Emekliler Derneği Başkan Yardımcısı Ümmügül Çalık açıklamalarda bulundu

DEĞERLENDİME:
TÜİK tarafından açıklanan 2021 Ocak ayına ilişkin yüzde 1,68 tüfe artışı, emeklilerimizin harcamalarındaki artışların çok altında kalmıştır. Emekliler, market alışverişlerine giderken, “neyi alabilirim” diye hesap yapmakta ve fiyatlardaki aşırı yükseklikten şikayetçi olmaktadır. 
TÜİK’in hesaplamaları, 418 madde üzerinden oluşturulan gruplara ve belirlenen ağırlıklara göre yapılmaktadır. Emeklilerin harcama ağırlıkları ise, TÜİK’in madde grupları ile karşılaştırıldığında uyumsuzluk vardır. Öreğin, emeklilerin ve çalışanların gıda harcaması, toplam harcama içerindeki payı yüzde 35 olmasına rağmen, TÜİK yüzde 25,94 olarak dikkate almaktadır. Konutun (ısınma, elektrik, su ve kira) ağırlığı en az yüzde 20 olmasına rağmen, yüzde 15,36 olarak değerlendirilmektedir. Bu hesaplama yöntemiyle açıklanan tüfe oranları gerçekçi olmadığından emekli aylıklarına yapılan artışlara itirazlar yapılmaktadır.  
2021 Ocak ayında çarşı-Pazar fiyatlarının, TÜİK’in fiyatlarının üzerinde olması, eleştirileri de beraberinde getirmektedir. Marketlerden ve Pazar yerlerinden derlenen fiyat artışlarına göre, Ocak ayında gıda maddelerinde ortalama yüzde 4 artış görülmesine rağmen, TÜİK yüzde 2,48 olarak açıklamıştır. 
Tüfe artışlarına göre emeklilerin aylıklarına yapılan zamlar, alım gücünde ciddi kayıplara neden olmaktadır. Yüzdeli artışlar yerine, zorunlu ihtiyaçları karşılayacak seyyanen zam yapılmalı ve milli gelirden pay verilmelidir.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber