banner240
banner237
banner238

Bekaroğlu: “Şehit mezarından para istemek insanlık dışıdır” 

Adına akıl almaz tutum takınmasına, bu uğurda şehit mezarından bile kamulaştırma bedeli talep edilmesine, ilçede vatandaşlar arasında din, kuran kursu ve şehit mezarlığı gibi hassas konular üzerinden gerginliğe yol açabilecek provokasyonlara göz yumulmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile konuya ilişkin haber metni değerlendirmenize sunulmaktadır.

Saygılarımla

*Bekaroğlu: “Şehit mezarından para istemek insanlık dışıdır” 

Fındıklı’da Kaymakamlığın ve kamu kurumlarının Belediyeyi zor durumda bırakma ve çalıştırmama girişimleri vatandaşların tepkisine neden olurken, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu konuyu TBMM gündemine taşıyarak, “Muhalefet belediyesine zorluk çıkarmak uğruna şehit mezarının bulunduğu 150-200 yıllık mezarlık için para istenmesi insanlık dışıdır!” dedi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde; son günlerde bölge kamuoyunu meşgul eden üç konu üzerinde duran Bekaroğlu; Fındıklı ilçe merkezinde yıllardır kullanılmakta olan umumi tuvalet için mahkemeden yıkım kararı aldırıldığını hatırlatarak, daha önceleri pislik içerisindeki tuvaletin, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde belediyenin el değiştirmesi sonrası yenilenerek tertemiz hale getirildiğini ve camiye ait şadırvana da sıcak su bağlandığını ifade etti. Bekaroğlu, idarece mahkemeye başvurularak ilçenin zaruri ihtiyacı olan umumi tuvaleti yıktırma kararı aldırmasının kabul edilemez bir davranış olduğunu vurguladı. 

Şehit mezarından para istenir mi? 

Öte yandan, içerisinde şehit mezarı da bulunan 150 yıllık mezarlık ve köy yolu için Vakıflar Genel Müdürlüğünün belediyeden ecrimisil ve kamulaştırma bedeli talep ettiğini, Mahkemenin Belediyenin 550 bin TL kamulaştırma bedeli ödemesine karar verdiğini belirten Bekaroğlu, “Şehit mezarından para istemek, 150-200 yıllık köy yolu ve mezarlık için kamulaştırma bedeli talep etmek milletimizin kabullenebileceği bir tutum değildir.” dedi. Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Bekaroğlu, “Muhalefet belediyesine zorluk çıkarmak uğruna şehit mezarının bulunduğu 150-200 yıllık mezarlık için para istenmesi insanlık dışıdır” ifadesini kullandı. 

Jet hızıyla yürütmeyi durdurma kararı! 

Yine 2017’de belediye tarafından ilçe müftülüğüne 5 yıllığına tahsis edilen binada 4-6 yaş grubu 7-8 çocuğa Kur’an Kursu ve kreş hizmeti verildiğini hatırlatan Bekaroğlu, binanın tahsis süresi dolmasına karşın müftülüğün binayı tahliye etmediğini belirterek, “Aynı hizmetin görülebileceği ilçe merkezinde çok sayıda bina bulunmasına rağmen müftülük belediyeye ait binayı kullanmakta ısrar etmektedir.” dedi. 

Belediye görevlilerinin tahliye kararını uygulamak için binaya gittiği sırada jet hızıyla Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini kaydeden Bekaroğlu, “Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası Başkanı Sayın Türüt’ün tüm iyi niyetli çabalarına rağmen iktidar partisi konuyu siyasi malzeme yapmaya devam etmekte, gerginliği tırmandırmaktadır.” diyerek, konunun sükûnet içerisinde çözüme kavuşturulması için Vali’nin girişimde bulunmamasının ise düşündürücü olduğunu vurguladı. 

“Kaymakamlık, Valilik siyaset yapılacak makamlar değildir” 

Fındıklı Belediyesi CHP’ye geçtiği günden beri çalıştırmamak için akıl almaz yollara başvurulduğunu belirten Bekaroğlu, “Kaymakamlık, Valilik gibi görevler siyaset yapılacak makamlar değildir. 12 bin nüfusu olan huzurlu bir ilçede insanları din, kuran kursu, şehit mezarlığı gibi duyarlı konularda provokasyonla karşı karşıya getirerek elde edilebilecek bir siyasi kazanım olamaz! İstenmeyen olaylara yol açabilecek bu tür gerginliklerden kaçınılmalıdır. Aksi halde vatandaşlar arasında çıkabilecek tatsız olaylardan ilgililer sorumlu olacaktır.” diyerek İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu sorularına cevap istedi:  

Fındıklı’nın tek umumi tuvaletinin Kaymakamlık tarafından yıkılmak istenmesinin nedeni nedir? Arsanın Milli Emlak’a ait olduğu ve yıllardır kullanılan tuvaletin yıkılması gerektiği, belediye muhalefete geçince, yenilenip temiz hale getirilince mi Kaymakamlığın aklına gelmiştir? 
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 150 yıllık mezarlık ve şehit mezarlığı ile köy yolu için belediyeden ecrimisil ve kamulaştırma bedeli talep etmesi, siyasi iktidara bağlı kamu kurumlarının muhalefet belediyelerine karşı olumsuz tutum, zorluk çıkarma ve hizmetten alıkoyma çabası olarak algılanmaktadır. Bu olumsuz algıyı düzeltmek için neler yapacaksınız? 
Yüzyıllardır mezarlık olan bir yer için ecrimisil ve kamulaştırma bedeli istemek, belediye el değiştirince mi ihtiyaç haline gelmiştir? Şehit mezarından para istenmesini nasıl açıklıyorsunuz?  
Fındıklı belediyesine ait olan ve 5 yıl boyunca müftülüğe tahsis edilen binanın tahsis süresi dolmasına karşın Kaymakamlığa bağlı ilçe müftülüğünce tahliye edilmemesinin nedeni nedir? İlçede daha uygun ve boş durumda binalar bulunmasına rağmen, kurs neden ısrarla belediyeye ait tahsis süresi dolmuş olan binada sürdürülmek istenmektedir? 
İnançlarla ilgili böyle hassas bir konunun siyaset malzemesi haline getirilmesinin Kaymakamlık tarafından önlenmemesinin nedeni nedir? 
Sorun Kaymakamlık ve Valilikçe niçin sükûnet içerisinde çözüme kavuşturulmamaktadır? Halkı karşı karşıya getirebilecek tehlikeli provokasyon girişimleri niçin önlenmemektedir? 
Yasaları uygulamayarak görevlerini ihmal eden ve ayrıca halkı kin ve düşmanlığa tahrik mahiyetindeki provokatif girişimleri önlemeyen Fındıklı Kaymakamı ve Rize Valisi hakkında gerekli inceleme ve soruşturmayı başlatacak mısınız?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber