banner240
banner237
banner238

Yüksek Riskli 81 Yaşındaki Hastanın Kalp Kapağı, KTÜ Farabi Hastanesi’nde Ameliyatsız Değiştirildi

Hastada kalp yetmezliği gelişmiş, akciğerlerinde sıvı toplanmıştı. Buna bağlı olarak da ciddi nefes darlığı mevcuttu. Akciğerlerindeki sıvı, Göğüs Cerrahisi Bölümü tarafından boşaltıldıktan sonra Kardiyoloji Bölümü'ne yönlendirilen hastanın, dokuz yıl önce cerrahi olarak takılmış aort kapağının içine kardiyoloji ekibi tarafından kapak içi kapak (valve in valve) yerleştirilerek hastaya ameliyatsız aort kapağı değişim (TAVI) işlemi uygulandı. Kapak değişimi işlemini, Prof. Dr. Merih KUTLU ve Prof. Dr. Ömer GEDİKLİ, kardiyoloji hemşire, teknisyen ve anestezi doktorundan oluşan ekipleri ile gerçekleştirdi. Hasta, hayati öneme haiz bu işlemin ardından 1 gece Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde, 1 gece de Kardiyoloji Servisi'nde takip edildikten sonra şifa ile taburcu edildi. 
Prof. Dr. Merih KUTLU, yapılan işlem ile ilgili şu şekilde bilgi verdi:
“Ameliyatsız aort kapak değişimi olan TAVI işlemi; özellikle yaşlı, ek sağlık sorunları bulunan, genel anestezi alması sakıncalı, sağlık durumu ameliyata uygun olmayan, aort kapağında kireçlenme ve bozulma meydana gelen hastalarımızda, hastalıklı aort kapağı içine yeni kapak yerleştirdiğimiz bir işlemdir.  Yaklaşık bir saat süren TAVI işlemimiz, Koroner Anjiyografi Laboratuvarı'nda; göğüs kafesini açmadan, kalp durdurulmadan, kasık atardamarından girilerek gerçekleştirdiğimiz stent işlemine benzer bir işlemdir. Hastayı uyutmadan yaptığımız için anesteziye bağlı ameliyat risklerini de ortadan kaldırıyor. Solunum ve böbrek yetersizliği bulunan ya da daha önce kalp ameliyatı geçiren hastalarda gelişebilecek yeni bir ameliyatın risklerini de önlüyor. TAVI işlemi sonrası hastalarımızı kontrol amaçlı olarak bir gece Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde tutuyoruz ve çoğunlukla ertesi gün veya bir gün sonra hastanemizden taburcu ediyoruz. Hastalarımız, kısa sürede günlük yaşamlarına dönebiliyor. TAVI işlemlerimizin yapılıp yapılmayacağına Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyelerinden oluşan konsey karar veriyor. Nitekim dokuz yıl önce açık kalp cerrahisi ile biyoprotez aort kapak takılmış, nefes darlığı şikâyeti ile polikliniğimize başvuran 81 yaşındaki hastamızın yaptığımız kardiyolojik değerlendirmesinde, aort kapağında ileri derecede darlık ve yetmezlik tespit ettik. Cerrahi olarak takılmış aort kapağının içine kapak içi kapak (valve in valve) yerleştirerek ameliyatsız aort kapak değişimi (TAVI) işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik."  
Tedavi sonrası memnuniyetini dile getiren Hürrem KARAKAŞ “Yıllardır kalp rahatsızlığından mustaribim. Rahatsızlıklarım yeniden artınca KTÜ Farabi Hastanesi’ne başvurdum. Prof. Dr. Merih KUTLU ameliyatsız da çözüm yolları olduğunu söyledi. Bu, beni çok sevindirdi. Gerçekten de Merih Hocam’ın dediği gibi hem işlem öncesi hem sonrası, hastanede çok konforlu bir tedavi süreci geçirdim. Emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunarım. Allah hepsinden razı olsun. Bu sayede, büyük şehirlere gitmek zorunda kalmayıp tedavimizi kendi bölgemizde gerçekleştirmiş olduk.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber