10 OCAK GÜNÜ ANISINA CHP GAZETECİLERLE KAHVALTILI TOPLANTI YAPTI

CHP İL BAŞKANI SALTUK DENİZ’’ Daima Gazetecilerin yanında olacağız’’

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla yapılan kahvaltılı toplantıda gazetecilere yaptığı açıklamada “10 Ocak gazeteciler gününü daha önce açıklamıştık, bir kez daha burdan söyleyelim. 4 Ocak 1961 yılında çıkartılan 212 sayılı yasayla basın çalışanları patronlarıyla ilişkilerini düzenleyen ve basında çalışan gazeteci arkadaşlarımızın haklarını koruyan bir yasa çıkıyor. 10 Ocak 1961 de gündeme geliyor ve resmi gazetede yayımlanıyor. O zaman 9 patron olayı var. İstanbul medyasındaki 9 medya patronu, gazete sahipleri bir araya geliyor, çıkartılan bu yasayı protesto ediyorlar. Diyorlar ki gazeteci arkadaşlarımızın sosyal haklarını biz veremeyiz. Bu amaçla 3 gün süreyle İstanbul’ da gazete çıkartmama kararı alıyorlar. Fakat o dönemdeki gazeteci arkadaşlarımız geliyorlar Türkiye’ de ve Dünyada bir basın gazetesi çıkartıyorlar. Diyorlar ki vatandaşın bilgi edinme hakkını sağlamak zorundayız. Hiç kimse bizim vatandaşı bilgilendirme hakkımızı engelleyemez. Bu amaçla bir dayanışma içerisinde gazeteci arkadaşlarımızın dayanışmaları içerisinde bir basın gazetesi çıkartıyorlar. Daha sonra bu sosyal haklar yeniden veriliyor. Ve 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler bayramı olarak kutlanıyor. Bunu bir bayram olarak kutluyorlar. Çünkü bir mücadelenin, gazeteci mesleğini hayata geçirmenin, halkı aydınlatmak, bilinçlendirmek, bunu yaparken de hiç kimseye boyun eğmemek amacıyla gazetecilerimizin o dönemdeki gazetecilerin yapmış olduğu mücadelenin sonunda bunlar hayata geçiyor. Bu aslında Türkiye gazetecilik tarihinin en önemli günlerinden bir tanesidir bence. Çünkü gazetecilik bizim bildiğimiz, bizim anladığımız, bizim gördüğümüz vatandaşların sesini, sıkıntısını duyurmak, sorunlarını dile getirmek, insanları o konuda bilgilendirmektir. Gazetecilerimizin görüşleri olabilir ama konuyu somut olarak aktarmak zorundasınız. Vatandaşın hakkını koruyabilecek tek şey, vatandaşın sorununu dile getirebilecek tek kurum basındır, gazetecilerdir. Bizler onları söyleriz. Ama bizlerin söylemiş olduğu sözler basında, medyada, şimdi sosyal medya dediğimiz internet ortamında yer almadığı sürece, sözlerimiz sizlere ulaşmaya devam eder. Ne kadar özgür kalırsanız, ne kadar kaleminizi özgür

kullanırsanız toplumda da gazetecilik mesleğinin o kadar saygınlığı olur. Rize’yi bu konuda şanlı bir yer olarak görüyorum. Arkadaşlarımız sağ olsunlar yapabildikleri ölçüde, bulundukları koşulları zorlayarak her türlü muhalif sesi vatandaşlara dile getirmeye çalışıyorsunuz. Bizlerin de amacı bu tür şeylere katkı sunmaktır. Korkmamak gerekiyor. Çekinmemek gerekiyor. Var olan her türlü sorunu dile getirmek gerekiyor. Çünkü bunu yaptığınız süreçte hem ekonomik yönden alacaklarınızı almış olursunuz. Hem sosyal anlamda yasal olarak haklarını almış olursunuz diye düşünüyorum. Bu amaçla yapılacak her türlü çalışmalara destek vereceğimizi açıklamıştık.

Yerel basın Çalıştayı yapalım

Hatta bir sözümüzde olmuştu. Rize’ de bir yerel basın Çalıştayı düzenleyecektik. Bunları sizler düzenleyecektiniz. Aranızda bir komisyon kurun biz bunla ilgili her türlü maddi manevi katkıyı sunacağımızı daha önce söylemiştik. Biz aynı konuyu dile getiriyoruz. Bu her hangi bir partinin çağrısı her hangi bir partinin desteklemesi ile yapılacak olan bir şey değil. Biz sadece sizin böyle bir çalışmanız olursa bu konuda her türlü desteği vereceğimizi buradan bir kez daha dile getiriyoruz. Rize’ de çok sayıda gazeteci arkadaşımız var. İnanıyorum ki çoğunuzun sosyal hakları, sosyal güvenlik hakları vesaire bir sürü haklarda sıkıntı çekiliyordur. Bir sürü haklarınız yeniyordur. Bunları daha çok dile getirmemiz anlamında bu tür çalışmayı da destekliyoruz” dedi.

Başkan Deniz, “Parti çalışmalarımızı biliyorsunuz son günlerde zamlara hayır bezduk darlanduk başlığı altında sürekli basın açıklaması yapıyoruz. Bu günde birazdan Güneysu’ ya çıkacağız. En son Kalkandere ilçemize çıkacağız. Cumartesi günü Kalkandere ilçemizde de basın açıklaması yapacağız. Ayrıca Cuma günü de EYT lilerin sorununu dile getirmek açısından 15 Temmuz demokrasi ve Cumhuriyet meydanında saat 1 dede bir basın açıklamamız olacak. Bundan sonraki süreçte artık vatandaşlarımızın sorunlarını dile getirmek anlamında bu tür etkinliklerimizi artırarak sürdüreceğiz. Artık sesimizi çıkarmanın zamanıdır diye düşünüyorum” dedi.

Kahvaltıda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran İl Başkanı Deniz’ ’Rize Belediyesinin kapısına TC ekleyelim diye istekte bulunduk halen kabul edilmedi,2019 yılından bu yana ÇaykurRizespora gidip yönetimle tanışmak ve sorunlarını dinlemek için randevu istedik bu isteğimize bugüne kadar cevap verilmedi’’ dedi.

İSMET KÖSOĞLU

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber