Deprem Felaketi…

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Nevzat Özer, deprem felaketinin acılarını unutmadan yaralarını saracak güce ve kuvvete devlet-millet iş birlikteliği ile sahip olunduğuna dikkat çekerek, “Felaketin sonuçlarına sebep olanlar ihmal silsilesi içinde sorgulanmalı ve cezalandırılmalıdır” dedi.

Nevzat Özer, borsanın resmi internet sayfasında yer alan açıklamasında, felaketteki kayıpların artmasına sebep olan faktörler ile bunlara sebep olanların tespit edilerek kanun önüne çıkarılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Ancak adeta tepeden tırnağa, yani bir başka tarif ile silsile yolu ile sürü halinde birbirini izleyen ihmallerle yaşanan can ve mal kayıplarına direk veya endirek olarak sebep olanlar, elbette hukuki ve yönetim sorumluluğu ile cezalarını bulmalıdırlar. Aksi halde bu asrın felâketinin yarattığı tablo bile bir işe yaramayacaktır.

Tek sorumlular müteahhitler değil…

Özer depremin yarattığı yıkımların tek sorumlusu olarak müteahhitlerin gösterilmesinin yanlış olduğunu ihmal silsilesinde müteahhitlerin en son sırada yer aldığının göz ardı edildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“İnşaatı yapanlara gelene kadar öncelikle mühendisler, mimarlar, bu binalara imar izni veren genel ve yerel yönetimler ile yapı denetimcileri ilk sıralarda yer almaktadır. Öncelikle bu aşamaların dikkate alınması ve sorumlularının sorgulanması gerektiği gözden kaçırılmamalıdır.

Japonya’da neden olmuyor?...

TTB Meclis Başkanı Özer, deprem sonrasında televizyonlarda yer alan programların birinde 20 yıldır Türkiye’de yaşayan bir Japon mühendisin sözlerinin dikkate alınması gerektiğine de dikkat çekerek, “Mühendis “Japonya’da bu seviyedeki depremler nerede ise can ve mal kayıplarına neden olmamaktadır. Bunun sebebi de gerekli yasalar ile mevzuatın varlığıdır. Ancak Türkiye’deki yasalar ve mevzuatta hemen hemen Japonya’daki gibidir. Buna rağmen böylesi yıkımlar ve can kayıplarının olmasını anlamak mümkün değil” derken duraksayıp, yutkunmasının nedeni ne idi bilir misiniz?

Japonya ile aynı olan yasalarımızın, kurallarımızın, mevzuatımızın kişiler eliyle kenara itilmesi, maddi çıkarlar için ihmaller yapılması ve bunları kontrolle görevli olanların da vazifelerini öyle veya böyle ihmal etmeleri. İşte bunun için diyorum ki, sadece ihmali olan müteahhitler değil, bu ihmal silsilesinin içinde yer alanlar sorgulanmalı ve gereken cezalara çarptırılmalıdır. “

Yaraları hep birlikte saracağız…

Geçmişten bugüne kadar ortaya konulan yanlışlara göz yumulması halinde bu depremden bile dersler çıkarılmayacağını, konunun uzmanı bilim adamlarının yine dikkate alınmayacağını ve bunun da daha büyük felaketlere sebebiyet vereceğine dikkat çeken Nevzat Özer, “Türk Milleti olarak bu afetin yaralarını hep birlikte saracağız. Yeter ki böyle bir yara sarmaya sebebiyet verecek yanlışları yapmayalım” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber