banner240
banner237
banner238

VAN’DA 400 AŞİRET TEMSİLCİSİNİN KATILDIĞI ÇALIŞTAY İLGİ ÇEKTİ

VAN-Van Tuşba İlçesinde 15 Temmuz Parkı Sosyal Tesislerinde düzenlenen Doğu ve Güneydoğu illerinden 400 aşiret temsilcisi ve üyesinin katıldığı çalıştay yapıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan ve Aşiretlerin bölgedeki öneminden bahseden Vali Mehmet Emin Bilmez şunları söyledi"Aşiretlerin bölgemizdeki kültür taşıyıcıları olduğunu biliyoruz. Ancak gelişen dünyayı da algılamamız gerekiyor. Z kuşağı ile aşireti nereye oturtacağımızı tartışmalıyız. 'Özgür birey, demokratik toplum' diyerek aşireti oy deposu görüp Ankara'da pazarlayanları da unutmamalıyız. Ne olur bu konuda eksikliklerimizi de görelim.

Devletin içine sızmış FETÖ'nün bu bölgede yaptığı zulümleri unutmayalım. Ama burada gariban halkı pazarlayanları da unutmamamız lazım. Bu çalıştayın iyi sonuçlara vesile olacağını, bugün bunları konuşuyor olmamızın da çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Tarih boyunca bu coğrafyada yaşayanlar kardeş olmuştur. Bundan sonra da kardeş olacaktır".

KAF Başkanı Rasim Aslan ise yeni bir başlangıcın ilk temellerini atmak üzere bir araya geldiklerini anlattı. Aşiret kavramının bulundukları coğrafyanın binlerce yıllık toplumsal, politik, ekonomik ve sosyolojik bir gerçeği olduğunu dile getiren Aslan, "Aşiretlerimiz, toplumumuzun inkâr edilemez bir yaşam, kültür ve yönetim tarzıdır. Bizim savunduğumuz şey, körü körüne bağlandığımız bir bağnaz aşiretçilik tarzı değil. Tam tersine iyiliği destekleme, kötülüğü men etme, paylaşım, sevgi, saygı ve birliğin oluşumudur. Aşiretler huzur ve barışın sağlanması amacıyla vardır." dedi.

Aslan, acılarını paylaşarak azaltmayı, mutlulukları paylaşarak büyütmeyi şiar edindiklerini belirterek, yaşadıkları coğrafyanın tarih boyunca çok acı olaylara sahne olduğuna dikkat çekti. Bu acıların tekrar yaşanmaması için bir araya geldiklerini söyleyen Aslan, şunları kaydetti “Kan davaları olmasın, insanlar ölmesin, kadınlar ve çocuklar korunsun istiyoruz. İnsanlığın en asil unsuru olan kadınlarımız, medeniyetlerin kurulmasındaki gerçek kahramanlardır, hak ettikleri değeri görsünler, özgüven, onur ve cesaretle yaşasınlar istiyoruz. Her türlü bireysel ve toplumsal şiddet tamamen ortadan kalksın diye hep birlikte çabalayacağız. Temiz bir toplum oluşturma çabası

içerisinde olacağız. Bazı toplumsal değişim ve dönüşümlere öncülük etmemiz gerekir. Bu kapsamda hangi isimle olursa olsun başlık parasını tamamen kaldıracağız. Çocuk ve yaşlı evliliklere hep birlikte karşı durmalıyız. Zorla evlendirme ve berdel gibi oldukça çağdışı, insan hakların aykırı olgulara izin verilmemeli. Düğünlerin masrafları mümkün olduğunca en aza indirilmeli. Düğünlerdeki yardımlaşmanın sadece zarf usulüyle yapılmasını istiyoruz. Her türlü uyuşturucu maddeye karşı kararlı bir duruş ile mücadele edilmeli. Aşiretler devletimizin en zor günlerinde her zaman canı ve malıyla en ön safhada olmuşlardır. Bulundukları bölgelerde düşman saldırılarına karşı kararlılıkla savunmuşlardır" söyledi.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan da bölgede aşiret gerçeğinin yıllardır yapısını koruduğunu ve asla inkâr edilemeyeceğini ifade etti. Toplumsal yapının korunmasında aşiretlerin önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Başkan Sayan "Aşiretler devreden çıktığında bölgenin yaşadığı eksikleri, aksaklıkları biliyoruz. Bölgemiz kan ağlıyor. 'Aşiretler kötü, aşiretleri buradan atın.' diyenlere sesleniyorum. Bugün bölgemizin karşı karşıya kaldığı tefeciliği önleyebiliyor muyuz, uyuşturucuya alıştırılmış gençlerimizi engelleyebiliyor muyuz, kan davalarından birbirlerini öldürenleri görebiliyor musunuz, iki aile arsındaki kız kaçırma olayından kaynaklanan kan davasına siyasilerimizin, devletimizin gücüne rağmen engelleyebiliyor musunuz 'Durduramıyorsunuz. Bütün bunları aşiretlerimiz durdurabiliyordu"dedi.

400 aşiret temsilcisinin katıldığı Çalıştay, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akademisyenlerinin aşiretlerin sosyolojik yapılarını değerlendirdiği oturumla devam etti.

İSMET KÖSOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber