banner240
banner237
banner238

Uyuşturucuya karşı tiyatroyla mücadeleye bilimsel destek

Uyuşturucuyla mücadele için yazılan Beni Affet Anneisimli tiyatro oyunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu başta olmak üzere sahnelendiği şehirlerde, anne-babalardan, gençlerden, yerel yetkililerinden ve güvenlik güçlerinden yoğun ilgi görüyor.

Peki teatral drama izlemek, madde bağımlılığı ve kötüye kullanımına karşı savaş için eğitsel bir araç olarak kullanılabilir mi? Beni Affet Anne isimli tiyatro oyunun yapımcısı Hüseyin Akkaş’ın ortaya attığı uyuşturucuya karşı tiyatroyla mücadele formülüne bilim dünyasından destek geldi.

ABD’nin Kuzey Karoline eyaletinde yapılan araştırmada, madde bağımlılığının etkilerini anlatan bir dizi skeçten oluşan “Tunnells”i izledikten sonra izleyicilerin yarıdan fazlasının tiyatrodan, evde ve çevrelerinde alkol ve uyuşturucu madde karşıtı çalışmalara doğrudan katılmayı isteyerek ayrıldığı ortaya çıktı.

Tunnells, oyun yazarı Howard Craft tarafından yazılan ve madde bağımlılığı alanında çalışan danışmanlarla oluşturulmuş yaşam öykülerinden esinlenen bir oyun. Oyun Kuzey Caroline Merkez Üniversitesi’nde (NCCU) altı kez sahnelendi. Oyun gösterildikten üç ay sonra izleyicilerin madde bağımlılığını önlemeye katılımlarını değerlendirmek için bir telefon anketi yapıldı. Oyunu izlemiş olanların neredeyse yarısı zaman zaman madde bağımlılığını önleme faaliyetlerine bir şekilde katıldıklarını ifade etti. Oyundan üç ay sonra anketi dolduranların neredeyse tamamı arkadaşları ve aile içinde tartışma başlatarak ya da içinde yaşadıkları toplumda bağımlılıkla savaşan kurumlara yardımda bulunup bağış yaparak bağımlılığı önlemek için müdahil olduklarını belirttiler.

TİYATRO İNSANLARI YARDIM İÇİN TEŞVİK EDİYOR

Teatral dramanın, madde bağımlılığı ve kötüye kullanımına karşı savaşta eğitsel bir araç görevi gördüğünü belirten Hüseyin Akkaş, Tunnells’te olduğu gibi Beni Affet Anne isimli oyunu izledikten sonra izleyicilerin tiyatrodan, evde ve çevrelerinde uyuşturucu madde karşıtı çalışmalara doğrudan katılmayı isteyerek ayrıldığını söyledi.

Teatral drama izlemenin, madde bağımlılığı ve kötüye kullanımına karşı savaş için bir eğitsel araç olarak kullanılabileceğinin kanıtlandığını vurgulayan Akkaş, bu konuda şu bilgileri verdi:

“Günümüzde dramanın sağlık eğitiminde bir araç olarak kullanılması üzerine çalışmalar keşfedilmekte ve belgelenmektedir. Maddelerin kötüye kullanımını önleme eğitimi ilkelerinde, drama kullanımının hem eğitsel hem de teşvik edici olduğu ortaya konulmuştur.

Bu bilimsel çalışma ve bizim oyunumuz, eğitim ve teşvik için dramanın etkin bir mekanizma olabileceği konusunda somut kanıt ortaya koymaktadır.

Oyunun eğitsel hedefleri arasında, izleyicilerin, madde bağımlılığının aslında bir hastalık olduğunu anlamaları da bulunmaktadır.

Kısacası, madde bağımlılığı etnik, ekonomik ve eğitim açısından çeşitlilik taşıyan toplumlarda dramanın kullanılmasıyla değiştirilebilir.”

25 BİN KİŞİ İZLEDİ

İstanbul, Tekirdağ, Bayburt, Siirt, Yozgat, Tokat, Bitlis, Mardin... Şimdi de sırada Hakkari var. Uyuşturucuya başlama yaşının her geçen yıl düştüğü, uyuşturucudan ölenlerin sayısının yüzde 100’ün üzerinde arttığı Türkiye’de, uyuşturucuyla mücadele için yazılan Beni Affet Anneisimlitiyatro oyunu, her sahnelendiği şehirde izlenme rekorları kırıyor. Türkiye genelinde 50 yerleşim biriminde sahnelenen tek perdelik tiyatro oyununu şu ana kadar 25 bin kişi izledi. İzleyicilerin yüzde 80’ini yani 20 binini 13-24 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor.

OYUNCULARI İLÇE İLÇE DOLAŞTIRIYORLAR

Protokolün, vatandaşların, gençlerin ilgiyle izlediği oyunun sonunda, tiyatro ekibi ilçelere götürülüyor. Bir gösteri için kent merkezine gelen oyuncular; ‘Bizim bir yılda anlattığımızı siz bir saatte anlattınız’ diyen yetkililer tarafından ilçelere götürülüyor. Geçtiğimiz sezon Mardin’e giden oyuncular; yoğun ilgi üzerine oyunu Artuklu, Nusaybin, Kızıltepe, Derik, Mazıdağı, Ömerli ve Yeşilli’de de sahneledikten sonra İstanbul’a dönebildiler.

“BENİM BİR YILDA ANLATTIĞIMI SİZ BİR SAATTE ÇOK GÜZEL ANLATTINIZ”

Oyunun senaristi ve yönetmeni Onur Yenidünya, oyunun sahnelenmesinin ardından yaşadıkları hakkında şu bilgileri verdi:

“Bayburt’ta bir anne geldi; “Oğlum sizde oğullarımı gördüm, nasıl hareket edeceğimi gördüm, ne yapmam gerektiğini anladım” dedi.

Bir yerde bir siyasi parti ilçe başkanı oyundan sonra yapımcımıza; “Çocuğumu çok ihmal ettiğimi anladım, hemen gitmem lazım” diyerek yanımızdan kaçmıştı.

Bir emniyet müdürümüz bana; “Benim bir yılda anlattığımı siz bir saatte çok güzel anlattınız” diyerek teşekkür etmişti.

Bir vali yardımcımız “Oyunda neredeyse ağlayacaktım” dediğinde vali bey; “Ben ağladım bile siz neden ağlamadınız” dediği durumlar oldu.

Bu etkileşimler bizim için birçok şeyden daha değerlidir.”

ÜNLÜ İSİMLER UYUŞTURUCUYA KARŞI SAHNEDE

Beni affet anne oyununda; Kanatsız Kuşlar, Arka Sokaklar, Uçurum gibi bir çok dizinin yanında, Atçalı Kel Mehmet, Kanlı Postal ve Ot gibi sinema filmlerinde oynayan usta oyuncu Kemal Denizci, madde bağımlısı evladı olan baba rolünü oynuyor.

Uyuşturucu kurbanı Hasan isimli genci, özel bir televizyon kanalında yayınlanan Yalan Dünya, Kuzey Güney, Huzur Sokağı gibi dizilerde rol alan; Oktay Kaynarca, Kayhan Yıldızoğlu ve Tuğba Ünsal gibi isimlerin de yer aldığı Guguk Kuşu oyunundan tanıdığımız Onur Yenidünya canlandırıyor. Onur Yenidünya aynı zamanda oyunun senarist ve yönetmenliğini yapıyor.

Mustafa Hakkında Her Şey, Kabuslar Evi, Karanlıktakiler, Atçalı Kel Mehmet sinema filmlerinin yanında Parça Pinçik, Annem, Uçurum, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Karadayı, İstanbullu Gelin, Aşk ve Mavi dizilerinden tanıdığımız ünlü isim Tuncay Kaynak’ın de yer aldığı ekipte ayrıca; TRT1’deki Sevda Kuşun Kanadı adlı dizi filmde rol alan Yunus Emre Çolak ile Erkan Ünal oynuyor.

HAKKARİ’DE BEŞ GÜN SAHNELENECEK

IQ Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği oyun Hakkari Valisi İdris Akbıyık ve Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim’in desteği, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu’nun girişimi ile 26 - 30 Kasım 2018 tarihleri arasında beş gün boyunca Hakkari’de sahnelenecek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber