CHP’Lİ TIĞLI, ULAŞILAMAYAN YOLLARA ULAŞIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı, Yağlıdere’yi Alucra’ya Bağlayan Kurtbeli yolu ve 27 kilometrelik Alucra – Çamoluk yolunu bir kez daha gündeme getirdi.
 
Şubat ayında Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Cahit Turhan’a sorular yönelten Tığlı’ya cevap ancak Nisan ayında yeni Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından verilmişti. Bakan Karaismailoğlu, “2009 yılında Karayolları ağına alınan Kurtbeli Yolu ve tünellerinin proje çalışmalarının devam ettiğini” ifade ederken, Necati Tığlı neden gecikiliyor? Ne zaman inşaata başlayacaksınız? Diye sordu.
 
Geçtiğimiz ay Alucra Çamoluk İlçelerini ziyaret ederek bölgenin mağduriyetine ilişkin tartışılan birçok sorunu yerinde inceleme fırsatı bulan CHP’li Tığlı, yaptığı görüşmeler çerçevesinde konuyu takip etmeye devam edeceğini söylemişti.
 
KURTBELİ YOLUNUN SON AFETTE BİR KISMI TAHRİBATA UĞRADI
 
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Tığlı, Meclise sunduğu soru önergesinde var olan haliyle Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilen yolun ve yol güzergahında yer alacak tünellerin henüz projesinin bile ortaya konulmadığını üstelik son sel taşkınında bir kısmının ağır şekilde tahribata uğradığını söyledi.
 
Yapımına 2005 yılında başlanan, 2008 yılına gelindiğinde stabilize yol olarak tamamlanarak altyapısının hazır hale getirildiği ifade edilen 70 kilometrelik Yağlıdere-Alucra (Kurtbeli) yolu Kelkit Vadisi'ndeki il ve ilçelerimizi Karadeniz Sahiline bağlayacak ulaşım sorununa çözüm olacak bir projedir. Karayolları yol ağına ancak 31.12.2009 tarihinde alınabilen Kurtbeli Yolu, ulaşım açısından sağlayacağı fayda dışında, Kelkit Vadisi'nin ekonomik kalkınması için de hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden CHP’li Tığlı, “Kurtbeli yolunun açılması Anadolu’ya transit geçiş olarak en iyi alternatif, en ekonomik güzergâh olacağı öngörülmektedir. Giresun İl Özel İdaresi hizmet ağı kapsamında genişletildiği haliyle karayollarına ağına devredilen Kurtbeli Yolu’nun Yağlıdere Merkezi ile Sınır Köyü arasındaki kısmı dere boyunca uzandığı için yaşanan son sel afeti neticesinde büyük tahribata uğramıştır” diye sözlerine devam ederken Yağlıdere - Alucra İl Yolu’na (Kurtbeli Yolu) ilişkin olarak Bakan Adil Karaismailoğlu’na yönelttiği sorular şu şekilde:
 

Proje çalışmalarında gelinen aşama nedir? Gecikmeye sebep olan unsurlar nelerdir?

Kurtbeli Yolu ve tünellerinin inşaat ihalesini ne zaman yapmayı planlamaktasınız? İnşaatın daha hızlı gerçekleşmesi için yolun tümünün ve tünellerinin bir bütün olarak ihale edilmesi düşünülmekte midir?

Ağustos ayında yaşadığımız sel afeti sonucu yol güzergahında meydana gelen hasar tespiti yapılmış mıdır? Kurtbeli Yolu güzergahı boyunca ne kadar afet zararı meydana gelmiştir?

 
 
ÇAMOLUK İLÇESİNDEN GİRESUN’A GİTMEK İLE ANKARA’YA GİTMEK AYNI SÜRE
 
Çamoluk’ta vatandaşlarımızın Gümüşhane’ye mi, Erzincan’a mı bağlanalım tartışmasını yapıldığını hatırlatan Necati Tığlı, “bunun üzücü olduğunu söyledi. Alucra – Çamoluk yolunda yolda rutin, kesintisiz bakım ve onarım çalışması yapıldığını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na “AKP’nin yüzde doksana yakın oy aldığı bu ilçelerimizde vatandaşlar iktidara sesini nasıl duyursun, bu ilçelerimizin sahipsizliğini görmek için Alucra’dan Çamoluk’a giderken ayıp olmasın diye yolla bir tabela konulmuş üste Gölova yazıyor altta Çamoluk bu detay dahi bu ilçelerimizin önemsenmediğini gösteriyor” dedi.
 
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı Alucra - Çamoluk yoluna ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı tarafından yanıtlanması için meclise sunduğu önergede şu hususları gündeme taşıdı:
 
Çamoluk ve Alucra İlçelerimiz Giresun ilinin en uzak ilçeleri olup Çamoluk’tan Giresun’a yaklaşık 180 km, yine Alucra’dan Giresun’a yaklaşık 140 km olan yol için uygun iklim koşullarında 3-4 saatlik, kış aylarında ulaşım mevcutsa 6-7 saatlik bir karayolu seyahati gerekmektedir. Çamoluk ve Alucra İlçelerimizde yaşayan vatandaşlarımız Giresun İl Merkezinde resmî kurumlarda yürütmeleri gereken işlemler dışında daha kolay ulaşabildikleri iki saatlik mesafede yer alan Gümüşhane’nin Şiran İlçesini ya da bir sat yirmi dakikalık mesafede yer alan Erzincan’ın Gölova İlçesini kullanmaktadırlar. Kış koşullarında bağlı oldukları Giresun İline 6,7 saatte ulaşan Alucra ve Çamoluklu vatandaşlarımız aynı sürede karayoluyla Anakaraya da ulaşabilmektedirler.
 
(Alucra-Şiran) ayrımı – Çamoluk Ayrımı (Gölova Şiran) Ayrımı İl Yolu 27 kilometre uzunluğunda olup keskin virajlı, dik rampalı, uçurumlar olan dar bir yol olduğu için iki ilçemizin birbiri ile irtibatı da yok denecek düzeyde gerçekleşmektedir.
 
İktidarın en çok övünüp, iftihar ettiği ulaşım yatırımları karşısında, bu yolun ulaşım imkânlarının ilkel bir düzeyde kalması, AKP’nin yüzde doksana yakın oy aldığı iki ilçemizde yaşayan yurttaşlarımızın devlete sesini duyuramaması, büyük bir çelişkiyi ifade etmektedir.
 
Bu hususta ve konuyu gündeminize sunduğumuz 7/26192 esas sayılı soru önergemize nisan ayında verdiğiniz yanıt kapsamında:
 

Alucra – Çamoluk yolunun standardının artırılması ve trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla 2018 yılında hazırlandığını ifade ettiğiniz proje kapsamında hangi bakım onarım çalışmaları yapılmıştır?

2019 ve 2020 yıllarında bu kapsamda kullanılan ödenek miktarı nedir?

2020 yılında sathi kaplama programına alınan yolda bu doğrultuda kaç km kaplama yenilenmiştir?

Herhangi bir ek maliyet, kamulaştırma bütçesi gerektirmeyen, bakım onarım ve standardının yükseltilmesi yada genişletilerek dahi daha konforlu bir ulaşım imkanı sağlanabilecek bu yol için iki ilçemizde yaşayan vatandaşımız yüzde doksana yakın oy verdiği iktidara sesini başka ne şekilde duyurabilir?

HABER: GÖNÜL AYDIN

GİRESUN ORDU TEMSİLCİSİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber