ÜNLÜ YÖNETMENDEN KADI MUHAMMED FİLMİ İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Kanlı Postal filminin de yönetmenliği yapmış olan ve Yılmaz Güney'in eski öğrencisi olarak tanınan Diyarbakırlı ünlü yönetmen Muhammet Arslan'dan, geçmişte Mahabad Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığını yapmış olan ünlü Kürt din adamı Kadı Muhammed'in hayatını çekmek için destek çağrısında bulundu. Yılmaz Güney'le tanışıklığının çocukluk döneminden, Yol ve Sürü filmine kadar devam ettiğini belirten yönetmen Muhammet Arslan, başta Kürt yönetmenler olmak üzere bütün sinemaseverleri Kadı Muhammed filminin çekimi için bir araya gelmesini ve uluslararası bir film çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yılmaz Güney'le Tanışıklığı ve Sürü Filmin Hikayesi

Henüz on beş yaşındayken Yılmaz Güney'le tanıştığını belirten ve onunla karşılaşmasının çok duygusal olduğunu aktaran yönetmen Muhammet Arslan; ''Bizim gençlere ve halkımıza Yılmaz Güney'i anlatmamız gerekiyor. Kendileriyle tanışıklığımız şöyle oldu; Çok soğuk bir İstanbul havasında ben Yılmaz Güney'i cezaevinde görmek için yola koyuldum. Ancak beni içeri almıyorlardı. O sırada gardiyanlardan biri üstadın yanına gidip benden bahsetti. Ona, ne yaptık ettik ancak bir türlü gönderemedik, dedi. Yılmaz Güney'de bunun üzerine gardiyanla birlikte beni müdür odasına çağırdı. O sırada Güney iki kolunu koca koca açıp bana 'gel' diyordu. Karnım aç ve soğuktan üşüdüğüm bir anda ona sarıldım ve o tüm sıkıntılarım bir anda gidiverdi. Birden bana 'ağabey' dedi. O küçüğünden büyüğüne herkese ağabey derdi. Ancak soydaşlarına 'keke' derdi. Bana yemek verdi, sevgi gösterdi. Bu sebeple kendilerini kaybedince çok üzüldüm ve ağladım. Ardından beni Güney Dergisi'ne gönderdi ve biz de İstanbul'a yerleştik. O sırada Sürü filmi çekiliyordu. Üstat bana Sürü filminin çekiminde yer almamı belirtti. Ben filmin her türlü hamallığında çalıştım. Nitekim paramız ve maddiyatımız yoktu. Biz ekip olarak bu filmi çok zor koşullarda çektik. Hatta Yılmaz Güney, film için kendi evini sattı. Akabinde mahkumlarda bu duruma sessiz kalmadı ve kendi aralarında para toplayıp filmin finalini yapmamızda büyük bir rol oynadılar. Ancak her türlü koşulda filmi çoz zor bir şekilde vizyona soktuk. Sürü filmi şu anda 20 Kasım 2020 tarihinde Kıtalararası Sinema Filmleri Festivali'nde boy gösterecek. Bende hayırlısıyla kendileriyle yaşadığımız uzun soluklu serüvenden mütevellit 'Yılmaz Güney ve Ben' adlı bir kitabı yayınlamayı düşünüyorum'' diye açıkladı.

Kadı Muhammed Filmi İçin Destek Bekliyoruz

Kadı Muhammed filminin senaryo çalışmalarının devam ettiğini ve uluslararası bir filmin çekilmesi gerektiğini belirten yönetmen Muhammet Arslan; ''1945'ten sonra yaşanan olaylar dolayısıyla filmin kitlelere ulaşması gerekiyor. Efendim Yeşilçam tarzında çekemeyiz. Bu aşamada film için Holywood içerisinde iki ünlü oyuncunun yer alması gerekir. Aktivistlerin de olmasıyla birlikte tarihi film çok daha

iyi bir kitleye ulaşacak. Ben bunu belirtirken çok büyük bir destekle karşılaştık. Bu film için devlet yetkililerin de yardımcı olmalarını bekliyoruz. Kısacası kim bize destek olursa memnuniyet duyarız. Eğer bu film çekilirse Oscar adayı dahi olabiliriz. Kadı Muhammed benim dedemin tarihi olduğu gibi, tüm halkımızın dedesinin tarihi. Bu sebeple ünlü Kürt yönetmenleri de dahil, bu filme gönül vermek isteyen tüm tarih severleri bir araya toplayıp filmi çekmek istiyoruz. Gelsinler toplanalım, güzel bir Oscar'lık filmi vizyona sokalım. Tarih boyunca tüm insanlık izlesin istiyoruz. Çünkü Kadı Muhammed halkının canı için kendini feda eden bir isim. Keza Rusya'ya gidip gerekirse canlı tanıkları da bulacağız. Çünkü film 50 milyon dolarlık bir film. Keza biz filmi Türkiye'de çekmek istiyoruz. Hatta gerekirse başka yönetmenler çeksin. Biz sadece aracılık edelim. Her yönetmenin farklı bir becerisi ve tecrübesi var. Gelsinler filmi çekelim. Yani benim ünlü olmak gibi bir derdim yok. Öyle bir talebim olsa çoktan ünlü olmuş olurdum. Ben sadece bir hayali gerçekleştirmek istiyorum'' diye belirtti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber