KESK DÖNEM SÖZCÜSÜ ENGİN NUR: 20 YILDIR ÜLKEYİ YÖNETENLER ARTIK YÖNETEMEZ OLDULAR

Çok büyük sıkıntılar yaşadığımız 2021 yılını geride bıraktık. Halkımız geçtiğimiz yıllarda çok ağır bedeller ödedi.

Öncelikle hepinize 2022 yılında ortaya koymakta olduğunuz ülkemizi aydınlık geleceğe taşıma mücadelenizde başarılar diliyoruz.

Yine aile hayatınızda çalışma yaşamınızda ve sosyal hayatınızda sağlık ve mutluluklar diliyoruz. Evet yaklaşık 20 yıldan beri ülkemizin yönetimini elinde bulunduran siyasal iktidar artık ülkeyi yönetemez hale gelmiştir.

Başta ekonomi olmak üzere Eğitim, Sağlık, Sosyal Güvenlik ve dış politikada büyük başarısızlıklar yaşanmakta halkımız işsizlik, yoksulluk geçim sıkıntısı kıskacında yaşamını zorluklarla sürdürmektedir. Ülkemizde hukuk, adalet, liyakat büyük ölçüde ortadan kalkmış başta Cumhuriyetin kazanımları olmak üzere insan hakları, özgürlükler, laiklik, toplumsal barış ve demokratik yaşam büyük ölçüde zedelenmiştir.

Özellikle 2021 sonu itibarıyla ekonomik hayat çökmüş, emekçi halkımız yani işsiz gençlerimiz, atanmayan öğretmenlerimiz, işçiler, köylüler, kamu emekçileri küçük esnaflar kadınlar, gençler çocuklar engelliler bu ekonomik çöküntü sonucu büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Sevgili dostlar, Sevgili Basın Emekçileri Ülkemizde Siyasal İktidar tarafından uygulanan vahşi serbest piyasa düzeninde emekçilerin aldığı maaş ve asgari ücretten daha önemli olan emekçilerin satın alma gücüdür.

Yüksek zamlar sonucu emekçilere kaşıkla verilen maaş artışları kepçeyle geri alınmaktadır.

Ayrıca biz emekçilere diyorlar ki; “porsiyonunuzu küçültün soğan ekmek yiyin vücudunuz bağışıklık kazanır, yine ünlü bir sanatçımız bize simit yemeyi öneriyor.

Yine diyorlar ki kombinizi kısın soğuktan donmazsınız” Buradan yüksek sesle ilan ediyoruz, zaten porsiyonlarımızı küçülmüş olan daha da küçültmeyeceğiz, soğan ekmeğe mahkum olmayacağız, simitle aç karnımızı doyurmayacağız, kombilerimizi kısmayacağız. Emeğimizin hakkını söke söke alacağız ve ülkemizin ulusal gelirinden hak ettiğimiz payı alıp refah içinde yaşayacağız.

Bu bizim onurumuzla kazandığımız en temel hakkımızdır.

Evet asgari ücret %50 ye yakın arttı, ama hemen devreye sokulan yüksek zamlarla asgari ücretlilerin alım gücü bugün itibarıyla geçen yılki asgari ücretin altına düşmüştür.

Elektrikten doğalgaza, akaryakıt ürünlerinden ulaşıma yapılan fahiş zamlar hepimizin üzerine kabus gibi çökmüştür.

İktidarın döviz kurunun düşmesi ile övündüğü koşullarda yapılan bu zamlarla ekonomik krizin yükü yine halka, emeği ile geçim mücadelesi veren milyonlara yıkılmaktadır.

Elektrikte %127, doğalgazda %25, vergi, resim ve harçlarda %36, halkın vergileri ile yapılan ve normal koşullarda ücretsiz olması gereken köprülerin geçiş ücretlerinde %25 oranında yapılan fiyat artışlarının adı Zam Değil, Zulümdür.

Buna rağmen yıl boyunca yaşanan zam yağmuru TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyon rakamlarına yansımamıştır.

Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre Aralık’ta genel enflasyon %13,58 artmıştır. Buna göre yıllık genel enflasyon %36,08, altı aylık enflasyon %25,4 olmuştur. Bilindiği üzere kamu emekçileri ve kamu emekçisi emeklilerinin maaşları “toplu sözleşme” gereğince 2021 yılının ikinci altı ayı için yüzde 3 artırılmıştır.

Buna göre Temmuz-Aralık arasını kapsayan altı aylık enflasyonun yüzde 3’ü aşan kısmı yani %22,4 kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı olarak yansıtılacaktır.

Ardından söz konusu maaşlarda, 7. Dönem toplu sözleşme gereği Ocak ayından itibaren %5 artış yapılacaktır.

İktidar yanlısı medya hiç utanmadan, sıkılmadan “memura, memur emeklisine müjde, maaşlara %27,5 zam” manşetleri atmaya başlamıştır. Evet, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaşları Ocak ayından itibaren enflasyon farkı ve “toplu sözleşme” zammı ile %27,5 artacaktır.

Ancak iğneden ipliğe zam kasırgasının sürdüğü mevcut koşullarda TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyon verilerinin kamu emekçileri, işçiler, emekliler başta olmak üzere halk nezdinde hiçbir karşılığı kalmamıştır. Çünkü TÜİK çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirilmiştir.

Kumu Emekçileri ve Emeklilerin temsilcileri olarak buradan ilan ediyoruz, bu oyunları bozacağız tüm emekçilerin hak ettiği ve emeklerinin karşılığı olan haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz.

İşsizliğin, yoksulluğun, adaletsizliğin, sömürünün olduğu bu haramiler düzeni sona erecektir. Buradan siyasal iktidarın temsilcilerine sesleniyoruz Tüm kamu emekçileri ve emeklilere ekonomik kayıplarının karşılanması için maaş artışlarının dışında seyyanen 2000 TL ek zam verilsin Tüm yüksek zamlar geri alınsın Kamu Emekçileri ve emeklileri %50 zam yapılsın Toplu sözleşme sistemi derhal düzeltilsin, grev hakkı ile tamamlanan evrensel sendikal haklar kabul edilsin 3600 ek gösterge tüm kamu emekçilerine hemen uygulansın

03.01.2022

Engin NUR

KESK Trabzon Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber