BEYAZ BASTON GÖRME ENGELLİLERİ HAFTASINDA FARUK ERDEMLİ EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİNE ANLAMLI ZİYARETLER

 Trabzon’da ve bölgemizde bu konuda tek ve önemli olan ‘’Türkiye Körler Vakfı- Özel Faruk Erdemli Görme Engelliler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’’de, özellikle bu hafta içerisinde ziyaret edilerek, böyle bir yerin olmasının önemi vurgulandı. Ziyarete gelen kurum ve dernekler;  devlet tarafından da desteklenen söz konusu merkezdeki öğrencileri ziyaret ederek, çeşitli hediyeler verdiler ve onlarla sohbet ettiler.
     Trabzon’un Merkez Ortahisar ilçesindeki; Yenimahalle Bahçeli Evler’de  509. Sokaktaki müstakil üç katlı bir binada hizmet veren okulda, yaklaşık 20 görme engelli kız ve erkek öğrenci eğitim ve rehabilitasyon hizmeti alırken, küçük ve genç yaştaki öğrencilerin tüm masrafları devlet tarafından karşılanıyor.
    Savaş Yol başkanlığındaki; Trabzon Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yönetim Kurulu’nun da sık sık ziyaret ederek, yalnız bırakmadığı Faruk Erdemli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir müdüre, bir psikolog, bir alan öğretmeni, bir de sekreter görev yapıyor.
    Söz konusu kurumda; sosyal mesafe ve hijyen kurallarına maksimum derecede özen gösterecek şekilde eğitim programları verilirken, genelde; bağımsız hareket eğitimi, braille okuma ve yazma kursları, bilgisayar ve internet kullanımı, az gören eğitim, karanlık oda çalışmaları, günlük yaşam becerileri, az gören bireylerde akıllı tahta eğitimi, küptaş eğitimi, öz bakım becerileri, müzik ve sahne sanatları, spor alanı, duyu bütünleme odası ve terapisi, bireysel ve  grup rehberlik çalışmaları, E- KPSS –YKS –ALES sınavlarına hazırlık kursları ve aile eğitim programları da geniş çapta verildiği öğrenildi. 
     Son beş yıldır Trabzon ve civar il ve ilçelere hizmet veren; söz konusu merkeze Trabzon Barosu Engelli Hakları Komisyonu’nun kadın ve erkek avukatlarının da ziyaret ettiği, merkezin daha çok duyurulması konusunda ailelere ve göz sağlık merkezlerine ve hastanelere de iş düştüğü ifade edildi.         
     Bazı ailelerin; görme engelli çocuklarının bu durumunu gizleyerek  bilinmesin diye, bu eğitim merkezine çocuklarını göndermekten uzak durmaları ise bir eksiklik olarak karşılanırken, oldukça da yadırgandı.
     Bu arada eğitim ve rehabilitasyon merkezinin müdüresi  Birsen Kantarcı Yılmaz ‘’ Trabzon ve ilçelerinde ve yakın illerde bu kadar görme engelli çocuk varken, bu çocukların evlerinin içerisinde eğitimsiz bırakılması,  buna göz yumulması anlaşılır ve kabul edilir bir şey değil. Bu çocuklar buraya herhangi bir bedel ödemeden geliyorlar. Çevrenizdeki görme engelli çocuk ve gençleri merkezimize yönlendirilmesinde maddi, manevi ve sosyal açıdan da hiçbir sakınca yoktur. Görme engelli bu çocuklara hepimiz destek olmalıyız.’’dedi.
     Öte yandan Özel Faruk Erdemli Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin gözü kulağı olan, Türkiye Körler Vakfı Trabzon Şubesi Başkanı Seçkin Erdemli ve yönetim kuruluda; görme engelli çocuğu, evladı olan herkes onları merkezimize getirsin. Kendilerinden hiçbir ücret talebi istenmemektedir. Onlara eğitim ve rehabilitasyon konusunda yardımcı olalım. Buraya her türlü maddi, manevi desteği kişisel ve yönetim olarak sağlamaya çalışıyoruz ama bu konuda  Trabzon’un ileri gelenlerinden ciddi bir yardım bile alamıyoruz’’ diyerek de, haklı olarak sitemlerini dile getirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber