Başkanı CİRAV; fındık ihraç ettiğimiz geleneksel ihraç pazarlarımızda artış göstermektedir

2020/2021 FINDIK İHRAÇ SEZONUNDA

FINDIĞIN %35 İNİ TEK BAŞINA TRABZON İLİ İHRAÇ ETTİ

1 Eylül 2020 tarihinde başlayıp 31 Ağustos 2021 tarihinde sonra eren 2020/2021 Fındık İhraç sezonunda Ülkemizden ihraç edilen 292.083 Ton karşılığı 2 Milyar 5 Milyon 316 Bin ABD doları fındık ihracatının İL bazında sıralamasında en çok fındık ihracatı gerçekleştiren İl; önceki sezonlarda da olduğu gibi Trabzon ili olmuştur. 2020/21 FINDIK ihraç sezonunda Trabzon ilinden 98.727 Ton karşılığı 698 Milyon 134 Bin 231 ABD Doları tutarında fındık ihracatı gerçekleştirilmiştir.

1 nci sırada yer alan Trabzon ilini, 2. sırada İstanbul , 3. üncü sırada ise Giresun ve 4 üncü sırada da Ordu takip etmiştir.

Ülkemizden yapılan toplam fındık ihracatının % 35’İ tek başına Trabzon ili tarafından gerçekleştirilmiştir.

2020/21 İhraç sezonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet CİRAV;

2020/21 ihraç sezonunda toplam ihraç edilen fındığın % 35 lik kısmının Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini ve Trabzon ilimizden 63 farklı Ülkeye fındık ihracatının yapıldığını, en çok ihracat yapılan Ülkelerin sırasıyla İtalya, Almanya, Fransa, Polonya ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu belirtti. Sayın CİRAV; Fındık Dış Ticaretinin Merkezi olan Trabzon ilinin; tarihin

her döneminde Ülke fındığının en büyük kısmının ihracatını yapan bir merkez işlevi görerek, fındık ticaretindeki tecrübesi ve bilgi birikimi ile bu özelliğini günümüze kadar sürdürdüğüne vurgu yaptı.

DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı CİRAV; fındık ihraç ettiğimiz geleneksel ihraç pazarlarımız olan Avrupa Ülkeleri yanında, son yıllarda başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere uzak doğu ülke pazarlarına yönelik ihracatımızın artış göstermesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Dünyanın en büyük tüketim nüfusunu barındıran Çin Halk Cumhuriyeti pazarını önemsediklerine vurgu yapan CİRAV, önümüzdeki yıllarda bu ülkeye yönelik ihracatın daha üst rakamlara ulaşacağından ümitli olduklarını belirtti.

1 Eylül itibariyle başlayan 2021/2022 yeni fındık ihraç sezonu hakkında da değerlendirmelerde bulunan CİRAV; bu sezonda verim ve kalitedeki olumlu gelişmelere bağlı olarak, yeni ihraç sezonunun verimli geçeceğine değindi. CİRAV; üretici ve ihracatçının beklentilerine paralel ve Ülke gerçekleri ile de uyumlu bir fiyat veren Sayın Cumhurbaşkanımıza müteşekkir olduklarını belirterek, bu sezonda hem üretici ve hem de ihracatçı kesiminin verimli bir sezon geçirmesi temennisinde bulundu. Son günlerde fiyat konusunda yapılan spekülasyonlara da değinen CİRAV; piyasadaki fiyatların tamamen arz ve talep çerçevesinde oluştuğunu, yoğun satış taleplerinin doğal olarak fiyatlarda düşüş eğilimine yol açabileceğini ifade ederek, bu durumun düzelmesinde üreticiye önemli görev düştüğünü, fındığın tümünün bu aylarda pazara indirilmesi yerine kısım kısım satışa sunulması ve böylelikle fiyatların dengeye oturacağını ve üreticinin piyasa hareketlerini çok iyi şekilde takip etmesi gerektiğini belirtti.

Belli kesimlere hoş görünmek adına gerçekleri görmeden sadece fiyatlara odaklanarak siyaset yapılmasının hiçbir kesime faydası olmadığını, bunun yerine önümüzde en büyük tehlike olarak duran iklim değişiklikleri ile ilgili politikalar üretilmesi, üreticinin bu yönde bilinçlendirilmesi ve sürekli verim kaybı yaşanan bahçelerde bakım ve yenileme yapılarak verimi artıracak çalışmalar yapılması, sıcaklığa ve kurağa dayanıklı fındık türlerinin geliştirilmesi için üreticinin yönlendirilmesi gerektiğini belirten CİRAV, dünyada Ülkemizden başka bir çok Ülkenin fındık üretimini artırdığı bir ortamda, pazar payımızı korumak adına tüm paydaşların ele ele vererek çalışmalara katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Mehmet CİRAV

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği

Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başka

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber