AK Parti Trabzon Milletvekili CORA, CHP Milletvekili KAYA’nın iddialarına yanıt verdi

BÜTÇEDE TARIMSAL DESTEKLEMELERİ İKİ KAT ARTTIRDIK

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet KAYA’nın fındık ve çay destekleme ücretleri konusunda hükûmetin vatandaşları mağdur ettiğine yönelik iddialarına yanıt verdi.

Fındıkta alan bazlı destekleme ücretleri ve Çay’daki desteğin AK Parti döneminde başladığını ifade eden CORA, “CHP Trabzon Milletvekili Sn. KAYA‘nın hafızasından şüphe etmeye başladım. AK Parti döneminde yapılanları bu kadar görmezden gelmek, sadece ideolojik bir bakış veya siyasetin gereği diye düşünmüyorum. Tarımsal ürünlerin desteklenmesinde nereden nereye geldiğimizi bilmemek hafıza kaybı olarak açıklanabilir. Biz sizin Fındıkla ilgili düşüncelerinizi çok iyi biliyoruz. Fındık ve çay üzerinden kuru hamaset yapmayın. Geçmişte fındık üreticimizi de çay üreticimizi de siz perişan etmiştiniz. Yok saymıştınız. Fındığa odun çaya çalılık muamelesi yapan sizlerdiniz. Şimdi bize bu anlayış tarımdan bahsetmesin.” dedi.

ALAN BAZLI DESTEKLEMEYİ BİZ BAŞLATTIK

FINDIĞA EN YÜKSEK TABAN FİYATI BİZ VERDİK

“Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki Alan bazlı desteklemeyi biz başlattık. Gübre desteği, mazot desteğini biz başlattık. Fındığa dolar bazında en yüksek fiyattı biz verdik. Bir daha hatırlatmakta fayda vardır. Fındık destekleme fiyatı 1 Dekarlık alanda 191 lirayı bulmaktadır. Bunun 170 lirası alan desteği, 4 lirası gübre, 17 lirası da mazot desteğidir. Dekarda 85-90 kg fındık üretimi olan Trabzon’da bu destek kilogram başına 2-2,5 lirayı buluyor. Aynı şekilde çaya mazot, gübre ve budama desteği ile kilogram başına 13 kuruş destek sağlıyoruz.” diyen CORA, şunları söyledi:

“Biz 3 Yıldır TMO bünyesinde alım yapıyoruz. Destekleme fiyatlarını da açıklıyoruz. Destekleme rakamları ile çiftçilerimizin mahsullerini kayıt altına almış oluyoruz. Üreticimize asıl desteğimizi açıkladığımız taban fiyatı üzerinden sağlıyoruz. Piyasayı regüle etmek için müdahale alımları yapıyoruz. Çiftçimizi koruyoruz. Bugün yaş çay kilogram fiyatı destekleme ile 3.40 lira. Bunun 13 kuruşu destekleme, 3.27 kuruşu ise taban fiyatı. Biz taban fiyatı 3 lirada tutarak, desteklemeyi 40 kuruşa çıkarsak yine aynı fiyatı belirlemiş olacağız.”

AK PARTİDEN ÖNCE FINDIK 1 DOLARIN ALTINI GÖRDÜ

AK PARTİ DÖNEMİNDE FINDIK ÜRETİCİSİ ALTIN DÖNEMİNİ YAŞIYOR

CORA, “Bu sene açıklanan fındık fiyatları herkesi memnun etmiştir. Üretici memnun, tüccar memnun, ihracatçı memnun. Elde edilen ihracat gelirlerinden dolayı devlette memnundur.” dedi.

Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara rağmen fındık fiyatının serbest piyasada 4 DOLARI bulduğunu belirten CORA, “Fındık fiyatları AK Parti’den önce dolar bazında 1 doların altını gördü. Yüksek dolarizasyona rağmen TMO’nun alımlarını 30 Nisan

2021’e kadar uzatmasının ardından serbest piyasada fındık bugün 4 doları, 28 Türk lirasını bulmuştur. Emanet işi yavaş yavaş azalmış, yıllar öncesinde fındığını emanete veren ve aylarca parasını alamayan çiftçimizin mağduriyeti giderilmiştir. Aynı şekilde AK Parti’den önce yaş çayın kilosuna komik rakamlar veriliyordu. AK Parti ile çiftçimizin önü açılmıştır. Çiftçimiz, bahçeye girmeden ürünün fiyatını öğrenmektedir. Bu hangi dönemde olmuştur.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber