İranlı Hattat Jafarzadeh: Türkiye’yi sanatsever buldum

Devrim AKTÜRK

İran’da yaşayan Hat Sanatçısı Mohammed Bagher Jafarzadeh, dün başlayan 17’inci Kar Film Festivali’ne konuk olarak katılarak, festivale gelen öğrencilere hat sanatıyla çizimler gerçekleştirdi. Hem festivale, hem de hat sanatına yönelik ilginin büyük olduğuna değinen Jafarzadeh, Türkiye’yi hem hünersever, hem de sanatsever bulduğunu söyledi. Yaklaşık 40 yıldır hat sanatını yaptığını ve bu sayede birçok ödüle mazhar olduğunu belirten Jafarzadeh, Erzurum’a geldiği için çok mutlu olduğunu ve İran’da yaşayan vatandaşları Türkiye’yi görmeye davet ettiğini anlattı. 

“HAT SANATI TÜRKİYE’NİN DE KÜLTÜRÜDÜR”
İran ile Türkiye’nin ortak bir şekilde kültürlerinin ve dillerinin aynı olduğuna vurgu yapan Jafarzadeh, “Buraya geldiğimden ötürü çok mutluyum. Burada güzel bir istikballe gördüm ki, hat sanatına karşı çok büyük bir ilgi var. Burada bulunan vatandaşlar aynı zamanda vatanımızı da çok seviyorlar. Bundan dolayı da ayrı bir mutluluk yaşıyorum. Bizim İran’da ince hat sanatı vardır. İran’da en yüksek ve en zor sanatlardan biridir ve buna ‘Hatların Gelini’ adı verilir. Nitekim çok güzel bir vatan burası. O yüzden çok mutluyum. Aldığım ödülleri de getirdim. O yüzden ayrı bir mutluluk yaşıyorum. İran’da Türk sanatının usta ismi ve başarıları diye belgelerimle ödüllerim vardır. Bunların her birini Türk milletine, İranlılara atfediyorum. Türkiye’yi hem hünersever, hem de sanatsever buldum. Türkiye’nin de kültürüdür hat sanatı. Buradaki vatandaşlarımız hat sanatını iyi bilsinler, öğrensinler, benimsesinler. Bu bizim atadan ve babadan yadigarımızdır. Tüm dünyaya yaymamız gerekir.”

“İRAN’DAKİ VATANDAŞLARIMIZ TÜRKİYE’YE GELSİNLER” 
“Hat sanatını yapmak için sevmek gerekir. Hat sanatı sevmek, yürek, zaman, yazmak ve becerebilmek gerekir. Çok ince bir sanattır hat sanatı. Her yazdıkça sevmemiz gerekir. Bu nedenle de İran’daki vatandaşlarımızı Türkiye’ye davet etmek istiyorum. En kalbi duygumdur ki Türkiye’ye gelsinler. Çünkü buralar büyük bir vatan, büyük bir millet, büyük bir ülkedir. Ayrıca hem çok güzeldir, hem de insanları çok iyidir. Üniversiteleri de çok güzeldir. Kar Film Festivali’ni de çok güzel buldum. Kar Film Festivali’ni düzenleyen her bir isme çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber