TRABZON KUDÜS KARDEŞLİK DERNEĞİ RAMAZAN PROJELERİ RAPORU

Trabzon merkezli olarak 2019 Eylül’ünde besmelesini çeken Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği, kısa bir süre içinde gerek Türkiye’de gerekse Filistin’de önemli başarılara imza atmanın heyecanını yaşamaktadır.
Türkiye’de Kudüs ve Mübarek Mescid-i Aksa ile ilgili tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmayı amaçlayan derneğimiz, bu anlamda ciddi programlar tertip etmiş ve kamuoyundan yoğun ilgi görmüştür, destek veren herkese teşekkür ederiz.
Bununla birlikte özellikle Mübarek Mescid-i Aksa’yı destekleyen ve Kudüs’te insani yardım faaliyetleri projelerini yapma konusunda hedefleri olan Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği, ilk ciddi kampanya sürecini (Ramazan 2020) geride bırakmanın mutluluğunu yaşamaktadır. 
Ramazan ayı, Kudüs için gerek zamanın gerek mekânın kutsallığı açısından, Kudüs halkının yaşamlarının çeşitli alanlarında hem faal olduğu hem de maneviyatlarının yüksek olduğu bir aydır. 
Mübarek Mescid-i Aksa'nın bereketinin Ramazan ayının bereketiyle birleşmesiyle, Harem-i Şerif’e ibadet amaçlı ziyaret edenlerin sayılarının artmasının yanı sıra, Kuran-ı Kerim halkaları ve itikaf programlarında yoğunluk yaşanmaktaydı. 
Fakat bu yılki Ramazan ayı maalesef önceki yıllara göre farklı geçmiştir. İşgalci İsrail’in baskısı üzerine Kovid-19 hastalığının yayılması bölgede muhtelif alanlarda ciddi mağduriyetler oluşturmuştur. Bu da toplumun çeşitli kesimlerinde zor yaşam koşulları meydana getirmiştir. Bölgede var olan yoksulluk oranı % 80'in üzerine çıkmış, işsizlik oranı %31'e yükselmiş, çarşı ve ticaret merkezleri Kovid-19 hastalığından dolayı gönüllü olarak veya ihtilal devletinden dolayı zorla kapatılmıştır. 
Söz konusu bu durum sivil toplumu ve hayırseverleri, Kudüs halkının çağrısına uyarak onları vatanlarında sabit kılmak amacıyla yardım etmek için harekete geçirmiştir. Bundan dolayı Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği de “Kudüs Acil Yardım Kampanyası”na destek olmuştur. Yoksullar, ihtiyaç sahipleri ve Kovid-19 hastalığından olumsuz etkilenenler başta olmak üzere, Kudüs halkına yardım etmek amacıyla Ramazan ayında başlatılmış olan bu kampanya kapsamında gıda kumanyaları, iftar programları ve çocuklara bayramlık kıyafet çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu faaliyetler, Kudüs'teki ailelerin ve süreçten olumsuz etkilenen grupların günlük ihtiyaçlarını karşılama noktasında önemli ölçüde katkı sağlamıştır.
 
Bu projelerimizle birlikte;  Ramazan ayı boyunca fakir ve ihtiyaç sahibi ailelere destek sağlamayı, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen ailelere bir nebze de olsa destek sağlamayı, yoksul ailelerin mübarek Ramazan ayı ortamına ayak uydurmalarına yardımcı olmayı, Kudüs toplumu içerisinde toplumsal dayanışma ilkelerini korumayı, Kovid-19 salgınından dolayı oluşan durgunluğu ortadan kaldırarak piyasayı tekrar canlandırmayı ve Kudüs halkına destek çalışmasında ümmetin çeşitli kesimlerinin (Türkiye, Avrupa) katılımını sağlamayı hedefledik.
 
Projelerimizden; yoksul ve ihtiyaç sahibi aileler, geçimini sağlayamayan aileler, Kudüs kenti ve eski şehir esnafı faydalanmıştır. 
 

Projelerimizi uygulamak için önce Kudüs kentindeki yoksulların ihtiyaçlarını araştırılması yapılmış, yardıma muhtaç olan aileler tespit edilmiş, dağıtılacak malzemeler için Kudüs kenti ve eski şehir esnaflarıyla uygun fiyatlarla sözleşmeler yapılmış ve dağıtıcı ekiplerimizle proje uygulaması Ramazan ayı sürecinde gerçekleştirilmiştir.
Kudüs’teki kampanya kapsamında yürütülen çalışmalar üç ana başlıkta yürütülmüştür: 
•    Bir ailenin günlük sofrasını doldurabilecek İFTAR PAKETLERİ,
•    Bir ailenin aylık iaşesine destek olabilecek GIDA KOLİLERİ,
•    Kudüslü çocuklara BAYRAMLIK ELBİSE DAĞITIMI
 
 

Kudüs’teki projelerimize ek olarak Trabzon’da da aynı yöntemler kullanılarak maddi durumu virüs salgını sürecinde bozulmuş olan ailelere de hazırlanan gıda kolileri ile el uzatmaya gayret edilmiştir.
  
  
Yapılan bu çalışmalar sonucunda Türkiye ve Filistin’de toplam 4.382 kişi projelerden faydalanmıştır.
Bu anlamlı süreçte Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği olarak ilk insani yardım kampanyamıza Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’dan destek veren kardeşlerime, Kudüs’te ve Türkiye’deki kardeşlerimiz adına teşekkürlerimi sunarım. 
Rabbimden bizi affetmesini, Mübarek Mescid-i Aksa’da özgür bir şekilde tüm ümmet ile birlikte bir Cuma namazında namaz kılmayı nasip etmesini temenni ederim.

İbrahim KARA
Trabzon Kudüs Kardeşlik Derneği 
Yönetim Kurulu Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber