banner240
banner237
banner238

TÜRK FINDIĞI, YEŞİL ENTEGRE PROJEYLE DEĞERLENECEK ÜÇ AYAKLI YEŞİL PROJE

1 - GIDA ARAŞTIRMA TEST ANALİZ MERKEZİ

2 - YENİLENEBİLİR ENERJİLİ FINDIK KURUTMA ARACI

3 - LİSANSLI DEPO

Fındık kurutma aracı, Giresun'un köylerinde mahallelerinde çiftçilerimizle birlikte olacak. Toplanan fındıkların kısa sürede kurutulmasını sağlayacak ve analizleri yapılıp lisanslı depolara konulmasını sağlayacak" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Avrupa Birliği (AB) Innofood Projesi' kapsamında Giresun'da kurulan Gıda Araştırma, Test ve Analiz Merkezi'ni ziyaret etti. Fındık kurutma aracı ve lisanslı depo uygulaması entegre projesini inceleyen Varank, bilgileri paylaştı. Bakan Varank, GATAM'ın bölgenin en büyük test ve analiz merkezi olduğunu ve bu yıl içinde faaliyete başlayacağını belirterek, fındık kurutma aracının Türkiye'de bir ilk olacağını söyledi.

"TÜRKİYE'DE BİR İLK"

Innofood Projesi ile AB ve Türkiye'de daha katma değerli yiyecek ve içecek ürünleri geliştirileceğini aktaran Bakan Varank, "Giresun'daki GATAM da bu projenin bir parçası. Bölgenin en büyük test ve analiz laboratuvarı şu anda kuruluyor. Makine, ekipman ve teçhizatlar da kurulum aşamasında. Fındık kurutma aracını da bu proje kapsamında Giresun Ticaret Borsası ile birlikte geliştirdik. Bu aracın özelliği, güneş panelleriyle, elektrikli bir şekilde yani yeşil, çevreye saygılı bir şekilde fındığı kurutması. Bu da

Türkiye'de bir ilk. Bu aracı da bu sene arkadaşlarımız kullanmaya başlayacak" ifadelerini kullandı.

"GATAM VE KURUTMA ARACINA, AB İLE BİRLİKTE YAKLAŞIK 9,5 MİLYON EURO DESTEK VERDİK"

Fındıkla ilgili çalışmalara destek vermeye devam ettiklerine değinen Bakan Varank, "GATAM ve kurutma aracına, AB ile birlikte yaklaşık 9,5 milyon euro destek verdik. Fındık kurutma aracı Giresun'un köylerinde mahallelerinde çiftçilerimizle birlikte olacak. Toplanan fındıkların çok daha kısa sürede kurutulmasını sağlayacak ve kurutulan fındıkların analizleri yapılıp lisanslı depolara konulmasını sağlayacak" dedi.

AB'YE ÖRNEK OLABİLECEK PROJELER

Lisanslı fındık deposuna ilişkin de bilgi veren Bakan Varank, şunları söyledi:"Burada bir de lisanslı depomuz var. Burası da Türkiye'nin ilk ve tek lisanslı fındık deposu. Vatandaşlarımız ürünlerini burada saklayabiliyor. Lisanslı deponun önemli avantajları var. Buraya ürününüzü koyduğunuzda bankadan uygun kredi kullanabiliyorsunuz. Ürünün karşılığında aldığınız belgeyle ticaret yapabiliyorsunuz. Bu tesisin çatısı da güneş panelleriyle dolu. Bu projeler hem yerel kalkınma açısından çok değerli aynı zamanda sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm anlamında AB'ye de örnek olabilecek projeler. İnşallah GATAM bu sene çalışmaya başlayacak. Fındık kurutma aracı, Giresun'un ilçelerinde, köylerinde kurutma faaliyetleri yapacak. O kuruttuğunuz fındıkları da lisanslı depolara koyabiliyorsunuz. Entegre bir proje. Böyle bir işe yerel paydaşlarımızla birlikte imza atmış olmaktan çok memnunuz. GATAM, yaklaşık bin metrekare kapalı alan üzerinde kurulu bir tesis. GATAM'da fındığın yanı sıra çay, süt ürünleri, sebze, meyve ve deniz ürünlerinin de test ve analizleri yapılacak. Fındık kurutma aracı, bölgenin en büyük ihracat ürünü olan fındığın en az kayıp ve en yüksek kaliteyle kurutulmasını sağlıyor. 6 saatte yaklaşık 2 ton fındık kurutma kapasitesine sahip. Araç, ürün kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyor."

Ziyaret sırasında Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza BÖLÜK: “Tesislerin fındık sektöründe bir ilk olma özelliği itibariyle AR-GE alanındaki açığı kapatmaya yönelik bir proje olmasının yanında fındıktan katma değerli ürünler üretmeye de yönelik projeler üreteceğini, bu projeler ile daha fazla destek verilir ise fındık ekonomisinin bu anlamda Giresun Ticaret Borsası bünyesinde gelişimine yönelik projelerinin olduğunu ifade ederek hem Sn. Bakanımıza teşekkür ediyor, hem de kendilerinden yeni projelerimizde destek istiyorum.

Kamuoyunun bilgisine arz olunur. Giresun, 10.09.2022

Saygılarımla,

Yönetim Kurulu Başkanı

Hamza BÖLÜK

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber