Türkiye ile ASEAN ülkeleri arasında işbirliği köprüsü

“ASEAN Üye Devletleri ile Türkiye Arasında İş Diyalog Platformunun Kurulması Projesi” kapsamında yapılan ziyarette, TTSO Genel Sekreter Yardımcısı Miraç Dural ve proje uzmanı Ahmethan Kulaksızoğlu’nun yer aldığı heyet çeşitli kuruluş ve firmaları ziyaret ederek işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi.

İlk ziyaretin gerçekleştirildiği ASEAN Sekretaryası ile yapılan görüşmelerde, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Üye Devletleri ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Kurulması Projesi faaliyetleri hakkında bilgi alışverişi ve gerçekleşecek olan B2B ve heyet ziyaretleri faaliyetlerinin planlaması yapıldı.

Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu temsilcileri ile yapılan görüşmede yatırımcılara yönelik ruhsatlandırmalarda sağlanan kolaylıklar ve KDV muafiyeti gibi teşvikler konuşuldu. Aynı zamanda Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri gibi Özel Ekonomik Bölgeler hakkında bilgi alışverişi yapıldı.

Türk heyetinin ASEAN Otomotiv Federasyonu’nu ziyaretinde ise ASEAN üyesi ülkelerde büyüyen otomobil endüstrisi, otomobil bileşenleri üreticileri ve distribütörleri için geniş yatırım fırsatları hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Heyet, genç girişimcilere becerilerini geliştirip yeni fikirler keşfedip piyasaya hazır inovasyonlar yaratmaları için fırsatlar sunan Huawei İnovasyon Merkezi’ni de ziyaret etti. Ziyarette teknoloji meraklısı girişimcilerin sayısını arttırma, deneyimli eğitmenlerle yüksek teknoloji eğitim sınıflarının kurulması, Bilgi İletişim Teknolojisi hakkında araştırma yardımları ve danışmanlık konuları görüşüldü.

Türk heyetinin Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası ile gerçekleştirdiği görüşmede önümüzdeki aylarda Endonezya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin artırılması için Trabzon, Aydın, Eskişehir ve Adana illerinin katılacağı online görüşme düzenlemesi kararlaştırıldı. Türk heyeti ayrıca ASEAN Sekreterliği Enerji ve Maden Başkanlığını da ziyaret ederek işbirliği konularında görüşme gerçekleştirdi.

Ayrıca Türkiye’nin Cakarta Büyükelçiliğini ziyaret eden heyete Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik ilişkiler ile ithal ve ihraç ürünlerine ilişkin bilgi verildi.

ASEAN NEDİR?

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’ın merkezi Endonezya’nın başkenti Cakarta'da bulunmaktadır. 1967 yılında kurulan ASEAN 10 ülkeden oluşmaktadır. Bu ülkeler sırasıyla Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Filipinler, Myanmar, Brunei, Kamboçya ve Laos'dur.

ASEAN ülkelerinin toplam nüfusu 660 milyondan fazladır, gayri safi yurtiçi hasılası 3 trilyon dolardır. ASEAN, Asya ‐ Pasifik ekonomik entegrasyonunda merkezi bir rol oynamaktadır.

ASEAN, nüfusu ve küresel ticaret potansiyeli ile dünyanın en büyük 5. ekonomisidir. Çin ve Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunmaktadır. Aynı zamanda Avrupa Birliği, Japonya, Hindistan, Avustralya ve Yeni Zelanda ile Serbest Ticaret Anlaşmaları müzakereleri devam etmektedir.

 ENDONEZYA ÜLKE RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber