banner240
banner237
banner238

Yoga Nedir?

Çeşitli rahatsızlıklarım nedeniyle büyük arayış içine girdim. Fibromiyalji, bel ve boyun fıtığı, skolyoz ve troid rahatsızlığı geleceğe kaygılı bakmama neden oluyordu. Ben bu yaşta böyleysem yaşlanınca ne olacağım diye korku içindeydim. Tıbbın artık yeterli gelmemesinden sonra çeşitli arayışlar içindeyken yoga ile tanıştım. Sadece bedensel bir rahatlama olarak başladığım sistemin, gün geçtikçe enerjisel, ruhsal ve zihinsel alanda da etkilerini gördükçe sisteme olan güvenim daha da arttı. Belki bir masal gibi gelecek ama tüm rahatsızlıklarımdan kurtulduğum gibi, şimdi kendimi tanıyor ve daha enerjik bir bedene sahip olarak yaşıyorum.

Şimdi eşim ve bende Yoga eğitmeni olarak çalışmalarımıza devam ediyor, bu sağlık ve spor sistemini tüm insanlığa aktarıyoruz. Bu ilk yazımda sizlere Yoga’nın ne olduğu konusunda bilgi vermek istiyorum. Bu yazıda “Orijinal Yoga Sistemi nedir?” sorusunun yanıtını bulacaksınız.

Orijinal Yoga Sistemi Maha-Yoga olarak adlandırılır. Maha kelimesi Sanskritçe “büyük” veya “en yüksek” demektir. Böylece Yoga edebiyatında Orijinal Yoga Sistemi büyük veya üstün Yoga anlamına gelir. Yoga orijinal şekilde uygulandığında insan organizmasının tüm yönleri olumlu şekilde etkilenir ve gelişir. Yoga kelimesi ‘‘birleştirmek, bütünleştirmek’’ anlamına gelmektedir. İnsanı evrendeki canlı ve cansız varlıklarla birleştirmek, beden, zihin ve ruhun mükemmel uyumuyla bütünleştirmektir. Yoga uygulayan insan vücudunu, duygularını ve zihnini tamamen kontrol edebilir.

Orijinal Yoga Sistemi sekiz bölümden ibarettir. Her bölümde yüz binlerce teknik bulunmaktadır. Orijinal Yoga Sistemi kontrol işlemine dayanmaktadır. Orijinal Yoga Sistemi’nde verilen teknikler sayesinde kontrol enerjisi gelişmekte ve kontrol işleminin gerçekleşmesi için gereken kontrol gücü artmaktadır. Çok güzel bir sözü de burada paylaşmak istiyorum. ‘‘Kontrolsüz güç, güç değildir’’

Orijinal Yoga Sistemi’ndeki sekiz bölüm şöyle;

1. Yama – (Evrensel eylem kontrolü)

2. Niyama – (Kişisel eylem kontrolü)

3. Asana – (Vücut kontrolü)

4. Pranayama – (Enerji kontrolü)

5. Pratyahara – (Duyu kontrolü)

6. Dhrana – (Zihin kontrolü)

7. Dhyana – (Ego kontrolü)

8. Samadhi – (Bilinç kontrolü)

Bu sekiz basmaktan her biri hastalıktan sağlığa, daralmadan genişlemeye, unutkanlıktan hatırlamaya, cehaletten aydınlanmaya, kölelikten özgürlüğe, kederden mutluluğa, ve sonludan sonsuzluğa doğru ilerlemek için bir araçtır. Bundan sonraki yazılarımda bu sekiz basamağı tek tek inceleyerek bilginize sunacağım.

Size birazda yoganın faydalarından söz etmek istiyorum.

Bir çok insan günlük hayatın etkileşim ve streslerinden fobi ve nevrozlardan acı çekmektedir. Yoga bütün bu problemlerin üstesinden gelmek için evrensel metot sunmaktadır. Yoga sayesinde birey maddi dünyadaki mutlu yaşamını sürdürerek, maddi enerji köleliğinden kurtulabilir. Bedensel ve zihinsel terapi, yoga sisteminin en önemli başarılarından biridir. Bu terapi evrensel uyum ve bütünleşme prensipleri üzerinde kurulduğu için bu kadar güçlü ve etkilidir.

Astım, diyabet, tansiyon dengesizliği, kireçlenme, sindirim düzensizliği, diğer kronik ve yapısal hastalıkların tedavisinde, yoga başarıya ulaşmıştır. HIV ve kanser tedavisinde yoga çalışmalarının etkisi araştırılmaktadır ve umut verici olumlu sonuçlar izlenmiştir.

Tıp ve bilim adamlarına göre yoga terapisi bedenin tüm diğer sistemlerini ve organlarını direkt olarak etkileyen sinir ve endokrin sisteminde denge sağladığı için başarılıdır. Bununla birlikte gittikçe stresi artan toplumda bir çok insan için Yoga, sağlık ve huzuru korumak için önemli bir araçtır.

Nefes teknikleri gerginliği atmaya ve canlanmaya, vücut çalışmaları ise bütün günü masa başında oturmaktan kaynaklanan fiziksel yorgunluk ve rahatsızlığı gidermeye yardım etmektedir. Gevşeme teknikleri zamanı daha etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.

Yoga strese iyi geliyor. Çünkü yoga, dinlenmenin ve gevşemenin öteki adı. Yoga, dinlendiriyor ve aynı zamanda size ruhunuzu hissettiriyor. Vücudunuzu forma soktuğu kadar zihinsel yorgunluğunuzu da alıyor.

Yoga bağışıklık sistemine çok faydalı ve Yoga yapmak bedenin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Böylelikle nezleden, gribe, hepatit B ve C’lerden diğer mikrobik hastalıklara kadar vücudun direncini arttırıyor. Yoga davranışınıza yansıyor. Düzenli yoga uygulayan kişilerin yüzde yüzü depresyona girmiyor. Depresyon onların kapısını çalmıyor.

Yoga evliliğe de iyi geliyor. Yoga uygulayan çiftlerin daha az boşandıkları ve evlilik hayatlarından daha büyük zevk aldıkları öne sürülüyor. Yoga tekniklerini düzenli olarak değişmez kararlılıkla uygulayın, kesinlikle başarıya ulaşacaksınız.

Asana olarak adlandırılan duruşlar omurgayı çeşitli biçimde çalıştırarak esnetir, yumuşatır ve sağlıklı hale getirir. Merkezi sinir sistemi oksijenli kanla beslenir ve güçlenir. Vücut çalışmaları eklemleri esnetir, kasları güçlendirir ve uzatır, iç organları uyarır ve canlandırır. Bloke olmuş enerjiyi serbest bırakır, beden enerjik ve canlı olur. Tüm beden,

organlar ve kaslar besleyici maddelerle, oksijenli kan ve biyoenerjiyle yıkanır. Her bir hücre arınır, yenilenir ve canlanır. Solunum, sinir, kardiyovasküler, dolaşım, sindirim ve boşaltım sistemleri daha sağlıklı olur ve verimli çalışır. Beyin fonksiyonları düzene girer, zihin keskinleşir, stres atılır ve yorgunluk giderilir.

Yoga duruşları kan ve lenf dolaşımını geliştirmekte ve daha sağlıklı hale getirmektedir. Baş aşağı duruşlar beyne ve akciğerlere daha fazla kan girmesini sağlar. Netice de bu organlar oksijenli kanla yıkanarak canlanır ve arınır, beyin hücrelerine birikmiş toksinler atılır ve beyin fonksiyonları gelişir. Ruh hali ve yaşama bakış açısı olumlu bir şekilde değişir.

Bozuk bedensel duruş, kuyruksokumunun işlevsel bozukluğuna sebep olmakta ve kronik sırt ağrılarıyla sonuçlanmaktadır. Yoga duruşları aracılığıyla gelişen doğru ve dengeli bir bedensel duruş, fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeyi de sağlar. Baş, boyun, sırt ve bel ağrıları ve bu yüzden çekilen konsantrasyon ve düşünme güçlüğü, sinirlilik, gerginlik ve öfke yatıştırılır.

Yoga teknikleri sayesinde astım, artrit, kalp rahatsızlığı, obezite, osteoporpz, madde bağımlılığı, depresyon, migren, sinüs sorunları gibi kronik rahatsızlıklar hafiflemekte ve zaman içinde geçmektedir.

Asanalar (duruşlar) bedeni ve zihni temizlemektedir; tedavi edici ve hastalığı önleyici etkilere sahiptirler. Onlar bedenin kas, sindirim, dolaşım, endokrin, sinir ve diğer sistemlerinin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Asanalar sağlık, güzellik, güç, dayanıklılık, hafiflik, aydınlık, sinirsel dinginlik ve mutluluk vermektedir.

HABER:ASLI GÜVEN

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber