banner240
banner237
banner238

FINDIĞIN ÇİLESİNİ ÜRETİCİ ÇEKECEK, SEFASINI KARTELLER SÜRECEK

Turhan, üretici birlikleri ve konunun uzmanlarının yaptıkları maliyet hesabına göre fındığın kilogram fiyatının 65 ile 74 TL arasında beklendiğine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

ÜRETİCİLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan fındık alım fiyatı, başta ürün maliyetleri olmak üzere yüzde 250 ila 300'lere varan enflasyon ve artan hayat pahalılığında, üreticilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Geçen yıl açıklanan fiyat 3 dolar civarındaydı bu yıl da öyle oldu. Oysa beklenti 4 dolardı. Geçen yıl 1 kg fındıkla 3,2 litre mazot alınırken, bu yılki fiyatla 2 litre mazot ancak alınabiliyor. Açıklanan fiyat döviz, altın, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışla kıyaslandığında, bir müjde değil bilakis hayal kırıklığıdır.

AÇIKLANAN FİYAT, MALİYET FİYATIDIR

54 TL'lik fiyat, maliyet fiyatıdır. Yani üretici fındığı maliyetine toplayıp fındık kartellerine teslim edecektir, üreticinin bu işten kârı, çektiği çile olurken fındığın sefasını bir avuç insanın sürecektir. Yazık değil mi bu insanlara, bu alın terinin bu emeğin hakkını iktidar korumayacak da kim koruyacak?

TABAN FİYATIN PİYASADA GARANTİSİ YOKTUR

54 TL'lik fiyatın taban fiyat olacağının garantisi yoktur. Serbest piyasacı AK Parti'nin bugüne kadar olduğu gibi yarın da üreticiyi sözde serbest piyasanın insafına terk etmesinden ve binbir çileyle toplanan fındığın piyasada 54 liranın altında fiyatlarla alınıp satılmasından endişe ediyoruz. Üreticiye "satmayın bekleyin" demekle bu işler olmuyor. Ne yapacak üretici, cebinde parası mı var da ürünü bekletecek? Bu insanlara nasıl geçiniyorsunuz, diye soran var mı?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber