Örs "Esnaf perişan, destek paketi yetersiz. " dedi.


2021 Bütçe görüşmelerinde İYİ Parti grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Örs'ün gündeminde açıklanan son esnaf destek paketi vardı.

Örs konuşmasında esnafın perişan olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi "Türkiye yoksullaşıyor, işsizlikte Cumhuriyet tarihimizin rekorları kırılıyor, cari açığımız katlanarak artıyor, enflasyon aldı başını gidiyor. Esnafımız diyor ki: "İflasın eşiğindeyiz; vergilerimizi, stopajlarımızı ödeyemiyoruz; elektrik, su faturalarını ödeyemiyoruz; kiralarımızı yatıramıyoruz." Pandemi nedeniyle faaliyetlerine son verilen esnaf ve sanatkârlarımız ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Peki, Hükûmet ne yapıyor? İlk ekonomik destek paketinde dükkânı kapanan esnafa ya borç verdiniz ya da vergisini, borcunu ertelediniz, tabii faiziyle beraber. O gün de bu kürsüde konuşarak sizlere "Bu esnaf açılmayan iş yeri, olmayan kazancıyla bu borcu, hem de faiziyle birlikte nasıl ödeyecek, bu yükün altından nasıl kalkacak?" diye söyledik ama dinlemediniz. Her şeyi ben bilirim tavrınız, sonucunda esnafın hâli; tam da bir perişanlıktır."


Örs, konuşmasında; İYİ Parti'nin esnafa destek için önerdiği düzenlemeleri sıralayarak "Gelin esnafımıza, sanatkârımıza altı ay boyunca aylık 2 bin TL karşılıksız yardım yapalım. Kira stopaj oranını yıl başından itibaren sıfırlayalım. Pandeminin başlangıcıyla mart ayından itibaren alınan kredilerin geri ödeme sürelerini bir yıl uzatalım. Bu nedenle oluşacak faizleri de hazine karşılasın. Vergi borçlarından kaynaklanan ödemeler altı ay süreyle ertelensin. Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediyeler ve diğer kamu idarelerinin kiracısı olan esnaf ve sanatkârlardan altı ay süreyle kira alınmasın, yılın kalanı için de kiralar artırılmasın. Her esnaf ve sanatkâra çalışan başına bir yıl ödemesiz otuz altı ay taksitle 10 bin TL kredi verilsin ve faizi de hazineden karşılansın." dedi.


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, Cumhurbaşkanınca açıklanan son destek paketinin yetersiz olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından "esnafa destek" adıyla bir paket açıklandı. Buna göre esnafa, büyükşehirlerde 750 TL, diğerlerinde 500 TL kira desteği verilecek. Her esnafa da verilmeyecek bu, onu da bilesiniz. Sadece basit usulde vergi mükellefi olan esnafa verilecek. Ya arkadaşlar,  dokuz, on aydır iş yerini kapatan, siftah yapmayan esnafa 500 TL, 750TL kira yardımı vermek iktidarın halktan ne kadar uzak, esnaftan ne kadar bihaber olduğunun göstergesidir. Esnaf üç ay süreyle verilecek nakdî yardımla hangi sorununu çözecek? Günlük 33 lirayla ev kirasını mı verecek, elektrik, su, doğal gaz faturasını mı ödeyecek, evine şeker, zeytinyağı, pirinç, un almayacak mı, zeytin, ekmek, peynir yemeyecek mi? Bakın, adına "Esnaf Destek Paketi" denilen bu pakette BAĞ-KUR prim borçları için tek bir kelime yok, sicil affı yok, sayıları milyonlarla ifade edilen kayıt dışı çalışan, günlük kazanıp günlük harcayan sokak esnafıyla ilgili tek bir kelime yok."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber