YAYLALAR İÇİN YENİ DÜZENLEME İSTEDİ

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, yaylacılık faaliyetlerinin desteklenmesi ve hayvancılığın gereksinimi olan ahır ve yayla evi gibi yapıların inşa edilebilmesi için kanun teklifi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti Grubuna sundu.

İlgili komisyon ve ilgili başkanlıkların bürokratları ile görüşüldü.

Ekim ayında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY başkanlığında oluşturulacak çalışma grubu ile etki analizi yapılarak detayların görüşüleceği ifade edildi.

MERA KANUNU AHIR YAPIMINI YASAKLIYOR

Milletvekili CORA, sunduğu kanun teklifinde 4342 Kanun Saylı Mera Kanunu’nun 20. maddesi gereği yaylalarda yapılacak olan ahır gibi yapıların kanun çerçevesinde kaçak yapı olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. 

Mera Kanunu 20. Maddesinin “Yaylak ve kışlaklarda, 442 sayılı Köy Kanununda öngörülen inşaatlar ile valiliklerden izin alınmak suretiyle imar mevzuatına göre yapılacak kullanma amacına uygun mandıra, suluk, sundurma ve süreklilik göstermeyen barınak ve ağıllar ile Turizm Bakanlığının talebi üzerine turizme açılması uygun görülen bölgelerde ahşap yapılar dışında, ev, ahır ve benzeri inşaatlar yapılamaz.” şeklinde olduğunu hatırlatan CORA, kanunun yayla evi ve ahır yapılmasını engellediğini ifade etti.

MEVCUT KANUN BERABERİNDE SORUNLAR GETİRİYOR

“Yaylalarda yapılaşma sorununu yasaklayıcı hükümlerle değil bir plan ve disiplin altında her şeyden önemlisi bir amaç (tarım ve hayvancılık) doğrultusunda, ilgili kurumlardan izin alınmak suretiyle ve yöresel mimariye uygun yapıların teşviki ile kontrol altına alınabilecektir.” diyen CORA, “Mera Kanunun mevcut uygulamasına göre Karadeniz yaylalarında büyükbaş hayvancılık yapılması hukuken ve fiilen mümkün olmamakta hatta zımnen bir yasaklama söz konusu olmaktadır. Bu yasağa uygun davranılması halinde büyükbaş hayvanların sabah kilometrelerce uzaklıktaki bir yayladaki otlak alana ulaştırılması akşam olunca da tekrar köye geri götürülmeleri gerekmektedir. Bu durum hayatın olağan akışına uygun olmadığına göre mevcut şartlarda bölgemizde büyükbaş hayvancılık yapılması fiilen imkansız kılınmaktadır. Hal böyle olunca yaylacılık yapamadığından hayvancılıkla geçimini sağlayamayan bölge halkı şehirlere göç etmektedir. Dolayısı ile hayvancılık her geçen gün cazibesini yitirmekte, verimli araziler atıl kalmakta, kayıt dışı bir yapılaşma ve yaylacılık oluşmaktadır.” ifadelerini kullandı.

OT VERİMİ DÜŞÜK ALANLARDA AHIR YAPILMALI

Yaylalarda ot verimi düşük alanlarda hayvancılık yapacak olan çitçilere yayla evi ve ahır yapılması için izin verilmesi gerektiğini vurgulayan CORA, “Kanun kapsamında ilgili bakanlıklar ve resmi kurumlar bir araya gelerek yaylak alanlarımızda ot verimi düşük alanlarda hayvancılık faaliyetlerini sürdürecek çiftçiler için belirli bir alanı planlayarak köy kanununda belirtilen imar standartları ile ilgili bakanlığın hazırlayacağı yönetmeliğe göre yöresel mimariye ve geleneksel yapım sistemlerine uygun (taş ve ahşap) tip projelerle, yaylak ağıl ve sundurma dışında ahır ve ahır eklentisi (yayla evi) yapıların yapılması için izin verilmeli, bunun dışında yaylak alanlarında verimli otlak arazilerde hiçbir şekilde yapı yapılmasına izin verilmemesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.” dedi.

Öte yandan Milletvekili CORA, “Bu teklifimizin ön görüşmeleri sırasında yakın ilgi gösteren ve destek olan Çevre Komisyon Başkanımız Sn. Muhammet Balta ve Tarım ve Orman Komisyonu Başkanımız Sn. Yunus Kılıç’a teşekkür ediyorum.” 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber