Kanser Tedavisi Gören Hastalara Moral Gecesi Düzenlediler

Umut ve Yaşam Derneği yönetim kurulu başkanı Dr.Nimet BAKİ konser öncesi sahnede açılış konuşması yaptı.Etkinliğe gelen katılımcılara dernek hakkında bilgiler verip derneğin 13 yıldır yapmış olduğu proje ve etkinlikleri anlattı.Müzikli terapinin psikiyatri ve nöroloji hastalarıyla yoğun bakımdaki yenidoğanlara da uygulandığını ifade ederek, rahatlatan ve tedavi eden müzik makamlarının tedavi kapsamında kullanıldığını, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de doktorların aynı yöntemlerden sıklıkla yararlandığını kanser hastalarında da uygulanmasını istediklerini belirtti. Dr.Nimet Baki :

'' Müzik, varoluşundan bu yana insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Öte yandan bir millî kültürün hem birleştirici unsuru hem de sonraki kuşaklara aktarılmasında sahip olunan en önemli araçlardan biridir. Tedavi amaçlı kullanılması ise oldukça eskilere dayanmaktadır. Bununla birlikte bu aracın yerinde ve doğru kullanılması çok büyük bir önem taşımaktadır.Derneğimizi ilk kurduğumuz yıllardan beri müziği çok önemsiyoruz.Uluslararası ünlü Tümata grubunu da daha önceki yıllarda getirtip hastalarımıza müzik ziyafetleri vermiştik.Kemoterapi alan hastalara müzikli terapiyi ülkemizde başlatılması için elimizden geleni yapacağız.

Nefes Terapisi ve yogayı da çok önemsiyoruz,ülkemizde yaygınlaşmasını istiyoruz.Belki bizler öncülük edebiliriz.'' dedi.

Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr Nimet Baki hastalarımıza moral motivasyonunu yüksekte tutmak için Müzikli terapi,psikoterapi ler,geziler düzenliyor,resim kursları açıyor,dans dersleri,tiyatro sinema gibi ,yemek organizasyonları ile sosyal ortamlar oluşturaraktan acılarını unutturmaya çalışıyoruz,diye konuştu.

Daha sonra sahneye sunumunu yapmak için Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr.Gonca Haneden Uslu çıktı.

Hastalara Müzikle Terapi Tedavilerin Olumlu Sonuçlanmasına Katkı Sağlıyor

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Uzm.Dr.Gonca Hanedan Uslu Hanım MÜZİK ve TIP Genel bir bakışla TIP alanında tedavilerde müziğin yeri nedir?Geçmişten günümüze müzik tedavilere yardımcı olarak nasıl kullanılmıştır? 30 yıldır müzikle ilgilenen uzman onkolog müziğe olan yaklaşımı ve bu alanda yapmış olduğu çalışmanın detaylarını konuştu.Kısa bir sunum gerçekleştiren Uzm.Dr.Gonca Hanedan Uslu :

'' Yapılan bütün bilimsel çalışmalarda yaşamın ilk aylarında zeka ve beyin gelişimini beslenmeden sonra olumlu etkileyen en önemli etkenin müzik olduğu orataya konulmuştur.Bebeklerinize 6. veya 7.aylardan itibaren anne karnındayken müzik dinletin. Bu onların daha sonra algıları yüksek birer birey olarak ortaya çıkmalarında etkin rol oynayacaktır.Diğer yandan tedavilerin yanıan müziği

müzikle teraiyi eklemeli miyiz sorusuna benim cevabım kesinlikle evet.Çünkü Amerikada özelikle birçok hastanede bununla ilgili bilim kürsüleri var.Ne yazıkkı bizim ülkemizde şuan yok,umarım artık bizim ülkemizde hastanelerde de müzikle terapi yaygınlaşır ve müziğin tedavideki olumlu etkileriden faydalanılır.'' diye konuştu.

Katılımcılara Müzik Ziyafeti Verdiler

KTÜ Uluslararası İlişkiler Kulübü öğrencilerinin sahne aldığı konserde katılımcılara müzik şöleni yaşattılar. Çeşitli eserlerin seslendirildiği gecede gönüllü öğrencilerin performansları büyük beğeni topladı.Söylenen karadeniz şarkılarına eşlik eden seyirciler sevilen şarkıları hep bir ağızdan söylediler.

KTU UİK başkanı Beyza Kuruş, '' Yaklaşık 6 aydır Umut ve Yaşam Derneği'nde gönüllü olarak çalışıyorum. Daha önce başkanlığını yapmış olduğum KTÜ Uluslararası İlişkiler Kulübü ve dernekle ortaklaşa etkinlikler gerçekleştirdik.Bugün de kulübüzün öğrencileri kanser hastaları için sahne aldı.Biraz da olsa kanserle mücadele eden hastalarımıza moral verebildiysek ne mutlu bize. Bu güzel dinleti için bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu güzel organizasyonun içinde bulunmamıza destek olan dernek başkanımız Dr.Nimet Baki'ye çok teşekkür ederim.'' diye konuştu.

Minikler Yöresel Halk Oyunları İle Büyüledi

Konser sonrası İsmet Paşa İlkokulu öğrencileri çeşitli yöresel halk oyunlarını sergiledi.Umut ve Yaşam Derneğinde gönüllü dans eğitmenliği yapan Gamze Karaduman eşliğinde sahneye çıkan minik folklörcüler izleyenleri büyüledi. Yöresel kıyafetler giyen çocuklar horon,zeybek ve ankara havası gösterisi sergilediler.

Programın sonunda derneğe katkıda bulunan yardımseverlere,Uzm.Dr.Gonca Hanedan Uslu ve bazı dernek gönüllülerine plaketler sunuldu.Plaketleri kanser tedavisi gören çocuklar ve yetişkinler takdim etti.Plaket töreni sonunda Umut ve Yaşam Derneği yönetim kurulu başkanı Dr.Nimet Baki: '' Umut ve Yaşam Derneği gençlik komitemiz ve KTÜ Uluslararası İlişkiler Kulubü öğrencileri ile birlikte düzenlediğimiz müzik dinletisine bu yağmurlu havada bizi yalnız bırakmayıp katıldığınız için bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum.Ordu'dan sırf etkinliğimize katılmak için buraya gelen yeni hasta ve hasta yakınlarına özellikle teşekkür ediyorum.Destek olan herkese ayrıca bir kez daha minnettarız.'' diye konuştu.

Konser sonrası katılımcılara çeşitli pastlar ve içecekler ikram edildi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber