banner240
banner237
banner238

Trabzon’da Alacak Sigortası ve Kefalet Sigortası sistemi tanıtıldı

Euler Hermes Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ömer Gürcan Köseoğlu tarafından alacak sigortası ve kefalet sigortası konularında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası meclis üyelerine sunum yapıldı.  Firma olarak Trabzon'da 2018 yılında yaklaşık 100 alıcı şirket üzerinde taşınan toplam teminatlarının yaklaşık 30 milyon TL’ye ulaştığını söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu çok çeşitli ülkelere ihracat yapan Trabzon'da iş dünyasının alacak sigortası ve kefalet sigortası konularında bilgi sahibi olmaları ve yararlanmalarının önemli olduğunu vurguladı. Hacısalihoğlu,'' Uluslararası ticaret başta olmak üzere üye şirketlerimizin yapacağı ticarette riskleri kontrol altına almalarında geçmişe göre günümüzde büyük bir aşama kaydedildi. Buda bilgilenme ile oldu.''

TTSO'da yaptığı sunumda Ömer Gürcan Köseoğlu, Alacak Sigortası’nın alıcının iflası, ödeme aczine düşmesi, faturanın vadesinde ödenmemesi hallerinde, açık hesap, mal mukabili ve vesaik mukabili satışlara teminat sağlayan bir risk yönetim sistemi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Peşin satışlar, kamuya satışlar, grup içi satışlar, banka garantili satışlar ve şahsa satışları sigortalıyoruz. Yurt içi alacak sigortası ve ihracat alacak sigortası olarak iki çeşit uygulamamız var. Savaş, çarpışma, ihtilal, askeri ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati askeri hareketler, nükleer riskler, alıcı ve satıcı arasındaki ticari ihtilaf hallerini teminat dışında bırakıyoruz. Alacak sigortası için uygun firma profili konusunda da bilgi vermek gerekirse; alıcı çeşitliliği, ciro büyüklüğü ve sektörel tecrübe önemli kriterler.”

“ABD’DE TEMİNAT MEKTUPLARININ TAMAMI SİGORTA ŞİRKETLERİNCE KARŞILANIYOR”

Kefalet sigortası hakkında da bilgi veren Köseoğlu, “Uluslararası terminolojide Bonding olarak bilinen sigortacılık ürünüdür. Hazine Müsteşarlığı tarafından 2014 yılı başında Kefalet Sigortası Genel Şartları yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bankacılık sisteminin sağladığı teminat mektuplarına ve harici garantilere muadil özelliktedir. Bonding sağlayan kuruluş yani sigorta Şirketi, borçlunun sözleşmeden veya kanundan doğan yükümlülüğünü yerine getirmemesi riskine karşı alacaklıya teminat sağlamaktadır. ABD, Çin ve Avrupa'da hâlihazırda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. ABD pazarındaki teminat mektubu ihtiyacının tamamı, Avrupa'da ise bu ihtiyacın yüzde 40’ı doğrudan sigorta şirketlerince karşılanmaktadır. Bunların büyük bir çoğunluğu da inşaat, imalat, yapım-onarım ile ilgili alanlarda kullanılan teminatlardan oluşmaktadır. Kefalet Sigortası ürünlerini de Performans Teminatı, Avans Ödeme, İmalat, Bakım, Onarım Teminatı, İhaleye Katılım Teminatı olarak sıralayabiliriz” diye konuştu.

TRABZON’DA 100 ALICI ŞİRKETE 30 MİLYON TEMİNAT

Trabzon’un Türkiye’nin ihracatta 19’uncu büyük kenti olduğunu vurgulayan Köseoğlu, “Çok çeşitli ülkelere ihracat yapılıyor. Firma olarak 2018 yılında Trabzon’daki yaklaşık 100 alıcı şirket üzerinde taşınan toplam teminatımız yaklaşık 30 milyon TL’dir. Gıda, tekstil ve inşaat sektörleri bu teminatın yüzde 50’den fazlasını oluşturmaktadır. Firmamız dünya çapında ise 890 milyar Euro yıllık teminat sağlıyor” dedi.

Sunumun ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ve Meclis Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Nalbant, Köseoğlu’na günün anısına plaket takdim etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber