YAŞANAN ACILARA VE BİLİMSEL  İTİRAZLARA RAĞMEN BU İNAT NEDENDİR?

Bunun üzerine konunun uzmanları, Değirmendere’nin bir taşkın alanı olduğunu, daha önce çeşitli afetlere maruz kaldığını bilimsel verilerle ortaya koydu ve bu yatırımın başka bir alanda planlanması gerektiğini dile getirdi.

Terminalin dere yatağında yapılması kararı alındıktan sonra Rize, Trabzon, Artvin, Kastamonu, Sinop ve Bartın illerimizde can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan ağır afetler yaşandı.

1990’da hepimizin hafızalarında acı izler bırakan o büyük sel felaketi nerede yaşandı?

Bu acı gerçeklere rağmen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Murat Zorluoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında, terminal binasının söz konusu alanda yapılacağını tekrarladı ve gördüğünüz üzere yıkımlara başlandı.

Sevgili Trabzonlular;

Bilim insanlarının iklim değişikliğiyle ilgili yaptığı uyarılar, maalesef gerçekleşmeye ve acı sonuçlar vermeye başladı. İklim değişikliğinin Karadeniz Bölgesi’ni daha ağır şekilde etkileyeceği, yağışların artacağı, bu durumun da sel ve heyelan riskini artıracağı ifade edildi. Nitekim bu yıl içinde Karadeniz Bölgesinde yaşanan afetler bunu net olarak ortaya koydu.

Trabzon’da bu manada riskli bölgelerin başında Değirmendere vadisi gelmektedir. Bilim insanlarının yaptığı onca uyarıya rağmen Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bu alanda terminal binası yapmakta ısrarcı olmasını anlamak mümkün değildir.

ZORLUOĞLU’NUN KARARI, CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİYLE DE ÇELİŞİYOR

Yaşanan sel ve heyelan afetleri sonrası Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘dere yataklarında yapılaşmaya izin verilmeyeceği’ yönünde birçok açıklaması oldu. Sayın Belediye Başkanının bu tutumu, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarıyla da çelişmektedir.

Belediye Başkanının dere yatağında terminal yapımını savunduğu toplantıda ileri sürdüğü gerekçelerin ise bilimsel açıdan kıymeti harbiyesi yoktur. Geçmişte yapılan yanlışlar üzerinden gidilerek bugün yapılan yanlışın savunulmasının akıl ve mantıkla izahı mümkün değildir.

TRABZON KAMUOYU BİLİME AYKIRI BU KARARA İZİN VERMEYECEKTİR

Trabzon’da bütün meslek odalarımız tehlikeye dikkat çekiyor. “Bu yaptığınız bilime aykırıdır, yanlıştır” diyor. Hadi partileri, “Siyaset yapıyorlar” diye dikkate almıyorsunuz, bilim çevrelerine ne diyeceksiniz? Neden sizden istedikleri raporları kamuoyuyla paylaşmıyorsunuz?

Kamu yetkisini ve milletin kaynaklarını kullananlar, bir kere seçildikten sonra ‘İş bitti, artık istediğimiz gibi yönetiriz’ anlayışından kurtulmalıdır. Demokrasi bu değildir. Demokrasi, kimin yöneteceğine karar verir. Seçilen kişi ise kanun, kural ve bilimsel ilkelere göre yönetir, ortak aklı dikkate alır, almak zorundadır.

Sayın Zorluoğlu’nu hem bilimi hem de ortak aklı dikkate almaya davet ediyoruz.

BELEDİYE BAŞKANINI ZİYARET ETMEKTEN VAZGEÇTİK

Biz bu açıklamayı yapmadan önce sayın Zorluoğlu’nu ziyaret etmeyi planlıyorduk fakat kendisinin yaptığı açıklama üzerine bundan vazgeçtik. Sayın Zorluoğlu kamuoyunu algılarla yönetebileceğini sanıyorsa, yanılıyor. Trabzon kamuoyu, algılarla, popülist hareketlerle yönlendirilebilecek bir kamuoyu değildir.

KAMUOYUNU HAREKETE GEÇMEYE DAVET EDİYORUZ

Bu mesele hiçbir partinin ya da meslek odasının şahsi meselesi değildir, Trabzon halkının meselesidir. Biz Saadet Partisi olarak siyasal sorumluluğumuzun gereğini yerine getiriyoruz.

Basın açıklamasını yaptıktan sonra köşeye çekilip gelişmeleri seyretmeyeceğiz. İlk olarak siyasi partileri, ardından da meslek odalarımızı ziyaret edeceğiz. Meslek odalarımızın öncülüğünde Trabzon kamuoyu bu yanlışa dur demelidir, Saadet Partisi olarak böyle bir hareketin en ön saflarında yer alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Bilime karşı egolarına teslim olanlara, küçük kesimlerin ticari kazançlarını önceleyenlere Trabzon kamuoyunun güçlü sesini duyuracağız. Biz inanıyoruz ki, bilime inanan, şehrini seven ve geçmişte yaşananlardan ders alan bu şehrin evlatları, bu yanlışa dur diyecektir. Unutmayalım, bu şehir sadece yöneticilerin değildir, senin, benim şehrimdir, hepimizin şehridir.

ŞU GÖRDÜĞÜNÜZ BİNALAR 7-8 YIL ÖNCE YAPILDI, ŞİMDİ YIKILIYOR

Kıymetli basın mensupları,

Terminal binası için yıkımı gerçekleştirilen şu binalar yapılalı 7-8 sene olmadı. Milyonlarca liraya mal oldu, şimdi yıkılıyor. Bu nasıl bir öngörüsüzlüktür böyle? 7-8 yıl sonrasını göremeyenler, şehrin geleceğine dair karar verebilir mi? Burada yıkılan yapılar başka bir alanda yeniden yapılacak, yazık değil mi bu milletin parasına?

Bütün bunlar, plansızlığın, programsızlığın, istişare etmemenin, işin ehline verilmemesinin bedelidir. Şimdi de aynı şey terminal binası için yapılıyor, bizim itirazımız bunadır.

Buradan Sayın Zorluoğlu’na bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum; çok geç olmadan gelin bu hatadan vazgeçin!

Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim.

Cevat KURT

Saadet Partisi Trabzon İl Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber