banner240
banner237
banner238

3 HAZİRAN DÜNYA BİSİKLET GÜNÜ 5.YILINDA

3 Haziran Dünya Bisiklet Günü 5.yılında
Haber; Dilek ONAY CAN

Bisiklet hep bir spor olarak adlandırılır ancak,daha karbonsuz, sağlıklı bir yaşam için, bisikletin sadece bir ulaşım aracı olarak görmeyip yaşam biçimi olarak görülüyor.

Sağlık için sen de pedal çevir” muttosuyla 3  Haziran DünyaBisiklet Günü ülkemizde de kutlanırken,bir çok ilin,ilçenin belediyelerinde  etkinlikler düzenlenip,ücretsiz bisiklet hizmeti sunuluyor.Bu bağlamda ilimizde de RizeBelediyesi bisiklet parkurlarını arttırmış,doğamız, sağlığımız ve kentimiz için İki teker, sonsuz özgürlük! sloganıyla Fındıklı belediyesi de ücretsiz bisiklet hizmeti vermeye başlamıştı

Dünyada en çok bisiklet kullanan ülkeler arasında Hollanda  gelmekte.Nüfusu 17 milyon olan Hollanda’da 23 milyon bisiklet bulunuyor.

Hollanda’yı kişi başına düşen ortalama bisiklet sayısında 0,8 ile Danimarka, 0,6 ile Japonya, 0,5 ile Belçika, 0,4 ile Çin ve 0,3 ile ABD takip ediyor.

İlk 10’da Avrupa’dan 7 şehrin bulunduğu listede, Türkiye’den sadece İstanbul yer aldı. Megakent 90 ülke arasından 74’üncü sırayı aldı.

Bu sıralamadan yola çıkarsak;Türkiye’de bisikletin faydalarının yeterince bilinmediği ve bisiklet altyapısının sağlam olmadığı anlaşılıyor.Yerel yönetimler hızlıca alt yapı oluşturmalı,toplu konutların önüne bisiklet yolları yapılmalı,insanlar çarşı,pazar.okul,camiye bisikletle gidebilmeli.

Bu yönde başta yerel yöneticiler.vatandaşlar  bisiklet kullanımının insan sağlığına yararının yanı sıra,daha az karbon salınımı, kişisel ekonomi, tasarruf ve ülkenin petrol ve diğer maliyetlerindeki tasarrufu, , çevre tasarrufu,olduğu anlatılmalı bilinçlendirilmelidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber