-BU VADİDE TAŞ OCAĞI OLAMAZ

-DOĞAL HAYATIN YOK OLACAĞI GEREKÇESİYLE İKİZDEREDE AÇILMAK İSTENEN TAŞ OCAĞINA KARŞI OLAN İKİZDERELİLER HAYIR ÇAĞRISINDA BİRLEŞTİ

İSMET KÖSOĞLU

İKİZDERE-Doğal hayatın yok olacağı ve doğal bitki örtüsünün heba olacağı iddiasıyla İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından yapılan açıklama aynen şöyle ’Değerli Akrabalarım, Komşularım, Hemşerilerim, Dostlarım, Yaklaşık bir yıl önce Rize ilimiz, İkizdere İlçemiz Gürdere ile Cevizlik köyleri arasında İşkence Dere vadisinde Rize Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen ÇED gerekli değildir raporu ile SR inşaatın başvurusu ile taş ocağı ruhsatı alınmıştı.

Bu bilgiyi alır almaz Rize İdare Mahkemesinde dava açmıştık. Dava 24.09.2020 tarihinde bizim lehimize sonuçlandı.

Bu arada İyidere’de liman inşaatı ihalesi sonuçlandı ve limanın dolgusu için gerekli taşlar için Ocak arayışına gidildiğini işittik, takip ediyorduk.

21.08. 2020 de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Bir önce ki taş ocağı başvurusunda olduğu gibi aynı bölgenin hemen alt kısmı için ÇED gerekli değil raporu ile ruhsat alındığını öğrendik.

Bu durumda, Turizm destinasyon alanı olarak seçilmiş İkizdere vadisini üst tarafı turizm bölgesi alt tarafı ise Taş ocakları bölgesi olarak kullanılacağını net bir biçimde söyleyebiliriz.

Fakat şu anda ki durum Şimşirli köyü, Cevizli köyü ve Gürdere köyünden yılda 31.448.000 ton/yıl patlatarak taş çıkarılacak. Bölge taş ocağı destinasyon haline gelecek.

İDEF İkizdere Dernekler Yönetimi olarak;

Bu sorun bütün İkizderelilerin sorunudur ilkesi ile İkizdere’deki bütün STK ( sivil toplum kuruluşları, köy dernek ve vakıfları)’ları ile ortak bir metin etrafında toplanmaya, yöre insanımıza/tabiat güzelliklerine/yaban

hayvanlarına/tarımına/hayvancılığına/arıcılığına ve köylerimize sahip çıkmayı kararlaştırdık.

İkizdere taş ocaklarına kurban edilmemeli.

İkizdere’ye hiç bir katkısı olmayan ve köylerimizin / köylülerimizin zarar göreceği Taş Ocaklarının yaptırılmaması için sizlerin katkı ve desteklerinize ihtiyacımız var. Lütfen atılan mesajlarımıza, paylaşımlarımıza kayıtsız kalmayıp olabildiğince akraba ve hemşerilerimize iletimini sağlayalım.

Sevdiğimiz, her sene gittiğimiz övündüğümüz köylerimizi sahipsiz bırakmayalım.

İDEF İkizdere Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber