banner240
banner237
banner238

AKÇAABAT ZİRAAT ODASINDAN FINDIKTA KOZALAK AKARI İÇİN UYARI

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi ziraat mühendislerimiz pandemi döneminde sosyal mesafe kurallarına uyarak saha çalışmalarına devam ediyor. Üreticilerimize Nisan ayı içinde yapılması gerekenler anlatılıp uygulamalar yapılıyor.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU üreticilerimize uyarıda bulunuyor. “Mühendislerimizin yaptığı üretici arazi ziyaretlerinde fındık kozalak akarının çok fazla olduğu görülmüştür. En çok kozalak akarlarına tombul, mincane , uzunmusa ve kara sivri gibi çeşitlerde rastlanmıştır. % 70 ‘e yakın zarar teşkil etmektedir. Mühendislerimiz üreticilerimize gerekli mücadele yöntemlerini anlatmaktadır. Ekonomik kayıplara da neden olan bu kozalak akarı zararlısı ile mücadele etmemiz şart. Mücadele edilmezse daha çok zarara neden olabilecektir“. Açıklamasında bulundu.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Personeli ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR kozalak akarı ve mücadelesi hakkında şu bilgileri aktardı. ”Kozalak akarı (halk arasındaki adı mantar, fındık ağaç gülü vb.) özellikle meyve gözleri üzerinde oluşmaktadır. Aslında her kozalak olan göz bir çotanak demektir. Bu meyve gözlerinde kozalaklar olmasaydı meyve olacaktı. Kozalak akarı meyve ve çiçek dökülmelerine neden olur, çiçek gözlerini tahrip eder ve sürgünlerde uç kurumalarına neden olur. Bunun sonucunda kozalak akarı zararı ekonomik olarak rekolte kayıplarına yol açmaktadır. Fındık önemli bir ihracat ürünümüzdür. Genel olarak baktığımızda ürün kayıpları ihracat gelirlerinde de kayıplara neden olmaktadır. Bunun için önlem almamız lazım. Tavsiyemiz kozalakların görülmeye başladığı dönemden ( yapraksız dönemde ) yaprakların oluşmaya başladığı döneme kadar kozalakların elle toplanıp arazi içine atılmasıdır. Kesinlikle yakılmamalıdır. Akarlar kozalak içinde olduğunda kimyasal ilaçlar etki etmez. Akarın kozalağı terk ederek yeni gözlere gitmeye başladığı dönemde , fındığın fenolojisine göre ilaçlama zamanı belirlenip mücadeleye başlanmalıdır. Bu kozalaklar toplanmazsa ya da kimyasal mücadele edilmezse , kozalak içindeki akarlar fındık meyvesinin mercimek iriliğine geldiği zaman yani yapraklanmanın 4- 4,5 yaprağa ulaştığı nisan ayı içinde ve mayıs ayı ilk 10 günü çıkışlar yapıp sürgün uçlarına gidecek ve orada sürgünlerin kurumasına neden olacaktır. Eğer bir dalda 5 ve üzeri kozalak akarı varsa nisan ayının sonu mayıs ayının ilk haftası gibi kimyasal mücadele yapılmalıdır. 20 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır. İlaçlama bütün bitkiyi kaplayacak şekilde ve havanın serin saatlerinde yapılmalıdır. İlaçlama sırasında koruyucu ekipmanlar kullanılmasına dikkat edilmelidir. Kozalak akarı ile kimyasal mücadelede bakanlık onaylı % 80 kükürt veya kalsiyum polisülfür içerikli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar ile hem kozalak akarına karşı hem de küllemeye karşı mücadele edilmiş olur. Saf kükürt kullanılacaksa 100 litre suya 400 gram , Abamectin 18 g/l EC aktif maddeli ilaç kullanılacaksa 100 litre suya 25 ml , kalsiyum polisülfür 380 g/ L(fungisit ve akarisit) aktif maddeli ilaç kullanılacaksa 100 litre suya 500 mililitre kullanılmalıdır”.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber