banner240

Trabzon turizminin talepleri ve çözüm önerileri görüşüldü

Toplantıya TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, Trabzon Valisi Tahir Şahin, Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Meclis Üyeleri Bahattin Çelik ve Barış Çuvalcı, protokol üyeleri, turizm sektör temsilcileri ve diğer ilgililer katıldı.

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, toplantıda yaptığı konuşmada, Orta Doğu’da yaşanan savaşlar ve jeopolitik gelişmelerin küresel turizmi ilk bakışta olumsuz etkilediğini ifade ederek, Türkiye’nin bu sıcak bölgeye komşu olması nedeniyle seyahate çıkacak insanların rotalarında değişiklikler görüldüğünü belirtti. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen Türkiye'nin geçen yıla oranla daha iyi bir durumda olduğunu vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:

"Tabloya baktığımız zaman Orta Doğu pazarında bir düşüş olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Buna karşın Orta Asya’dan ve diğer ülkelerden gelen turist sayısında ciddi bir artış var. Orta Doğu bizim için her zaman çok önemli, vazgeçilmez bir pazar ve buraya bağlı kalmakta, ilişkileri güçlü tutmakta elbette fayda var. Bunu her zaman ön plana alıyoruz. Ancak sadece burayla sınırlı kalamayız. Avrupa’da da bulunmamız, kendimizi orada da göstermemiz gerekiyor. Özellikle Türki Cumhuriyetlerindeki kardeşlerimizle turizm konusunda çok daha güçlü çalışmalar yapmalıyız. Rusya ve Karadeniz havzasındaki ülkelerle de iş birliğimizi derinleştirmemiz gerektiğini önümüzdeki veriler bize açıkça söylüyor."

"UZAK DOĞU ALTYAPISINI KURDUK, MEYVELERİNİ TOPLAYACAĞIZ"

Küresel ölçekte yürütülen pazar çeşitlendirme çalışmalarında Uzak Doğu'ya özel bir parantez açmak gerektiğini belirten Erkut Çelebi, Çin pazarına yönelik somut adımlar attıklarını vurgulayarak, "Uzak Doğu ile ilgili olarak son bir yılda üç kez, özellikle Çin’deki önemli fuarlara katılım sağladık. Burada turizmle ilgili gelişmelerin altyapısını bizzat oluşturduk. İnşallah bu yatırımların ve girişimlerin olumlu sonuçlarını yavaş yavaş almaya başlayacağız" diye konuştu.

"EN İYİ REKLAM TURİST MEMNUNİYETİ"

Turizmde en iyi reklamın "turistin memnuniyeti ve kaliteli hizmet" olduğunu ifade eden TTSO Başkanı, Çelebi, dijital dünyada algı yönetiminin ne kadar kritik bir noktaya geldiğine dikkat çekerek, Geçtiğimiz Kurban Bayramı sürecinde Uzungöl'le ilgili algı operasyonunun medyadaki yansımalarına değinerek, "İyi ve kaliteli bir hizmetle bölgemizde ağırladığımız her turist, bizim en büyük reklam elçimizdir. Çünkü bugün bir turist, elindeki cep telefonuyla internet ortamında ve sosyal medyada tek bir paylaşımla binlerce kişiye anında ulaşabiliyor. En ufak olumsuz bir reklam ise bir anda bütün dünyada çalkalanıyor ve bunun yankılarını doğrudan hissediyoruz. Geçen Kurban Bayramı'nda yaşanan o gereksiz olay hiç olmamalıydı ama bir anda tüm dünyaya yayıldı. Buradan medyadaki arkadaşlarıma seslenmek istiyorum: Lütfen bu tür sektöre zarar verecek haberleri yapmayalım, bunlardan biraz uzak duralım. Çünkü bu durum hepimizi, tüm sektörü olumsuz etkiliyor. Dünyada çok güçlü rakiplerimiz var ve bizleri yakından takip ediyorlar; bu tarz olumsuz gelişmeleri hemen aleyhimize kullanıyorlar."

Turizm konseptinin dünyada hızla kabuk değiştirdiğini ve yerel turizme olan talebin geçen yıla göre büyük bir artış gösterdiğini belirten Çelebi, deneyim odaklı turizmin öne çıktığını söyledi. Trabzon'un bu konuda büyük bir avantaja sahip olduğunu dile getiren Çelebi, şu ifadeleri kullandı:

"İnsanların artık turizmden beklentileri ve seyahat şekilleri değişti. İnsanlar artık sadece bir yeri fiziki olarak görmek için değil, o şehrin hikayesini yaşamak için seyahat ediyorlar. Biz de bu vesileyle, zaten çok güçlü bir geçmişi ve kültürü olan şehrimizde; alternatif gastronomi, doğa sporları ve kültür turizmi gibi birçok farklı kulvarda yeni sunumlar yapmak zorundayız. Madem yerel turizme ve özgün deneyimlere büyük bir talep var, bizim de bu alanı hızla geliştirmemiz gerekiyor."

"KRUVAZİYER TURİZMİNİ ÖNEMSİYORUZ"

Kentin deniz turizmini canlandıracak projeler üzerinde de yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktaran TTSO Başkanı Erkut Çelebi, "Kruvaziyer gemiciliği konusundaki çalışmalarımız kararlılıkla sürüyor. İnşallah önümüzdeki aylarda birkaç kruvaziyer gemisi şehrimize başlangıç yapacak. İlerleyen süreçte bu gemilerin sayısını daha da artırmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

TTSO Meclis Üyeleri Bahattin Çelik ve Barış Çuvalcı da toplantıda sektörün talepleri ve çözüm önerileriyle ilgili görüşlerini aktardı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber