banner240
banner237
banner238

RİZE DE İHRACATTA REKOR ARTIŞ

Rize'den 2020 yılında 7 ülkeye 6 bin 926 ton Karadeniz somonu ihraç edilerek, karşılığında da 32 milyon 654 bin 674 dolar gelir sağlandı

Kentten önceki yıl ise 3 bin 665 tonluk Karadeniz somonu ihracatı karşılığında 21 milyon 38 bin 120 dolarlık döviz girdisi elde edilmişti. 2020 yılında Rize'den yapılan Karadeniz somonu ihracatı, önceki yıla oranla miktarda yüzde 89 ve değerde de yüzde 55 gibi yüksek oranda arttı.

Rize ilinden yapılan Karadeniz somonu ihracatında 30 milyon 656 bin 44 dolarla Rusya Federasyonu ilk sırada yer aldı. Bu ülkeye 6 bin 359 tonluk ihracat gerçekleştirildi.

Kentten önceki yıl ise Rusya'ya 3 bin 595 tonluk Karadeniz somonu ihracatından 20 milyon 670 bin 358 dolar kazanç elde edilmişti. Böylece, Rusya'ya geçen yıl yapılan ihracatta önceki yıla oranla miktarda yüzde 77, değerde de yüzde 48 oranında artış yaşandı.

Rize'den 2020 yılında Rusya ve Gürcistan'ın yanı sıra Polonya, Fransa, Hollanda, Beyaz Rusya ve Kazakistan'a da Karadeniz somonu ihracatı gerçekleştirildi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Karadeniz Somonunun son yıllarda Bölgenin önemli ihraç ürünleri arasında yer aldığını, son 5 yılda çok önemli çıkış yaparak, ihracatını %100 lere yakın düzeyde artırma başarısı gösterdiğini belirtti. DKİB Başkanı KALYONCU; tamamen Bölge içinde üretilerek Bölge gayrı safi hasılasına önemli katkı yapan su ürünleri sektöründe ihracatçılarımızın dünyanın en modern işleme tesislerini kurarak Bölge insanına önemli istihdam sağladığı belirtti. KALYONCU; Rize ilimizden gerçekleştirilen Karadeniz Somonu ihracatının bir tek firmamız olan ve Rize ili Fındıklı ilçesinde çok büyük yatırımlar yapan Kuzuoğlu Gruba ait LAZSOM SU ÜRÜNLERİ GIDA ÜRETİM PAZARLAMA SANAYİ VE TİC.LTD. ŞTİ. firması tarafından gerçekleştirildiğini, bu firmamızın dünyanın en modern tesisini kendi ilçesine kurarak 500 e yakın yöre insanına istihdam sağladığını, Ülkemizden Rusya Federasyonu'na balık ihracatı gerçekleştiren en büyük firma olması, Rize ilinin en çok ihracat gerçekleştiren 2 inci firması ve Ülkemizin de en büyük ilk 1.000 ihracatçısından biri olmasına rağmen yerel idarelerle karşılaştığı sorunların maalesef firmamızın daha fazla ihracat yapmasını engellediğini ifade etti.

KALYONCU; “Karadeniz Somonu ihracatı konusunda yurtdışından yoğun talep alınmasına rağmen maalesef yerel idarelerin siyasi davranarak firmaların tesislerini kapatma ile dahi tehdit

etmeleri bu Ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. Bu kabil uygulamalar maalesef ihracatçının şevkini kırmaktadır. Bundan dolayı tüm kesimleri ve özellikle Belediye gibi yerel idareleri göreve davet ediyor, Hükümetimizin, Bakanlıklarımızın ihracatçılarımıza verdikleri destek gibi ilçelerinde faaliyet gösteren ihracatçımıza destek olmalarını istirham ediyoruz” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber