banner240
banner237
banner238

"KAMER GENÇ HALKIN VEKİLİ" BELGESELİ ÇEKİLDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu belgeselde Genç'i, "Meclis kürsüsüne çıktığı zaman ben bunu gayet iyi hatırlıyorum. AK Parti grubunun sanki diken üstendeymiş gibi beklediklerini biliyorum. Ama sonuçta söylenen şeylerin tamamı doğruydu" diye anlattı. Belgeseli Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV) hazırladı.

TÜLOV, CHP’nin eski Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in vefatının 6. yılında "Cumhuriyet'e adanmış bir başarı öyküsü - Kamer Genç Halkın Vekili" belgeseli hazırladı. Belgesele, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP 26. Dönem Muğla Milletvekili Nurettin Demir katkı sundu. 

"CUMHURİYET KURULMASAYDI, LAİKLİK GELMESİYDİ BİZİM OKUYUP DA BÖYLE BİR YERE GELMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİ"

Belgesel, Kamer Genç'in kendi sesinden anlatımıyla başlıyor. Genç'in belgeseldeki sözleri şöyle:

"Ben Tunceli'nin bir dağ köyünde fakir bir aile çocuğuydum. Eğer cumhuriyet kurulmasaydı, laiklik gelmesiydi bizim okuyup da böyle bir yere gelmemiz mümkün değildi. Atatürk'ün getirdiği çağdaş, akla bilime dayalı cumhuriyet rejimi sayesinde ancak biz okuduk varolduk. Türkiye çağdaş bir ülke oldu."

KILIÇDAROĞLU: "AK PARTİ GRUBU DİKEN ÜSTÜNDEYMİŞ GİBİ BEKLERDİ"

Belgeselin tanıtım videosunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genç'i "Meclis kürsüsüne çıktığı zaman ben bunu gayet iyi hatırlıyorum. AK Parti grubunun sanki diken üstendeymiş gibi acaba ne söyleyecek diye beklediklerini de gayet iyi biliyorum. Ama sonuçta söylenen şeylerin tamamı doğruydu" diye anlattı. 

GENÇ’İN, FETÖ UYARISI DA BELGESELDE

Genç'in Fetullah Gülen ile ilgili konuşmaları da belgeselde yer aldı. Genç, Gülen için, "Şimdi bu Fetullah Gülen’i bu Meclis’te araştıralım. Kimdir bu arkadaşımız? Ne yapmak istiyor? Türkiye’de bunun bu sermayesi nereden geliyor? Acaba Türkiye’deki rejimdeki rolü nedir? Bunları bir araştıralım. Yarın bunun en büyük zararını siz çekeceksiniz, ben çekmem" uyarısını yapmıştı. 

ÖZGÜR ÖZEL: "KAMER GENÇ'TEN BİR MİRAS VAR GRUBA"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, Genç'i "Kamer Genç’ten bir miras var gruba. Sözünüzü kesebilirler, saldırabilirler, sizi kürsüden indirebilirler, fiziki saldırıda bulunabilirler. Kaide şu: Bir, görüşmelere devam. İki, o kürsüye çıkılacak kaldığın yerden devam edilecek. Üç, bir kelime eksik söylemek yok. Mutlaka nerede kaldıysan oradan devam edilecek" sözleriyle anlattı. 

İLK GÖSTERİM 21 OCAK’TA TUNCELİ’DE

Remzi Kazmaz'ın yönetmenliğini yaptığı belgeselin ilk gösterimi, Genç'in doğum yeri olan Tunceli'de 21 Ocak'ta yapılacak. Genç'in hayatını anlatan belgeselde Genç'in, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Bülent Ecevit ve yurttaşla görüntüleri yer aldı. Genç'in TBMM kürsüsündeki tartışmaları ve idama karşı olduğu için Mehmet Ali Ağca'nın idamına verdiği ret oyunu gösteren gazete kupürü de belgeselde yer aldı. 

"YOKLUKLARLA BÜYÜDÜ AMA YILMADI. HER ZAMAN AZMİYLE ÖRNEK OLDU"

Belgeselin fragmanında Genç şöyle anlatıldı:

"Yokluklarla büyüdü ama yılmadı. Her zaman azmiyle örnek oldu. Köklerini savundu, ayrılıkçı olmadı. Kendiyle hep barışıktı, eleştirenlere espri ile yaklaştı. Haklının yanında, haksızın karşısında durdu. Kişilere değil, devletine hizmet için çabaladı. Korkmadı, geri adım atmadı, yolundan hiç sapmadı. Savaşları hiç sevmedi, barışı savundu. İdamlara ise hep karşı oldu. Cuntanın emriyle değil, yüreğiyle karar verdi. Bazen tek kişilik muhalefet, onu seçenlerin sesi, her zaman milletin vekili oldu."

KAMER GENÇ’İN ÖZGEÇMİŞİ

Tunceli'nin Nazımiye ilçesine bağlı Ramazanköy'de 1940'ta doğdu. Fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kamer Genç'in babası Ali Genç yazları İstanbul’da amelelik yapmaktaydı. Başarılı bir öğrencilik hayatı geçirdi. 1960'ta Ankara maliye Okulu’na yatılı olarak girdi. Ancak okulun tamirata alınması nedeniyle öğrenimine bir süre Tunceli Lisesi’nde devam etmek zorunda kaldı. Ardından Maliye Okulu'na geri döndü. Bir yandan da babasının yanında çalışıyordu. 1966'da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni (Bugünkü Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) bitirdi. Okulla birlikte Maliye Bakanlığı’nda staj da yaptı ve Bingöl’e vergi kontrol memuru olarak atandı.

Danıştay sınavını girdiği 1966 yılında kazandı. 1974-1976 yılları arasında Paris’te Uluslararası Amme İdaresi Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. Danıştay tetkik hakimliği ve Danıştay savcılığı görevlerini yaptı. Danıştay'daki görevi 12 Eylül'ün ardından son bulan Genç, 1981 yılında Tunceli’den Danışma Meclisi Üyeliği'ne ve Başkanlık Divanı kâtip üyeliğine seçildi. 1983'te çok partili yaşama yeniden dönüşle birlikte Kamer Genç siyaseti sürdürme kararı alarak, Tunceli'den bağımsız milletvekili adayı olmaya karar verdi. Ama Danışma Meclisi'nde adaylığı veto edildi. 1983-1987'de mali müşavirlik yaptı. Ardından 4 dönem milletvekili seçildi. 1993-1995, 1996-1999 ve 2001-2002 yılları arasında TBMM Başkanvekilliği yaptı. 2002 seçimlerinde DYP’nin barajın altında kalması dolayısıyla milletvekili seçilemedi. 2007 seçimlerine bağımsız olarak katılıp milletvekili seçildi. 1 Haziran 2010 tarihi ile birlikte eski partisi CHP’ye geri döndü.

Kamer Genç, Ankara'nın Solfasol köyünde öğretmenlik yapmakta olan ve ilkokuldan beri tanıdığı, Tunceli Lisesinde beraber okuduğu Sevim Genç ile 1967 yılında evlendi. Seçkin ve Seçil isimli iki çocukları oldu. Genç İyi düzeyde Fransızca biliyordu.

Kamer Genç 22 Ocak 2016 tarihinde Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 75 yaşında öldü. Cenazesi vasiyeti sebebiyle Tunceli’nin Nazımiye ilçesine bağlı Ramazanköy’de Türk bayrağına sarılarak defnedildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber