Trabzon’da 2021 Yılının Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödüllerini aldı

Trabzon Valiliği önünde gerçekleştirilen törene Trabzon Vali Vekili Bünyamin Yıldız, Trabzon Milletvekilleri Hüseyin Örs ve Salih Cora, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, Ticaret İl Müdürü Kasım Tiryaki, İl Müftüsü Osman Aydın, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil İbrahim Okumuş, TTSO Başkan Yardımcısı Tolga Avcı, Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, TESOB Yönetim Kurulu üyeleri, esnaf ve sanatkâr odası başkanlarıyla diğer davetliler katıldı.

BAŞKAN KARA ATATÜRK ANITINA ÇELENK KOYDU

Törenin ilk bölümünde TESOB Başkanı Metin Kara, Ahilik Haftası çelengini Atatürk Anıtı'na koydu. Törende daha sonra saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

KARA: AHİLİK ESNAF VE SANATKÂRIMIZA IŞIK TUTMUŞTUR

TESOB Başkanı Metin Kara, törende yaptığı konuşmada, “34’üncüsünü düzenlediğimiz Ahilik Haftası kutlamalarına hoş geldiniz. Bu yıl da tıpkı geçen yıl olduğu gibi pandemi tedbirleri nedeniyle kutlamalarımızı kısıtlı şekilde yapmak zorunda kalıyoruz. Dileğimiz, bu sürecin insan sağlığına, ekonomiye, toplumsal yaşama daha fazla zarar vermeden bir an önce sona ermesidir. Bu anlamda tüm vatandaşlarımızı, yeniden artmaya başlayan salgına karşı aşı olmaya çağırıyorum. Aşı olmak, normal yaşama dönmemiz için ihtiyacımız olan toplumsal bağışıklığa en kısa sürede ulaşmanın yoludur” dedi. Başkan Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarih alanına çıkışlarından bugüne dek varlıklarını sürdüren en köklü uluslardan olan Türkler; bilim, edebiyat, sanat, ekonomi, sosyal ve askeri alanlarda örnek eserler bırakmışlardır. Anadolu topraklarında Türk kültürünün yoğurup şekillendirdiği kimi gelenekler, birçok alanda, bugünün ve yarının iş ve sosyal ilişkilerine de ışık tutabilecek düzeydedir. Bu anlamda örnek kurumlardan biri olan Ahilik, tarihi seyri içerisinde yüzyıllarca esnafımıza, sanatkârımıza ve halkımıza ışık tutmuştur. Ahilik, sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren, günümüzde hala geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmıştır. Akıl, ahlak, bilim, çalışma, adalet, devlet ve emniyet ilkeleri üzerine kurulmuş olan Ahilik, insanların her yönden yetişmesini sağlayan mesleki bir Ahlak Mektebi’dir. Asırlar boyunca Anadolu’da devletin zayıf düştüğü, toplumun birliğe ve dirliğe ihtiyacı olduğu her dönemde Ahiler, yani esnaf ve sanatkârımız devreye girmiştir. Adeta bir çimento gibi milletimizi bir arada tutan, savunan, yaşatan, büyüten Ahiler, kendi işlerinde de sıkı bir mesleki ve ahlaki disiplin oluşturmuşlardır. Ahilik, sadece kendini düşünmek değil aynı zamanda çevresindeki kardeşleriyle tüm toplumu gözetmektir. Selçuklu' dan beri devletimizi ve milletimizi ayakta tutan, omurga görevi gören esnaf ve sanatkârlarımızın, bugün de aynı anlayışa sahip olduklarına yürekten inanıyorum.”

“TÜRKİYE’DE YILIN ÇIRAĞI TRABZON’DAN SEÇİLDİ”

Başkan Kara, “Her yıl Kırşehir Ahi Evran Külliyesi’nde Ahilik Haftası kutlama törenlerinde Türkiye’nin Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödül almaktadır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın en eski şehirlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Trabzon, son 6 yılda Türkiye çapında 5 büyük ödül kazanarak bir Ahi şehri, esnaf ve sanatkâr şehri olduğunu kanıtlamıştır. 2016 yılında terzilik yapan Emine Coşkuner ablamız Türkiye’de Yılın Ahisi seçilmiş ve ödülünü Kırşehir’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı. 2017 yılında da kayık ustası Ali Saraç ağabeyimiz, yine Türkiye’de Yılın Ahisi seçilerek Kırşehir’de ödülünü Başbakanımız Binali Yıldırım’dan almıştı. 2019 yılında Çarşıbaşı’nda keşan dokumacılığı yapan Ayşe Saka kardeşimiz Türkiye’de Yılın Kalfası seçilmiş ve ödülünü yine Kırşehir’de Meclis Başkanımız Mustafa Şentop’un elinden almıştır. 2020 yılında Trabzon’da hasır işlemeciliği ve imalatı yapan Barış Kahvecioğlu kardeşimiz yine Türkiye’de Yılın Kalfası seçilmiş ve ödülünü Kırşehir’de Ticaret Bakan Yardımcımız Sezai Uçarmak’ın elinden aldı. Trabzon’un tam bir esnaf ve sanatkâr şehri olduğunun kanıtı olarak bu yıl bir kez daha büyük gurur yaşadık. Trabzon’un yine bir coğrafi işareti olan kazaziye imalatçısı 15 yaşındaki Yaprak Maral kızımız, Türkiye’de 2021 yılının çırağı seçildi. Yaprak kızımız da ödülünü Perşembe günü Kırşehir’de yapılacak törenlerde devlet büyüklerimizin elinden alacak. Son 6 yılda Türkiye çapında kazanılan 5 büyük ödülle Trabzon’un halkı, esnaf ve sanatkârı olarak ne kadar gurur duysak azdır. Ödül alan tüm esnaf ve sanatkârlarımızı huzurunuzda bir kez daha kutlamak istiyorum.”

Törende konuşma yapan Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, pandemi nedeniyle esnaf ve sanatkârların zor zamanlar yaşadığını belirterek, “Normalleşme ile bu süreci inşallah tamamen biter ve herkes maskelerden kurtulup, işinde gücünde olur” dedi.

Trabzon Milletvekili Salih Cora da, Ahilik Haftası’nı kutlayarak başladığı konuşmasında, “Esnafımızı geziyor, sıkıntılarını dinliyor ve devlet büyüklerimizle paylaşıyoruz. Ahilik, iyi ahlak, yardımseverlik, kardeşlik ve paylaşmaktır. Toplumu ayakta tutan en önemli değerlerdendir. Türkiye’nin en önemli özelliklerinden biri güçlü aile yapısı ve güçlü esnaf ve sanatkâr yapısıdır. Pandemide esnaf, sanatkâr ve sanayicimizin üretkenliği ve birliği sayesinde süreci atlattık. Esnaf ve sanayicimize çeşitli desteklerle, teşviklerle destek olmaya çalıştık” ifadesini kullandı.

TRABZON’DA YILIN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Törende daha sonra Trabzon Vali Yardımcısı Bünyamin Yıldız, Trabzon Milletvekilleri Salih Cora ve Hüseyin Örs, TESOB Başkanı Metin Kara, Ticaret İl Müdürü Kasım Tiryaki ve ilgili oda başkanları tarafından Trabzon’da Yılın Ahisi seçilen ancak rahatsızlığı nedeniyle törene katılamayan tornacı Kadir Hacıoğlu’nun oğlu Mehmet Hacıoğlu’na, Yılın Kalfası seçilen Sürmene ilçesinden bıçak imalatçısı İbrahim Karadeniz’e ve Türkiye’de ve Trabzon’da 2021 Yılının Çırağı seçilen Kazaziye İmalatçısı Yaprak Maral’a ödülleri ve belgeleri verildi.

Törenin son bölümünde de Ahi Evran’ın doğumunun 850. Yıldönümü nedeniyle Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Ahilik ve Ahi Evran” temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada Trabzon birincisi olan Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik ve Fotoğraf Alanı öğrencisi Rabia Arslan, aynı zamanda Türkiye çapında üçüncülük elde etti.

BAŞKAN KARA PLAKET SUNDU

Ahilik Haftası çerçevesinde TESOB Başkanı Metin Kara, üç kişiye plaket takdim etti. Başkan Kara, Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Tarihi kitabının yazarı Mustafa Yazıcı’ya, Türkiye’de 2021 Yılının Çırağı seçilen Yaprak Maral’ın ustası Hülya Sır’a ve Ortahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Durukan’a plaket sundu, katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber