banner240
banner237
banner238

Milletvekili CORA’dan muhalefete Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili ders niteliğinde açıklamalar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonundaki bütçe görüşmeleri Cumhurbaşkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri ile tamamlandı.

Bütçe görüşmelerinin ana gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve parlamenter sistem tartışmasıydı. Muhalefetin eleştirilerine karşı söz alan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, parlamenter sistemin darbeler ürettiğinin altını çizerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yeni bir sistem olduğuna ve yapılan eleştirilerin acımasız boyutta olduğuna vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine millet iradesiyle geçildiğini, sistemin referansının millet olduğunu hatırlatan Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CORA, şunları söyledi:

PARLAMENTER SİSTEM KÖTÜ BİR SINAV VERDİ

“Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, yeni bir sistemdir. Parlamenter sistem sürekli darbe üreten bir mekanizma oluşmuştu. 60’lı, 70’li, 80’li, 90’lı yıllarda ve nihayetinde 2007 ve 2015’e de baktığımızda, darbe üreten bir sistemin artık kendi kendini infilak ettirdiği bir durumla karşı karşıya kaldık. Parlamenter sistemde koalisyon vardı, belirsizlikler vardı, darbe vardı, kriz vardı. 70 yıl denenmiş ve kötü sonuçlar vermiş bir sisteme dönüş yerine 5 yıllık bir sistemi revize edecek, eksiğini aksağını ortadan kaldıracak, onu güçlendirecek ve ona daha fazla şans ve imkân tanıyacak bir sistemde ısrar etmenin daha doğru olduğunu düşünmekteyim. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine yönelik saldırıları çok acımasız olarak değerlendiriyorum.”

“Bu sistemden dolayı yargı bağımsızlığı eleştiriliyor. Önceki parlamenter sistemde nasıl bir yargı vardı? Bu milletin oylarıyla seçilmiş bir Başbakanı yalan dolan belgelerle beraber idam eden yargı sistemi hangi hükûmet sistemi döneminde olmuştu? ‘Bir sağdan, bir soldan.’ diyerek cezaevleri doldurulup bu ülkede 17 yaşındaki çocukların yaşını büyüterek idam ettiren sistem, idam ettiren yargı sistemi hangi hükûmet sistemi döneminde olmuştu? Bu vatanın çocuklarını sırf kılık kıyafetinden dolayı, başörtüsünden dolayı yargısız bir şekilde infaz edenler hangi hükûmet sistemi döneminde oldu? Bu ülkede şu an Cumhurbaşkanlığı yapan kişiyi sırf bir şiir okudu diye cezaevine gönderen ve ‘Artık muhtar dahi olamaz.’ diyen yargı sistemi hangi hükûmet sistemi döneminde olmuştu? Yargıdaki münferit olaylar üzerinden bir hükûmet sistemini eleştirmenin çok bir temeli olduğu kanaatinde değilim.”

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ ETKİN, HIZLI KARARLAR ALAN VE İSTİKRAR SAĞLAYAN BİR SİSTEMDİR

“Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle beraber milletini, vatandaşını koruyan önemli hamleler gerçekleştirmiştir. Bir taraftan terörle mücadele bir taraftan Mavi Vatan’daki hakları savunmak bir taraftan Azerbaycan ile Karabağ’ın hukukunu savunmak, bir taraftan kendi jeopolitik risklerini bertaraf ederken bu krizi de, pandemi sonrası oluşan ekonomik sorunları da teğet geçecek şekilde çözmeye çalışıyoruz. Bu sistem olmamış olsaydı bunlarda bu kadar hızlı ve etkin kararlar alabilmemiz mümkün olmazdı. Parlamenter sistemin şu anda hayatta olduğunu düşünelim: Rusya-Ukrayna arasında savaş var, A partisi lideri diyecek: ‘Rusya'nın yanında yer alalım.’ B partisi lideri diyecek: ‘Ukrayna'nın yanında yer alalım.’ C partisi diyecek ki: ‘Tarafsız kalalım.’ Böyle bir durumda, işte bir tahıl krizi olduğunda apışıp kalacak ve tarafsız kalayım derken bir taraf olacak bir ülkenin yaşayacağı sorunları, sıkıntıları hep beraber görmemiz gerekiyor.”

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber