İYİ PARTİ İL GENÇLİK KOLLARINDAN DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Sağlıklı kent; yaşanabilir, çağdaş, kentsel ve çevresel, planlama, çevre, konut, ulaşım, eğitim, hava kirliliği, güvenlik ve benzeri konularda duyarlı olmak, alınacak kararlarda kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarının dikkate alınması, nokta atışları ile bütüncül plan kararlarına aykırı planlama kararları alarak ‘rant’ yaratılmaması vs anlamına geliyor.

Peki, bunlar yapılabiliyor mu?

Üzülerek belirtmek isterim ki, şehir planlamasında 16 yıldır bir arpa boyu yol gidilmemiştir. 

Bir ülkede yerinde yönetim ilkesi yok sayılırsa ve hem KHK’ler ile hem de Bakanlar Kurulu kararları ile yerel yönetimlerin dışında Ankara’da masa başında bir kent bütüncül planlamaya ve kamu yararına aykırı plan kararlarını res’en alıyorsa o kentin sağlıklı kent olmasını beklemek hayal olur.

Trabzon’a 4 yılda 1 milyondan fazla asfaltın serildiğiyle övünen reklam yapan bir yönetim var. Bu asfaltın maliyeti ne ? Nereye döküldü bu kadar asfalt ? Asfaltın ham maddesi olan zift neyden yapılır ? Zifti nereden ithal ediyor ve ne kadara alıyoruz ? Tüm bu soruların cevabını kamuoyunun takdirine bırakıyorum. 

Bir de ayağı yere tam basmayan projeler var. Bu projelerin adına da altmış bir ‘çılgın proje’ deniyor. Nerede bu projeler ?

Sorulacak çok soru var. Ancak cevap alacak kimse yok..

Kaldı ki turizmin lokomotifi olan bir kentin temel sorunları dört dörtlük çözülememişken bu tür projeleri dillendirmek sadece ve sadece gündemde kalmak anlamı taşır, ya da bir yerlere mesaj gönderme anlamı taşır.

Günümüzde, içinde yer aldığımız şehirlerin daha yaşanabilir kılınabilmesi tüm dünya şehirlerinin ortak hedefidir. Bunun için, doğanın sunduğu kaynakları gelecek kuşaklara kalacak şekilde akılcı kullanmak; tarihi ve kültürel çevre değerlerini koruyarak kullanma bilincini geliştirmek; araştırma ve uygulama alanlarında üretilen bilgiyi kamu yararı gözeterek toplumsal yaşama aktarmak; yerel değerleri küresel ölçekte rekabet edebilir düzeye yükseltebilmek, eşitlikçi, yenilikçi yaklaşımlarla yaşamı ve mekânı düzenleyebilmek yönünde şehirlerin geleceğini yönlendirmek gerektiği kavranmalıdır.

Unutmayalım ! Kirlenen çevre değil, geleceğimizdir.

Birçok kentsel problemin altında yaşadığımız kentimizde, düzenli bir çevrede yaşamak dileği ile Dünya Şehircilik Günü kutlu olsun..

AHMET ENES ANGIN

İYİ PARTİ GENÇLİK KOLLARI İL SEKRETERİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber