banner240
banner237
banner238

KARADENİZ BÖLGESİNDEN RUSYA’YA İHRACATIN LİDERİ

Bölgedeki 18 ilden Rusya Federasyonu’na toplam 218 milyon 908 bin 833 dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, Trabzon 18 il arasında 115 milyon 551 bin 947 dolarlık ihracatı ile ilk sırayı aldı. Trabzon’u 40 milyon 479 bin 604 dolar ile Samsun, 30 milyon 640 bin 670 dolar ile de Rize izledi.

En Fazla İhraç Edilen Ürünler Yaş Meyve Sebze ve Alabalık

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, 2021 yılı ilk 8 ayında Trabzon ilinden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüksek oranlı artış yaşandığını söyledi. Kalyoncu, Karadeniz Bölgesi illerinden Rusya Federasyonu’na en fazla ihracatın Trabzon ilinden gerçekleştirildiğini ifade ederek “Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na en çok ihraç edilen ürün geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %30 ihracat artışı yaşanan yaş meyve sebze ürünleri olurken, ikinci sırada ise ihracatı hızla yükselen ve %80 ihracat artış kaydedilen alabalık yer aldı. Toplamda 23 farklı sektörden Rusya Federasyonu’na ihracat gerçekleştirilirken, Karadeniz Bölgesinden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın yarısından fazlasını (yüzde 53) tek başına Trabzon gerçekleştirdi” dedi.

Rize’den Rusya Federasyonu’na ihracatta %96 Oranındaki Artışın Lokomotifi Alabalık

Kalyoncu, Rize ilinin de Rusya Federasyonu’na ihracatını hızlı bir şekilde artırarak, 2021 yılında Ülkemizden Rusya Federasyonu’na en fazla Alabalık ihracatını gerçekleştiren İl olduğunu belirtti ve geçtiğimiz yıla oranla Rize’den Rusya Federasyonu’na gerçekleştirilen ihracatta yüzde 96 oranında artış yaşandığını kaydetti.

Tercihli Ticaret Anlaşması İhracatımızı Daha Yüksek Rakamlara Ulaştıracaktır

2021 yılının kalan döneminde de Rusya’ya yapılacak ihracatın artışla tamamlanacağına vurgu yapan Kalyoncu, ikili ticaretin daha yüksek rakamlara ulaşması, Karadeniz Bölgesinin hedef pazarı olan Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatın yakınlık avantajı ölçeğinde artırılabilmesi ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha üst noktalara ulaşması için yaşanan tarife dışı engelleri ortadan kaldıracak iki ülke arasında bir Tercihli Ticaret Anlaşmasının yapılmasını önerdi. KALYONCU, bu anlaşmanın yapılması ile dış ticaret hacmimizin hedef konulan 100 Milyar Dolar seviyesine kısa zaman içinde ulaşacağını ifade etti

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber