DOĞRU ZAMANDA DOĞRU UYGULAMALAR YAPARAK ÜRETMEK

“Ziraat Mühendislerimizin yaptığı tespitler ve bunlara yönelik mücadele yöntemlerini dikkate almamız gerekiyor. Yapılan tavsiyeleri zamanında uygulamak gerekiyor. Zamanında ve doğru uygulanmayan uygulamalar üreticimizin 1 yılının heba olmasına neden olabiliyor.

Serin ve nemli havalar bakteriyel ve mantari hastalıkların yayılması için uygun ortamlardır. Bölgemizde de bu ayların serin ve nemli olmasından dolayı ateş yanıklığı hastalığı ve külleme hastalığı bazı bahçelerde ortaya çıkmaya başlamıştır. Ateş yanıklığı hastalığı sistematik ve bakteriyel bir hastalıktır. Arazi ziyaretlerinde elma , armut ve ayva ağaçlarında ateş yanıklığı tespit edilmiştir. Bazı bahçelerde ateş yanıklığı ve külleme hastalığı birlikte görülmüştür. Bu hastalıklarla mücadele için meyve bahçelerinde , fındık ve ceviz bahçelerinde de hasat sonrası yaprakların % 70’i döküldüğünde ilk bordo bulamacı yapılmalı, 20-30 gün sonra ikinci bir bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Gözler patlamadan önce üçüncü doz bordo bulamacı daha uygulanmalıdır. Aronya bahçelerinde yaptığımız tespitlerde yaprak bitlerine rastlanmıştır. İmidacloprid, Malathion , Deltamethrin ve Thiacloprid gibi etken maddeli ilaçlardan herhangi birini kullanmaları tavsiye edildi. Verim çağında olan aronyalar için MKP (0-52-34) gübre uygulaması ve yeni dikim yapılan aronya bahçelerinde MAP (12-61-0) gübre uygulaması yapılması tavsiye edildi.

Yine bölgemizin asli ürünü olan fındık için de bu aylarda toprak analiz sonuçlarına göre yazlık gübrelemeye devam edilmelidir. Fındık kurdu, yeşil kokarca gibi zararlılarla mücadele ve külleme hastalığı ile mücadele için ilaçlama yapılmalı ve içinde bor, çinko, demir, bakır, molibden, mangan gibi iz element içeren yaprak gübrelemeleri yapılmalıdır. Fındık dalkıran zararlısına karşı fındık bahçelerinde feromon tuzakların kurulması sağlanmalıdır. Bahçelerde yabancı ot temizliği ve dip sürgün temizliği yapılarak bahçe içerisinde yeterli hava hareketi alanı oluşturulmalıdır. Yabancı otlar bitki besinlerine ortak olacak ayrıca arazi içinde nem oranını artıracak ve hava hareketini kısıtlayacağından mantari ve bakteriyel hastalıklara davetiye çıkaracaktır” dedi.

Detaylı bilgi için Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ya da Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığına uğrayabilirsiniz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber