Türk Eğitim-Sen 1’nolu Şube Başkanı Coşkun DİLBER ÖTEKİLEŞTİRME NE ZAMAN KALDIRILACAK!!!

Bu atamalarda yukarıda saydığımız ve onlara benzeyen kamuyu elegeçirmiş yapılar etkin oldu. Ağırlıklı olarak sendikal bir yapının etkinliği görüldü. Bu yapıların gölgesinde atamalar yapıldı. Kamuda müthiş bir kırılmaya sebep oldular. Adalet duygusu maalesef yok edildi.

15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra, sendika olarak zamanında yaptığımız uyarılarda ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Ankara merkezli bir dönüşüm süreci kendini gösterdi. Aynı hatalara bir daha düşülmeyeceği söylendi. Ancak, bu dönüşüm, aradan beş yıl geçmesine rağmen taşraya yansımamıştır. Görüyoruz ki aynı kayırmacı, ötekileştirici adaletten yoksun uygulamalar devam etmektedir. Yakın tarihli Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü yönetici atamaları ile ilgili uygulamalarına bir göz atalım;

1- Dört ve sekiz yılını dolduran yöneticilerin Ek-2 puanlarının liste halinde MEM internet sayfasında herkesin görebileceği şekilde ilan edilmesi oldukça önemli bir gelişmedir. Kamuda şeffaflık ve denetlenebilirlik açısından sendika olarak bunu önemsiyoruz. Yıllardır bu konudaki ısrarımızın dikkate alınması isabetli olmuştur. Aynı şekilde ilk defa yönetici atanacakların atamaya esas puanları da ilan edilmelidir.

2- Trabzon Fen Lisesi Müdürü, birkaç ay önce bir şekilde istifa etmiş ya da ettirilmiştir. Boşalan müdürlük kadrosuna, müdür yardımcılarının vekâlet etmesi gerekirdi. Bu okulda uygulama bu şekilde yapılmamıştır. Başka bir okulun müdürü bu okula müdür olarak görevlendirildi. Ancak, görevlendirilen bu müdürün okulunda ise müdürlük kadrosuna müdür yardımcısı vekâlet ettirilmiştir. Yani Trabzon Fen Lisesindeki üç müdür yardımcısından biri müdürlüğe vekâlet edemezken, bu okula görevlendirilen müdürün okulunda ise müdür yardımcıları müdürlük kadrosuna vekâlet edebilmiştir.

3- Prof. İhsan Koz İlkokulu müdürü yaş haddinden emekli olmuştur. Bu okulda da vekâlet müdür yardımcılarına bırakılmamıştır. Başka bir okulun müdürü vekâleten bu okula görevlendirilmiştir. Bu okula görevlendirilen müdürün okulunda ise vekâlet 1. Maddede zikrettiğimiz uygulamada olduğu gibi müdür yardımcısına bırakılmıştır.

4- Bener Cordan Ortaokulu’nun müdürlük kadrosu bir şekilde boşaldı. Burada da kısa bir süre sonra atanacak yeni müdür olmasına rağmen müdür yardımcıları müdürlük kadrosuna vekâlet edemediler. Başka bir okulun müdürü bu okula görevlendirildi. Görevlendirilen müdürün okulunda da müdürlük vekâleti müdür yardımcılarına bırakıldı.

5- Mevzuat gereği Mart ayı itibarı ile okullarında dört ve sekiz yılını dolduran yöneticiler için yeniden görevlendirilme iş ve işlemleri başlatılmıştır. Bu kapsamda süresi dolan yöneticiler Milli Eğitim Müdürlüğünün internet sitesinde ilan edilmiştir. Bu yöneticilerin başvuruları sırasında tüm münhal bulunan kadrolar duyuruya çıkarılması gerekirdi. Ancak, ilan edilen listeyi

İncelediğimizde, Prof. İhsan Koz İlkokulunun listede olmadığını gördük. Sebebini araştırdığımızda bu okula görevlendirilen müdürün, listelerin ilanından kısa bir süre önce 5442 sayılı kanun kapsamında asaleten bu okula atandığını gördük. Yani münhal okullarla duyuruya çıkması gereken okul, özel uygulama ile onlarca müdür adayının tercihinden çıkarılıp istenilene taktım edilmiştir.

6- Pelitli İlkokulu açılmış ve buraya bir kurucu müdür görevlendirilmiştir. Okulu eğitim öğretime hazırlamıştır. Diğer okul bölünmüş ve öğrencinin yaklaşık yarısı bu okula taşınmıştır. Böylesi bir durumdan doğabilecek pek çok problemi kurucu müdür ve öğretmenler birlikte aşmış velileri de ikna etmişlerdir. Ancak bu okulun kurucu müdürü, başkalarına tanınan ayrıcalıklara mazhar olamamış ve okul münhal olarak ilan edilmiştir. Prof. İhsan Koz İlkokulu ile tezat bir uygulama yapılmıştır. Uygulamaların kendi içinde bile bir adaleti yok.

7- Proje okullarına yönetici ve öğretmen atama süreci mayıs ayı içerisinde başlamıştır. Ancak, teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okulların dışındaki proje okulları için her hangi bir duyuru yapılmamıştır. Bize gelen duyumlara göre, bazıları bu okullara yönetici ve öğretmen olarak atanma hazırlığı yapmaktadır. Demekki bazılarına bilgi verilmektedir. Prof. İhsan Koz İlkokuluna 5442 sayılı kanun ile ilgili kişinin atanacağı bilgileri geliyordu bize. Ve duyum gerçekleşti. Proje okullarına yapılacak görevlendirme/atamalarla ilgili de aynı duyumlar gelmektedir. Takip edip göreceğiz. Zira bazılarının branşları yöneticilik açısından uygun değil.

Gündemimiz kişiler değildir. Gündemimiz, Milli Eğitimin taraflı uygulamalarıdır. Bunlar, devlete olan güveni sarsmaktadır. Kamuda şeffaflık ve iş barışı bozulmakta verimlilik azalmaktadır. Denetim ortadan kaldırılmıştır. Bu anlayış 15 Temmuz hain darbe girişimden ders alınmadığının açık bir göstergesidir. Milli Eğitimin halen belli yapıların tahakkümünde olduğu görülmektedir.

Buradan ilgilileri uyarıyor, yetkilileri göreve çağırıyoruz. Mevzuat dışına çıkmayın. Bırakın, herkes eşit yarışsın. Hak edenler hak ettikleri makamlara gelsinler.

Türk Eğitim-Sen, haksızlık karşısında dik duruşunu taviz vermeden devam ettirecek ve mücadeleden yılmayacaktır. Doğruları söylemeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber