Denizden Trabzon Botanik’e yürüyüş yolu ile ulaşılacak

Gümrükçüoğlu, “Bu bir rüya şehir projesidir. Trabzon Botanik bu özelliği ile dünyada adından söz ettirecektir” ifadelerini kullandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tamamlanma aşamasına getirdiği Trabzon Botanik’in halka tanıtılması ve Trabzonluların görüşlerinin toplanarak son çalışmaların şekillendirilmesi için düzenlediği Trabzon Botanik Tanıtım Günleri olanca hızıyla devam ediyor. 9 Temmuz’da başlayan ve 14 Temmuz akşamı tamamlanacak olan Tanıtım Günleri boyunca Trabzonlular, Karadeniz’de ilk ve tek olan bu dev esere akın ediyor. Daha önce Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri ve AK Parti Trabzon İl Teşkilatı mensuplarını ağırlayarak Trabzon Botanik hakkında ayrıntılı şekile bilgilendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, bu kez basın mensuplarına Trabzon Botanik’i anlattı.

BOTANİK, AĞUSTOS SONUNDA AÇILACAK

 

Basın mensuplarıyla birlikte alanı gezen ve gerçekleştirilen her çalışma hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunan Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon Botanik’in 14 Temmuz’dan itibaren ziyarete kapatılacağını ifade ederken, “Bu dev eseri Ağustos ayı sonunda, Eylül ayında resmen hizmete almayı planlıyoruz. 9 Temmuz’dan itibaren halkımızın buraya gösterdiği ilgi ne kadar doğru bu yatırıma imza attığımızı ortaya koyuyor. Trabzon Botanik hizmete alındığında Trabzon’umuza ve Trabzon turizmine çok şeyler kazandıracak, şehrimizin marka değerine çok önemli katkılarda bulunacaktır” dedi.

 

BURASI AĞAÇ VE BİTKİ DERYASI OLACAK

 

Trabzon Botanik’te çok farklı ağaç ve bitki türlerinin dikildiğini belirten Gümrükçüoğlu, “Bugün Batum’un simgesi haline gelen Batum Botanik’in 150 yıllık geçmişi vardır. Trabzon Botanik’te 11 binin üzerinde ağaç ve bitki dikimi gerçekleştirdik. İlerleyen yıllarda bu dev eser çok daha farklı bir yapıya bürünecek, tam olarak ağaç ve bitki deryası haline gelecektir” diye konuştu.

SAHİLDEN BOTANİK’E

 

Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon sahilinden Trabzon Botanik’e yürüyüş yolu ile ulaşmanın da mümkün olacağını ifade etti. Zağnos Vadisi kentsel dönüşümün üç etabının tamamlandığını, Pazarkapı alanında da kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Gümrükçüoğlu, “Trabzon’umuzun sahilinden, Pazarkapı’dan buraya yürüyüş yolu ile ulaşmak mümkün olacaktır. Trabzon Botanik’in güney kısmında bulunan vadide yürüyüş yollarını da düzenliyoruz. Denizden yola çıkan birisi buraya yürüyerek gelebilecektir. O alanları da kimse imara açamayacaktır. Bu bir rüya şehir projesidir. Trabzon Botanik bu özelliği ile dünyada adından söz ettirecektir” ifadelerini kullandı.

BU İŞİN MİMARI CUMHURBAŞKANIMIZDIR

 

Basın mensuplarına açıklamalarında Trabzon Botanik’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon’a büyük bir hediyesi olduğunu belirten Başkan Gümrükçüoğlu, “Biz burayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan başbakanlığı döneminde istedik. Sayın Cumhurbaşkanımız bize ‘orayı imara açacaksanız, yapılaşma yapacaksanız katiyetle size vermem’ dedi. Bizde ‘bizim zaten amacımız orada botanik yapmak’ dedik. Botanik yapılması şartıyla eski askeri atış olan bu arazi Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile belediyemize tahsis edildi. Bu işin, Trabzon’umuzun kazandığı bu dev eserin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımızdır” şeklinde konuştu.

 

BOTANİK’TE HORON RÜZGÂRI ESECEK

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Karadeniz folkorunun da Trabzon Botanik’te sergileneceğini açıkladı. Gümrükçüoğlu, “Burada haftanın belli günlerinden folklorumuz, en tabi folklorumuz olan horonumuz sergilenecek. Kompozit ile döşeyeceğimiz alanda isteyen horonda oynayabilecek ya da oturup seyredebilecek. Türk Sanat Müziğini gelip burada icra etmek isteyenlerde bunu yapabilecek. Aynı şekilde kolbastı kültürümüz burada olacak. El sanatlarımız, fındığın 21 çeşidi burada sergilecektir. Buradan dünyaya mesaj vereceğiz: ‘Bu şehir insan sevgisi ve uygarlığın, barışın ve kardeşliğin, kültürün, sanatın şehridir’ diyeceğiz.

TRABZON BETON MEZARLIĞI OLMASIN

 

Başkan Gümrükçüoğlu, değerlendirmelerinde betonlaşma tehlikesine de dikkat çekerken yetkilileri uyardı. Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Trabzon Botanik yapılırken varlık icra eden hiçbir ağaç kesilmemiştir. Bu alanın bir bölgesinde de yerel ağaç türü olan yabani akasyaların var olduğu alan bırakılmıştır. Trabzon dünyanın en güzel şehirlerinden birisi ama ortalığı beton mezarlığa çevrilmesine izin vermezsek bunu koruruz. İnşaat ruhsatı imzalayan her kimse ise eğer müsaade etmezse bir şehirde hiçbir imara aykırın yapı yapılamaz. İşin gerçeği burada yatırıyor. Şehirler evlatlarımız yadigâr bırakacağımız en büyük kıymetler. Trabzon, beton mezarlıklarla donatılmazsa dünyanın en güzel şehirlerinden birisi. Bazı yönleriyle İstanbul’u bile geçiyor.”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber