildi.

İSMET KÖSOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber