banner240
banner237
banner238

ÖRS ÇOCUKLARIN, AİLELERİN SORUNLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ.

İYİ Parti Grubu adına TBMM’de konuşan ÖRS konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Özel gereksinimleri olan çocuklara bakım verenlerin yüzde 93,4'ü birinci dereceden yakınlarıdır yani anneleridir, babalarıdır, kardeşleridir, ailenin içindendir. Bu çocukların ailelerinin karşılaştığı birçok problem var, bu problemler bizlere geldiği gibi zaman zaman siz değerli milletvekillerimize de gelmektedir. Bu problemlerin başında, bu aileler, çocuklarının bakımında yardım alacakları kimsenin olmadığını söylemektedirler yani çocuklarının bakımıyla yalnızca kendilerinin uğraşmak zorunda kaldığını, tek başına olduklarını ifade etmektedirler. Çocuğun geleceğiyle ilgili kaygılar, aile içinde uyumsuzluk, engelin yaşam kısıtlayıcılığı, çocuğun sağlık sorunlarının tedavisinde karşılaşılan sorunlar ve bakımının oluşturduğu ek ilave masraflar özel gereksinimleri olan çocuğu bulunan aileler için önemli bir problem hâline gelmektedir, sorun hâline gelmektedir.” 

Örs, konuşmasında, Devletin Engellilerin sosyal yaşama katılması için gerekli adımları atması gerektiğini belirterek, engelli ailelerin eğitilmesi, engellilerin sosyal hayata katılım ve fırsat eşitliğinin sağlanması doğrultusunda sivil toplum, kamu sektörü ve üniversiteler arasında iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu hususta gerekli adımları bir an önce atmasını ve bu ailelerin taleplerinin yerine getirilmesini istedi. 


Konuşmasında; Dünya Engellilik Raporuna göre dünyada ve Türkiye'de engelli insanlarımızın sayısının gün geçtikçe arttığını söyleyen Örs sözlerini şöyle sürdürdü: “Annemiz, babamız, komşumuz, arkadaşımız, kardeşimiz engelli olabilir. Birlikte iç içe yaşıyoruz ama ne yazık ki engelliler sayıları kadar görünür değildirler. Sokakta, okulda, iş yerlerinde, parklarda onlara çok rastlayamıyoruz çünkü toplum olarak onlara yeterli ölçüde erişilebilir ortamları sağlayamıyoruz. Engellilere verilen haklar sosyal devlet anlayışında eşit yaşama hakkı kapsamında yapılması gereken düzenlemelerdir. Unutmayalım ki engelli vatandaşlarımıza verilecek haklar bir lütuf değil, sosyal devlet anlayışıyla eşit yaşama hakkı kapsamında yapılması gerekenlerdir.”


İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, konuşmasının son bölümünde; İYİ Parti’nin toplumun her kesiminin sorunlarını dile getiren parti olduğunu vurgulayarak “Biz İYİ PARTİ olarak toplumun her kesiminin sorunlarını her zeminde dile getiriyoruz, Milletvekilleri olarak bizler Türkiye Büyük Millet Meclisinde bu sorunları dile getiriyoruz. Sayın Genel Başkanımız da grup toplantılarımızda ‘Milletin Kürsü’sünde farklı kesimlerin temsilcilerine söz veriyor. Keşke TRT yayınları kesmese de bizi idare edenler, milletin sesine, milletin kürsüsündeki milletin sesine kulak verse. Son grup toplantımızda lise döneminde geçirdiği kaza sonucunda engellilikle tanışan bir kardeşimiz konuktu, kendisinin ve tüm engellilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Ben de kendisini çok dikkatli dinledim. Bu kardeşimiz dedi ki: "2021 e-KPSS sonrasında yaklaşık 200 bin engelli birey atama bekliyor." Bu kardeşimiz dedi ki: "Yerel yönetimlerin yetki alanına giren otopark, büfe, dükkân ve pazar tezgâhı gibi yerlerde kiralama yoluyla işsiz engelli bireylerin yararlanması sağlansın." Yine bu kardeşimiz grup toplantımızda dedi ki: "Otobüslerdeki asansörler ile üst geçitlerdeki asansörlerin sık sık arızalanması bizler için ulaşımı içinden çıkılmaz bir hâle getirmiştir." Ayrıca dedi ki: "Engellilerin medikal malzeme, protez, cihaz ve benzeri ihtiyaçları bir sosyal devlet olma gereği ve pozitif ayrımcılığın getirisi olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak karşılansın ve özellikle maddi sıkıntılar içinde olan engelli bireyler bu konuda mağdur edilmesin." Ben de grup toplantımızda sorunlarını dile getiren ama TRT'de yayınlanmayan, kardeşimizin bu sözlerini yüce Meclisimize arz ediyorum.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber