banner240
banner237
banner238

UZAKTAN EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLARLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği gibi salgın hastalık nedeniyle okullarımız farklı bir biçimde faaliyete geçmiştir. Bu kapsamda 24 Ağustos 202’de öğretmenler seminer kapsamında okullarında olmuşlar, takiben de 31 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında telafi eğitimi uzaktan eğitim şeklinde yapılmıştır.

21 Eylül 2020 itibari ile 2020-2021 eğitim öğretim sezonu açılacaktır. Bu kapsamda anasınıfı ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri yüz yüze eğitime alınacak. Haftada bir gün dönüşümlü olarak geleceklerdir. Bu uygulamadan elde edilen sonuçlara göre diğer öğrencilerin durumu değerlendirilecektir. Ancak tüm bunlar yapılırken uzaktan eğitime devam edilecektir. Bu kapsamda ciddi sıkıntılarla karşılaşılmaktadır.

Telafi eğitimi sürecinde uygulama birliği sağlanamamış ve her okul farklı uygulamalar içine girmiştir. Öncelikle program kapsamında hangi dersin uzaktan kaç saat verileceği bir standarda bağlanmamıştır. Bazı okullar sadece EBA canlı ders üzerinden tanımlanan ders saati sayısını öğretmenlere paylaşarak ders ataması yaparken; bazıları da bir taraftan EBA üzerinden ders ataması yapıp, diğer taraftan da zoom, teams, google meet vb. uygulamalar üzerinden de canlı ders planlamaları yapma yoluna gitmiştirler.

Öncelikle öğrencilerin yaş düzeylerine göre hangi saat aralıklarında ve kaçar dakikalık periyotlarda canlı ders uygulamalarına katılmalarının sağlıklı ve verimli olabileceğinin bilimsel tespitinin ortaya konulması gerekmektedir. Telafi eğitiminin devam ettiği üç haftalık süreçte yaşanan uygulama farklılıkları son bulmalıdır.

21 Eylül itibarıyla başlayacak olan yeni öğretim yılının uzaktan eğitim şeklinde yürütülecek kısmının programı netleştirilmelidir. İvedilikle hangi dersin kaç saat verileceği, hangi sınıf düzeyinde günlük kaç saat canlı ders yapılacağı, haftada kaç gün uzaktan eğitim yapılacağı, derslerin kaçar dakikalık periyotlarda verilmesi gerektiği açıklığa kavuşturulmalıdır. Uygulamada birliğin sağlanması için EBA dışındaki platformlar kullanılmamalı, bakanlık tarafından EBA’nın kapasitesi yeterli düzeye çıkartılmalı ya da alternatif canlı ders platformları oluşturularak tüm öğretmenlerin sisteme entegre edilmesi sağlanmalıdır.

Yine bazı okullarda canlı derslerin okullara gidilerek sürdürüldüğü görülürken bazı okul öğretmenleri ise evlerinden canlı yayınlarını yapmaktadırlar. Evlerinde gerekli koşulları sağlayan öğretmenler uygulamaları evlerinden sürdürmeli, imkânları el vermeyen öğretmenler ise görev yeri şartı aranmaksızın en yakın eğitim kurumunda çalışmayı sürdürebilmesi için koşullar hazır hale getirilmeli bunun planlamasını da okullardan bilgi toplayarak milli eğitim müdürlükleri ivedilikle tamamlamalıdır.

Bilgisayar ve internete erişim konusunda ekonomik yönden kolaylıklar sağlanmalı bakanlık düzeyinde ilgili kurumlarla destek protokolleri yapılmalı uzaktan eğitim kapsamında kullanılan ürünlerde KDV vb. indirim uygulamalarına gidilmelidir. Canlı ders planlamaları yapılırken kesinlikle öğretmenlerin talepleri ve içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Planlamalar yapılırken öğrencilerin fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimleri göz önünde bulundurulmalı aşırı yüklemeler yapılmamalı. Ders saatleri günün tamamını etkileyecek şekilde dağıtılmamalı, öğrencilerin yarım günleri ders dışı yaşantıları için kullanabilecek düzeyde serbest bırakılmalıdır.

Eğitimcilerin yüz yüze eğitim sırasındaki ekonomik, sosyal ve özlük haklarında her hangi kayba sebebiyet verilmemelidir. Bu kapsamda sınıf rehber öğretmenliği ile ilgili iptal edilen ek ders ücreti ile ilgili yeni bir değerlendirme yapılmalıdır. Öte yandan asli görevi dışında pek çok kurul ve denetim görevlerinde görevlendirilen eğitim çalışanları istekleri dışında görevlendirilmemeli, görevlendirilenler her hangi bir kayba uğramamalıdır.

Uzaktan eğitim kapsamında dezavantajlı öğrenciler için oluşturulan EBA destek merkezleri yeterli değildir. Bu kapsamda devlet eliyle dezavantajlı öğrencilere evlerinde kullanabilecekleri uzaktan eğitim malzeme ve donanımı ile erişim imkânları sağlanmalıdır.

Eğitimin yüz yüze kısmı için, okulların hijyen imkan ve kapasiteleri artırılmalıdır. Bu bağlamda maske, dezenfektan ve diğer gerekli malzemeler okullara ulaştırılmalıdır.

Okulların hijyeni açısından yardımcı personel takviyesi yapılmalıdır.

Bu hususlarda yapacağımız çalışmalarla birlikte eğitimi daha erken yüz yüze hale getireceğiz.

Okulları birlikte açacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Coşkun DİLBER Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber