Fındıktan elde edilen gelir 10 kat artabilir

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, Türkiye'nin en çok fındık üreten ili olarak, bu ürünün daha katma değerli satılması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Fındığı eğer çikolataya katarak veya ezme olarak satarsanız elde edilen gelir çok daha fazla oluyor. Şu anda 1,5-2 milyar dolar ihracatı bulunan fındıktan bu yolla 10 milyar dolardan fazla, belki 20 milyar doları bulan gelir elde edebiliriz." dedi.

Şahin, halihazırda Ordu'da bir tane çikolata fabrikası olduğunu ve bu fabrikanın da yurt dışına ciddi ihracatı bulunduğunu ifade ederek, şu anda 3 şirketin, kendilerinden çikolata fabrikası kurmak için yer istediğini, bu şirketler için yer bulma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

dünya fındık üretiminin yüzde 70'lik bölümünü elinde bulunduran ve en büyük ihracatçı konumunda olan Türkiye'nin, yıllık ortalama 1,5-2 milyar dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Fındıkta yüz binlerce, hatta milyonlarca vatandaşın ekmek yediğini ifade eden Şahin, her yıl yüz milyonlarca kilogram fındığın üretimden son tüketiciye ulaşana kadar vatandaşlara geçim kaynağı olduğunu belirtti.

Dünya fındık üretimi ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye'nin, bu ürünün ihracatından elde ettiği gelirin yetersiz olduğunu savunan Şahin, bu konuda çeşitli çalışmaların başladığını ancak yetersiz kaldığını söyledi.

İlgili ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları, ihracatçı şirketler ve şu anda faaliyette olmayan Fındık Tanıtım Grubu'nun daha önce fındığı yurt dışına satmak için yaptığı çalışmalara değinen Şahin, "Ancak bunlar bugüne kadar istenilen etkiyi yapmadı." dedi.

"Çikolatayla fındığın aşkı Türkiye'nin gelirini ciddi artıracak"

Servet Şahin, Türkiye'nin en çok fındık üreten ili olarak, bu ürünün daha katma değerli satılması, başta üreticiler olmak üzere Ordu'nun, Karadeniz'in ve Türkiye'nin daha fazla gelir elde edebilmesi amacıyla çeşitli etkinlikler ve projeler hayata geçirdiklerini anlattı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber