banner240
banner237
banner238

ÖRS :FINDIK FİYATI 35 TL NİN ALTINDA OLMAMALIDIR DİYE UYARDI

TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti Grubu adına konuşma yapan Örs, fındık üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı, "Hükümetin açıklayacağı fındık fiyatı 35 TL'nin altında olmamalıdır." dedi. 

Milletvekili Hüseyin Örs, Ağustos ayında bölgede fındık hasadının başlayacağını ve üreticinin hasad başlamadan fındık fiyatının belirlenmesini ve TMO'nun alacağı fındık miktarını açıklanmasını beklediğini belirtti. 

-ALAN BAZLI DESTEK ARTTIRILMALI 

Üreticilerin giderlerinin sürekli arttığını ancak destek ödemelerinde yıllardır artış yapılmadığını vurgulayan Örs, "Tarım ve Orman Bakanlığımız 2009'dan bu yana fındık üreticilerine dekar başına alan bazlı destek ödemesi yapıyor, güzel. Bu yıl da çiftçi kayıt sistemindeki üreticilere dekar başına 170 TL ödeme yapıldı. Üretici, bu desteğin yedi yıldır neden artırılmadığını merak ediyor. Bu konuda üreticilerimizden oldukça şikâyet var. Nasıl gelmesin ki? Bu ödeme 2009 yılında 150 TL olarak başladı, 2014 yılında 170 TL'ye çıktı ve o günden bu yana yani 2014 yılından bu yana hiç değişmedi. Fındık üreticisi diyor ki: "Hazır gübrenin fiyatı o zaman 30 TL'ydi, bugün 110 TL oldu yani yüzde 300 arttı ama her ne hikmetse destek aynı kaldı. Bu sezon bu maliyetlerdeki artışlar da dikkate alınarak destek güncellensin." Yine, bir başka üreticimiz diyor ki: "Geçen yıl 75 TL olan ilacı bu yıl başında 98 liraya almıştım, üç ay sonra tekrar aldım, 113 TL olmuş. Her şey bu kadar artarken bizim desteklerimizin sabit kalması akıl alır gibi değil." Üreticimizin söylediği bu. Ben de buradan iktidar sahiplerine, Hükûmetteki yetkililere sesleniyorum: Fındık üreticilerimizin sesine kulak verelim." dedi. 

-ÜRETİCİLER TARSİM'DEN ŞİKAYETÇİ... 

Fındık üreticilerinin Tarım Sigortaları Havuzu'ndan da şikayetçi olduklarını vurgulayan Hüseyin Örs, "Fındık üreticimizin Tarım Sigortaları Havuzu'ndan yani TARSİM'den yana da şikâyetleri var. Üreticiler ödeme almakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. "Her yıl para verip sigorta yaptırıyoruz ama fındık yandığı zaman sigorta eksperleri yirmi gün sonra geliyorlar, zararımızı karşılamamak için binbir türlü bahaneler buluyorlar. Yaptırdığımız sigortaya bile güvenemiyoruz artık." diyorlar; üreticilerimizin TARSİM'le ilgili söyledikleri de bu." dedi. 

-FINDIK FİYATI 35 TL OLMALI... 

Konuşmasının son bölümünde, Hükümet tarafından açıklanacak fındık fiyatına değinen İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, "Gübre başta olmak üzere bakım ve hasat masraflarından oluşan her türlü girdide yüksek artışlar meydana gelmiştir. Üretici artan maliyetlerden ve girdilerden yakınmaktadır. Enflasyon artışı ve döviz kuru değişiklikleri göz önüne alındığında fındık üreticisi giderek fakirleşmekte ve üründen beklediği kazancı bir türlü elde edememektedir. Bu nedenle hükûmetin açıklayacağı fındık fiyatı; artan girdiler, özellikle gıda enflasyonu, döviz kuru değişimi göz önünde bulundurularak açıklanmalı ve 35 Türk lirasının altında olmamalıdır. FİSKOBİRLİK rehabilite edilmeli, siyasi baskılardan dolayı ortaklık anlayışından uzaklaşan FİSKOBİRLİK üzerindeki siyasi baskılara son verilmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi alım kotasını kaldırmalıdır, yeni sezon için çok önceden hazırlık yapılmalı ve depo önlerinde önceki yıllarda yaşanan sorunların yaşanmasına izin verilmemelidir. Fındık sezonunun üreticilerimiz ve ülkemiz açısından bol kazançlı ve bereketli bir sezon olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber