banner240
banner237
banner238

Mücadelenin sembolü tabyalar bakımsızlıktan dökülüyor!

Erzurum Palandöken’de bulunan ve kent halkı tarafından önemli bir konuma sahip olan Nene Hatun Milli Parkı’ndaki tabyalar bakımsızlıktan hem dökülüyor, hem de çürüyor. Tarihi alanı ziyaret eden vatandaşlar ecdat yadigarı olarak isimlendirdikleri alanın acilen restorasyon çalışmalarıyla onarılması gerektiğini söylerken, gelen yerli ve yabancı turistler de gerekli çalışmaların yapılmasını talep etti. 

Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde tabyalara girişte ziyaretçilerden ücret alınmasına tepki gösterilirken, kentin ileri gelenleri tarafından, ‘‘Nene Hatun’un torunları olarak bizleri üzmüştür. Buralar antik tiyatro ve benzeri yerler değildir. Bu Tabyalar, bir milletin var olma mücadelesinin yiğitçe sergilendiği anlamlı mekânlardır.’ denilmişti.

NENE HATUN MİLLİ PARKI TARİHİ
Nene Hatun Millî Parkı, Erzurum merkezinde yer alır. Tarihimize 93 Harbi olarak geçen 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşında şehrin korunmasında etkin rol üstlenen Mecidiye ve Aziziye tabyaları, Rusların kente daha fazla ilerlemesini engellemiştir. Erzurum’u ele geçirmek isteyen Ruslar Ermenilerin de yardımıyla Aziziye Tabyalarına saldırıp, nöbetçileri şehit ederler. Bu haber üzerine Erzurum halkı o zaman henüz 20 yaşında olan Nene Hatun’un önderliğinde kadın-erkek ellerine ne geçirdiyseler Aziziye Tabyasına koşarak büyük bir mücadele sonucunda tabyaları geri alırlar.

Aziziye Tabyasında gösterdiği kahramanlıkla adını tarihe yazdıran Kahraman Türk Kadını Nene Hatun bir cesaret sembolü olarak tanınmış ve anılmıştır. Ömrünün son demlerini "Üçüncü Ordu'nun Annesi" olarak geçiren ve 1955 yılında "Yılın Annesi" seçildikten sonra 22 Mayıs 1955 günü E

Haber: Devrim Aktürk

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber